|

Dezert s sušeným ovocem – inspirace i recepty

Dezert s sušeným ovocem – inspirace i recepty

Dezert s sušeným ovocem je skvělou alternativou k obvyklým dezertům. Sušené ovoce jsou bohaté na vitamíny a minerály, které jsou potřebné pro náš organismus. Zároveň se dají použít jako prostředek pro zkrášlení a obohacení jídelníčku.

Sušené ovoce lze použít v mnoha různých receptech, jako jsou například muffiny, koláče, palačinky nebo kuskus. Sušené ovoce se také dá použít v zdravých snackech, jako jsou sušenky a müsli tyčinky.

Dezert s sušeným ovocem je ideální pro oslavy a příležitosti, jako jsou Vánoce nebo velikonoce. Sušené ovoce může být použito jako ingredience do mnoha tradičních receptů, jako je ovocný chléb nebo vánoční cukroví.

Pokud hledáte inspiraci pro nové dezerty s sušeným ovocem, zkuste například sušenkové dortíky, koláče s meruňkami a mandlovým krémem nebo ovocné muffiny. Recepty si můžete přizpůsobovat svým chutím a preferencím.

Užitečným tipem je, že sušené ovoce se dá snadno skladovat a použít později. Takže máte-li doma sušené ovoce, udělejte z něj výborný a zdravý dezert.

ovocny




Dezert s sušeným ovocem – inspirace i recepty

Co je dezert s sušeným ovocem?

Dezert s sušeným ovocem je sladký pokrm, který se připravuje z ovoce, které bylo vysušeno. Sušené ovoce lze použít jako ingredienci do dortů, muffinů, chlebů, granolových tyčinek a mnoha dalších dezertů. Sušené ovoce zvyšuje chuť a výživovou hodnotu těchto dezertů.

Jaké ovoce lze použít?

Ke výrobě dezertu s sušeným ovocem lze použít různé druhy ovoce. Mezi nejčastěji používané druhy patří rozinky, meruňky, hrozinky, fíky, datle, jablka a švestky. Každé sušené ovoce má svou chuť a strukturu, takže zpravidla nezaměnitelný vliv na výsledný dezert.

Recept na dezert s sušeným ovocem

Zde je jednoduchý recept na dezert s sušeným ovocem:

  1. V misce smíchejte 2 hrnky sušeného ovoce, 1 hrnek horké vody, 1 čajovou lžičku skořice a 1/2 hrnku hnědého cukru.
  2. Rozmixujte všechny ingredience v mixéru.
  3. Nalijte směs do dortové formy a pečte 30-40 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.
  4. Vychladlý dezert překrojte na plátky a podávejte.

Inspirace na recepty

Pokud hledáte inspiraci na recepty s sušeným ovocem, můžete se podívat na například tento článek na webu Food Network. Naleznete zde mnoho zajímavých nápadů na využití sušeného ovoce v kuchyni.


Dezert s sušeným ovocem – inspirace i recepty

Co je sušené ovoce?

Sušené ovoce je ovoce, které bylo odpařeno vodu. Tím se prodlouží jeho trvanlivost a zachovají se mnohé výživové hodnoty.

Proč používat sušené ovoce v dezertech?

Sušené ovoce může být skvělou alternativou, když v danou roční dobu nejsou čerstvé ovoce k dispozici. Navíc díky jeho sladké chuti může být skvělým přísadou v dezertech.

Jaké jsou možnosti využití sušeného ovoce v dezertech?

Sušené ovoce může být použito jako přísada v mnoha dezertech včetně koláčů, dortů, štrůdlů, pudinků a dalších.

Jaké jsou oblíbené recepty s sušeným ovocem?

Mezi oblíbené dezerty s sušeným ovocem patří například indická sladkost Gulab jamun, marocké Trida nebo anglické sladkosti – plum pudding a fruitcake. Dalším oblíbeným jídlem s sušeným ovocem jsou také tradiční české vánoční cukroví jako jsou medovníky s fíky nebo cukroví s rozinkami.

Recept na ovocnou štrůdl s sušeným ovocem

  • 1 list listového těsta
  • 30g másla
  • 50g mletých kešu oříšků
  • 50g rozinek
  • 50g sušených borůvek
  • 1 vejce
  • 1 lžička medu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce cukru
  1. Rozehřejte troubu na 200°C.
  2. List listového těsta rozbalte.
  3. Na těsto rozetřete máslo a posypeme mletými kešu ořechy, rozinkami a sušenými borůvkami.
  4. Okraje těsta sepněte a štrůdl zabalte.
  5. Štrůdl položte na plech a potřete vejcem.
  6. Zvlášť smíchejte med, vanilkový cukr a cukr a tuto směs potřete na vrch štrůdlu.
  7. Štrůdl vložte do trouby a pečte 20-25 minut, dokud není zlatě hnědý.
  8. Podávejte teplý nebo studený.

ovoce

Sušené ovoce – zdravá alternativa sladkostí

Co je to sušené ovoce?

Sušené ovoce je ovoce, které je usušené za účelem prodloužení jeho trvanlivosti. Tento proces je obvykle prováděn za použití slunce, ovzduší a vysoušeče. Sušené ovoce je tedy ovoce bez vody, což z něj dělá těžší než čerstvé ovoce. Mezi nejznámější druhy sušeného ovoce patří rozinky, sušené švestky, meruňky, hrozinky a datle.

Zdravotní výhody sušeného ovoce

Sušené ovoce je skvělým zdrojem vlákniny a obsahuje také mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Sušené ovoce také obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují riziko rozvoje některých chorob.

Jak lze sušené ovoce konzumovat?

Sušené ovoce lze konzumovat samotné jako zdravou alternativu sladkostem. Lze ho také přidat do cereálií, ovesné kaše, jogurtu nebo do pečiva. Sušené ovoce také vhodné jako svačina s sebou do školy či do práce.

Pro více informací o sušeném ovoci můžete navštívit tento příspěvek na Wikipedii.

fruit

Dezert s sušeným ovocem – inspirace i recepty

  • Využijte sušené ovoce jako zdravou alternativu sladkostem
  • Přidejte ho do jogurtů, müsli, ovesné kaše a smoothie
  • Připravte si ovocné knedlíky s tvarohem a sušeným ovocem
  • Vytvořte si lahodný tiramisu s přídavkem sušených merunek nebo švestek
  • Zakončete večeři ovocným crumble s více druhy sušeného ovoce

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář