Bio zelenina v kuchyni: Jaké recepty můžete vyzkoušet s novými surovinami?
Bio zelenina v kuchyni: Jaké recepty můžete vyzkoušet s novými surovinami?
Když se rozhodnete začít používat bio zeleninu v kuchyni, otevře se vám celá řada nových možností, jak připravit zajímavá a chutná jídla. Vyzkoušejte následující recepty a nechte se inspirovat novými surovinami!
1. Rukola salát s brusinkami a parmezánem
Suroviny:
– 1 balení rukoly
– 100 g brusinek
– 50 g parmezánu
– 1/4 šálku olivového oleje
– 2 lžičky medu
– 1 lžíce balzamikového octa
– Sůl a pepř
Postup:
1. Rukolu vložte do mísy.
2. Brusinky nakrájejte na menší kousky a přidejte je ke rukole.
3. Parmezán nastrouhejte a rovnoměrně rozložte po salátu.
4. V menší misce smíchejte olivový olej, med, balzamikový ocet, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.
5. Dresink přidejte ke salátu a důkladně promíchejte. Podávejte ihned.
2. Quinoa s bio zeleninou a kuřecím masem
Suroviny:
– 1 šálek quinoa
– 2 šálky bio kuřecího vývaru
– 1 cibule
– 2 mrkve
– 2 stonky řapíkatého celeru
– 1 stroužek česneku
– 1 hrst petrželky
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř
Postup:
1. Quinou opláchněte vodou a nechte okapat.
2. Nakrájejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer na menší kousky.
3. V hrnci si rozehřejte olivový olej a zpěníte na něm nakrájenou cibuli.
4. Přidejte nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a opékejte, dokud se zelenina nezměkne.
5. Přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso a opečte z obou stran dozlatova.
6. Přidejte opláchnutou quinou a zalijte bio kuřecím vývarem.
7. Přidejte prolisovaný česnek a sůl a pepř podle chuti.
8. Zacvakněte pokličku a vařte na mírném ohni 15 až 20 minut, dokud quinoa nezměkne a nevsákne veškerý vývar.
9. Hrst petrželky nakrájejte na menší kousky a přidejte do pokrmu krátce před podáváním.
S novou bio zeleninou se dají připravit vynikající recepty. Zkuste je také a nechte se inspirovat!

Bio zelenina v kuchyni: Jaké recepty můžete vyzkoušet s novými surovinami?
1. Bramborové koláče se špenátem a fetou
Potřebujete:
- 500 g brambor
- 200 g špenátu
- 100 g fety
- 1 vejce
- strouhanka
- sůl, pepř
Postup:
- Brambory oloupejte, nastrouhejte a vymačkejte přebytečnou vodu.
- Špenát omyjte a pokrájejte na menší kousky.
- Fetu rozkrájejte na kousky.
- Smíchejte brambory, špenát, fetu, vejce, strouhanku, sůl a pepř.
- Vytvořte z této směsi menší placičky, které opečte na pánvi z obou stran do zlatova.
Podávejte s jogurtem nebo tvarohem.
2. Quinoa s masovými kuličkami a rajčaty
Potřebujete:
- 150 g quinoi
- 500 g hovězího masa
- 3 rajčata
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- čerstvou petržel
- sůl, pepř, olej
Postup:
- Quinoi důkladně propláchněte a vařte podle návodu na balení.
- Maso rozkrájejte na menší kousky, osolte a opepřete.
- Rajčata omyjte a nakrájejte na kousky.
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na pánvi ji osmahněte do zlatova se stroužky česneku.
- Přidejte maso a osmažte dozlatova.
- Nakonec přidejte rajčata a srovnejte se solí a pepřem.
- Podávejte s uvařenou quinoou a ozdobte petrželí.
K tomuto receptu Vám můžeme doporučit vynikající článek o quinoi z webového portálu Healthline.
3. Ovesné placičky s jablky a skořicí
Potřebujete:
- 150 g ovesných vloček
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- 1 jablko
- 1 lžičku skořice
- med
- olej
Postup:
- Ovesné vločky zalijte mlékem a nechte chvíli odležet.
- Vejce rozšlehejte a přidejte k vločkám. Promíchejte.
- Jablko nastrouhejte a přidejte k těstu spolu se skořicí.
- Připravte si menší placatou pánev a na ni nalijte trochu oleje.
- Směs nasypte na pánev a opečte z obou stran dozlatova.
- Sirup nebo med můžete přidat až při podávání.
Pro více informací o ovesných vločkách se podívejte na článek od Health.com.
Tak a máte tady 3 recepty, které můžete vyzkoušet z bio zeleniny. Doufáme, že Vám chutnají a přispěly něčím novým do Vašeho jídelníčku!
FAQs pro Bio zeleninu v kuchyni
Jaké recepty můžete vyzkoušet s novými surovinami?
Pokud rádi experimentujete s novými surovinami a chcete si přidat nějakou Bio zeleninu do svého jídelníčku, máme pro vás pár tipů na recepty:
- Čočková polévka s bílou řepou
- Quinoa salát s pečenou cuketou a cherry rajčaty
- Frittata s bio špenátem a cibulí
- Ekologický guláš s batáty a mrkví
- Kuskusový salát s grilovanou bio paprikou a čalamádou
Využijte možností, které vám nabízí kvalitní Bio zelenina a vyzkoušejte některý z těchto receptů. Vaše chuťové buňky vám určitě poděkují!

Bio zelenina: co to znamená?
Co to znamená, že je zelenina bio?
Bio zelenina znamená, že byla pěstována bez použití syntetických hnojiv a pesticidů. To znamená, že je mnohem šetrnější k životnímu prostředí a neobsahuje žádné zbytky chemikálií, které by mohly být škodlivé pro lidské zdraví.
Proč je lepší jíst bio zeleninu?
Jíst bio zeleninu má spoustu výhod a prospěchů pro naše zdraví. Bio zelenina obsahuje více živin, vitamínů a minerálů než konvenční zelenina a je mnohem chutnější. Navíc, bio zelenina nezatěžuje naše tělo chemikáliemi a pesticidy, což je důležité pro naše zdraví.
Jestli hledáte ještě více informací o bio zelenině, navštivte prosím stránku na Wikipedii: Bio zemědělství.

Bio zelenina v kuchyni: Jaké recepty můžete vyzkoušet s novými surovinami?
- Zelňakový chips
- Cizrna s čerstvou řepou a mrkví
- Rýžové závitky s květákem a brokolicí
- Burrito s fazolem a avokádem
- Kokosový krém s mangovou pěnou a jahodami

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.



