|

Aplikace levandule v gastronomii: využití v kuchyni

Aplikace levandule v gastronomii: využití v kuchyni

Levandule patří k nejoblíbenějším bylinám pro využití v gastronomii. Její vůně a chuť přidává pokrmům příjemný šmrnc, a to nejen v tradiční francouzské kuchyni, ale i v moderní kulinářské tvorbě.

Levanduli lze použít zejména k přípravě dezertů, jako jsou muffiny, dorty, zmrzlina či sorbet. Levandulová příchuť se také hodí k přípravě koktejlů či nealkoholických nápojů. Kromě toho se levandule často používá k dochucení masových i rybích pokrmů, rizot či polévek.

Při použití levandule je však třeba dbát na dávkování – příliš velké množství může vést k nežádoucí hořké chuti. Doporučuje se používat čerstvé nebo sušené květy, nikoliv olej či esenci.

Začněte experimentovat s levandulí a ochutnejte nové gastronomické zážitky!

ořechy

Aplikace levandule v gastronomii: využití v kuchyni

Co je levandule a jaké jsou její přínosy

Levandule je aromatická rostlina, která se často používá jako bylinka nebo esenciální olej. Pochází ze Středomoří a již tisíce let je používána pro své terapeutické vlastnosti, jako je uklidňující účinek na nervový systém a protizánětlivé vlastnosti. Levandule má také antiseptické a antibakteriální účinky, což z ní dělá skvělou volbu pro gastronomii.

Jak používat levanduli v kuchyni

Levandule má silnou aromatickou chuť a vůni, kterou je třeba používat s mírou. Následující jsou způsoby, jak levanduli využít v kuchyni:

  • Použijte malé množství k osvěžení dezertů, jako jsou ovocné saláty, sorbety nebo zmrzlina.
  • Přidejte levanduli k vařeným jídlům, jako jsou ryby, kuře nebo jehněčí maso. Levandule dodá jídlu jemnost a křehkost.
  • Sušenou levanduli můžete použít k ochucení masových omáček nebo marinád.
  • Pokud máte rádi koktejly, můžete do nich přidat malé množství levandule pro osvěžení chuti.

Příklady receptů s levandulí

Následující jsou příklady receptů, ve kterých se levandule využívá:

  • Levandulový med – Med smíchejte s drobně mletou sušenou levandulí. Takto vzniklý med můžete použít k oslazení čaje nebo k ochucení jogurtu.
  • Levandulový sýr – Smíchejte nasekanou sušenou levanduli s měkkým sýrem a nechte ztuhnout v lednici. Tento sýr můžete podávat s krekry nebo chlebem.
  • Levandulový pudink – Přidejte nasekanou sušenou levanduli do klasického pudinku a nechte ztuhnout v lednici. Tento dezert osvěží Vaše chuťové buňky.

Závěr

Levandule je vynikající bylinka, kterou lze po celý rok používat v gastronomii. Dodává jídlu neobvyklou chuť a dokáže jej osvěžit. Ačkoliv se levandule používá s mírou, může být skvělou volbou pro různá jídla a nápoje.

Více receptů s levandulí zde



Aplikace levandule v gastronomii: využití v kuchyni

Co je levandule?

Levandule je aromatická rostlina s fialovými květy, která se používá v komerční i domácí gastronomii jako koření.

Jaký má levandule vliv na jídlo?

Levandule má jemnou, květinovou chuť, která se dobře hodí k dezertům, ovoci a zelenině. Navíc dodá jídlu příjemnou vůni.

Jak se používá levandule v kuchyni?

Levanduli lze použít čerstvou nebo sušenou. Čerstvou lze přidat do salátů, ovocných salátů, do zálivek na ryby nebo do masových pokrmů. Sušenou levanduli lze použít k dochucení moučníků, tvarohových dezertů, zmrzliny a do teplých nápojů.

Jaké jídlo se dá s levandulí nejlépe spojit?

Levandule se nejlépe hodí k dezertům, především k ovoci, zmrzlině, tvarohovým dezertům a koláčům. Lze ji ale také použít jako koření k masovým a rybím pokrmům či omáčkám.

jak sadit





Jak sázet levanduli

Jak sázet levanduli

Výběr místa a půdy

Levandule potřebuje slunné a smíšené stanoviště. Skvěle se osvědčí na mírně kamenité půdě, která je dobře propustná. Je důležité, aby místo mělo přístup k dostatečnému množství slunce, atak období odpočinku se sníží.

Jaký druh levandule sázet

Na trhu lze nalézt různé druhy levandule, nejčastěji se sází anglická nebo francouzská. Anglická levandule je menší a má světlejší květy, zatímco francouzská je větší a má tmavší květy. Oba druhy jsou ale velmi aromatické a skvěle voní.

Jak připravit sazenice

Levandule se nejlépe rozmnožuje řízkováním. Lze využít jak letní řízky, tak i podzimní. Řízkům zvolíme mladé, zdravé výhonky o délce 10-12 cm a odebereme dolní listy. Poté nařízneme spodní konec řízku a umístíme do vlhkého písku.

Pro lepší úspěšnost klíčení je vhodné řízky zalévat pomocí spreje. Po třech týdnech by měly řízky ukazovat první známky vytváření kořenů. V této fázi můžeme řízky přesadit do květinového substrátu a dále pěstovat jako sazenice.

Kdy sázet levanduli

Levanduli sázíme ideálně na jaře nebo na podzim. Pokud se rozhodneme pro sázení na jaře, je dobré počkat, až země bude již vyhřátá. Pokud se rozhodneme pro sázení na podzim, můžeme sázet až do konce září.

Pokud jste milovník levandule, určitě si nenechte ujít stránku o levanduli na Wikipedii.


orisky

Aplikace levandule v gastronomii: využití v kuchyni

  • Levandule se používá jako koření v různých kulinárních receptech
  • Chuť a vůně levandule se hodí k sladkým dezertům, ale i k masovým jídlům
  • Levandulový cukr a sirup jsou oblíbené přísady v nápojích a koktejlech
  • Levandule se často používá také v kosmetice a péči o tělo
  • Používání levandule v gastronomii má pozitivní účinky na lidské zdraví a působí uklidňujícím dojmem

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář