Co si připravit s listovou zeleninou: Recepty na rychlé a jednoduché jídlo
Co si připravit s listovou zeleninou: Recepty na rychlé a jednoduché jídlo
Pokud hledáte inspiraci, co připravit s listovou zeleninou, máme pro vás několik tipů na rychlé a jednoduché jídlo. Listová zelenina, jako je špenát, římský salát, endivie nebo ředkvičky, je nejen chutná, ale také plná vitaminů a minerálů, které tělo potřebuje.
1. Špenát s vajíčkem na pánvi
Jeden z nejjednodušších receptů, který bude hotový během několika minut. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a orestujte špenát. Poté přidejte vejce a nechte je osmahnut. Dochutit můžete solí, pepřem a dalšími kořením dle chuti.
2. Salát s římským salátem a kuřecím masem
Smíchejte římský salát s nakrájeným kuřecím masem, rajčaty a paprikou. Zvlášť si připravte dresing z olivového oleje, octu, hořčice a medu. Směs salátu zalijte dresingem a ozdobte čerstvou petrželkou.
3. Endivie s lososem a kozím sýrem
Na talíř naservírujte endivii a posypte ji nakrájeným lososem a pokrájeným kozím sýrem. Dochutit můžete olejem s bylinkami a citronovou šťávou.
Tak co z toho vyzkoušíte? S listovou zeleninou můžete připravit spoustu různých jídel, tak neváhejte a experimentujte.

Listová zelenina – rychlé a zdravé jídlo
Listová zelenina patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Obsahuje mnoho
důležitých minerálů a vitamínů a má nízký obsah kalorií. Může být skvělou
ingrediencí pro rychlá a jednoduchá jídla, která si můžete připravit doma.
Zde jsou některé recepty, které mohou být snadno připraveny během několika
minut.
1) Salát s listovou zeleninou a kuřecím masem
Tento salát je snadno připravitelný a plný chuti. Budete potřebovat:
- 200g kuřecího masa nakrájeného na kostky
- 100g listové zeleniny, např. salátu nebo špenátu
- 1 rajče nakrájené na plátky
- 1/2 okurky nakrájené na plátky
- 1/4 cibule nakrájené na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř na chuť
Postup:
- Maso osolte a opepřete.
- Olej rozehřejte na pánvi a osmahněte na něm kuřecí maso.
- Do mísy dejte listovou zeleninu, rajčata, okurky a cibuli.
- Přidejte osmažené kuřecí maso.
- Zalijte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
Tento salát je ideální na oběd nebo večeři a dodá vám mnoho důležitých
živin.
2) Špenátové muffiny
Tyto muffiny jsou perfektní pro snídani nebo svačinu. Budete potřebovat:
- 100g listového špenátu
- 2 vejce
- 100g mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 60ml mléka
- 2 lžíce oleje
Postup:
- Špenát umyjte a očistěte. Nasekejte ho na menší kousky.
- V misce smíchejte vejce, mouku, sůl, cukr a kypřicí prášek.
- Přidejte mléko a olej a promíchejte.
- Přidejte nasekaný špenát a vmíchejte ho do těsta.
- Těsto nalijte do formiček na muffiny a pečte 15-20 minut na 180°C.
Tyto muffiny jsou snadné a rychlé na přípravu, ale zároveň jsou plné
živin.
3) Listový salát s jogurtem a medem
Tento salát je sladký až pikantní a bude se vám líbit. Budete potřebovat:
- 100g listové zeleniny, např. baby špenátu
- 1/2 avokáda nakrájeného na kousky
- 1/2 červené cibule nakrájené na plátky
- 1/4 hrnku řeckého jogurtu
- 2 lžíce medu
- 1 lžičku dijonské hořčice
- Sůl a pepř na chuť
Postup:
- Do mísy dejte listovou zeleninu, avokádo a cibuli.
- V misce smíchejte jogurt, med, dijonskou hořčici, sůl a pepř.
- Přidejte směs jogurtu do mísy se zeleninou a dobře promíchejte.
Tento salát je skvělý jako předkrm nebo jako součást hlavního jídla.
Doufáme, že se vám naše tipy na jídla s listovou zeleninou líbili a budou
pro vás inspirací při přípravě jídel doma. Pokud hledáte další nápady na
jídla s listovou zeleninou, navštivte tento článek na
eatingwell.com.
Často kladené otázky (FAQs) – Co si připravit s listovou zeleninou?
Jaké jsou rychlé a snadné recepty pro jídla s listovou zeleninou?
- Špenátová, řepková nebo ledová salátová zelenina je skvělý základ pro čerstvé saláty. Stačí je jen opláchnout a nařídit podle libosti doplnit orajíčky, sýry, oříšky a dresink.
- Pro rychlou a zdravou večeři si můžete připravit wok s listovou zeleninou. Stačí ji krátce podusit na pánvi společně s omáčkou na bázi sójového nebo oysterových omáček a podávat s rýží nebo nudlemi.
- Nezapomeňte na pesto! Nastrouhané lístky bazalky, piniové oříšky, olivový olej a sýr vytvoří výtečnou omáčku k těstovinám nebo jako základ pro pizzy.
Je listová zelenina vhodná i pro vaření na teplých jídlech?
Ano, listová zelenina se hodí také pro přípravu teplých jídel. Můžete ji přidat do polévek, nebo ji krátce orestovat spolu s ostatními přísadami, jako jsou třeba houby nebo kuřecí prsa.
Jaké jsou výhody konzumace listové zeleniny?
Listová zelenina obsahuje množství vitamínů a minerálů, například vitamin C, draslík, železo či hořčík. Pomáhá tedy udržovat imunitu a správné fungování organismu. Má také nízký obsah tuku a sacharidů, což je ideální pro lidi, kteří dbají na svou váhu a zdraví.

Druhy listové zeleniny – co to vlastně je?
Druhy listové zeleniny jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí na svůj stůl přidat více zdravých a výživných produktů. Listová zelenina je bohatá na vitaminy, minerály a další živiny, a také obsahuje velké množství vlákniny.
Jaké jsou nejčastější druhy listové zeleniny?
Mezi nejčastější druhy listové zeleniny patří:
- Římský salát
- Sušenky
- Špenát
- Endivie
- Rukola
- Salátový vrchol
Všechny tyto druhy mají vynikající vliv na zdraví a jsou velmi chutné a snadno se připravují.
Co s listovou zeleninou vařit?
Listovou zeleninu můžeme jíst syrovou jako salát, přidávat ji do svých oblíbených pokrmů nebo ji jako hlavní složku používat v zeleninových pomazánkách a polévkách.
Podrobnější informace o listové zelenině
Pokud byste si chtěli o této tématice přečíst více, můžete navštívit tento odkaz na Wikipedii.

Co si připravit s listovou zeleninou: Recepty na rychlé a jednoduché jídlo
- Špenátová polévka s vejcem a brynží
- Celozrnné těstoviny se špenátem a rajčaty
- Květákový salát s ředkvičkami a rukolou
- Bramborový salát s listovým salátem a čerstvými bylinkami
- Rýžový salát s kuřecím masem a baby špenátem
- Mangoldové rizoto s grilovaným kuřecím masem
- Quinoa salát s listovým salátem a fazolemi
- Hovězí burger s listovým salátem a avokádem
- Tabbouleh s petrželkou, mátou a citronovou šťávou
- Cizrna a špenátový curry s kokosovým mlékem

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.





