Domácí nakládaná zelenina: jednoduchý návod
Domácí nakládaná zelenina: jednoduchý návod
Pokud máte rádi zdravou stravu a rádi si sami připravujete jídlo, určitě oceníte recept na domácí nakládanou zeleninu. Toto jídlo je velmi jednoduché na přípravu a můžete si při ní hrát s různými druhy zeleniny dle vašeho gusta.
Pro nakládání zeleniny budete potřebovat sklenici nebo nádobu s víkem, vodu, ocet, cukr a sůl. Do sklenice nebo nádoby dejte nakrájenou zeleninu, zalijte vodou, octem, přidejte cukr, sůl a zamíchejte. Poté uzavřete víko a nechte zeleninu odpočinout v lednici nejméně 12 hodin.
Můžete si nakládat různé druhy zeleniny jako okurky, mrkev, cibuli, květák nebo papriky. Nakládaná zelenina je skvělým přísadou do salátů, sendvičů nebo jako samostatné jídlo.
Nebojte se experimentovat a dle vaší chuti můžete přidat další přísady jako koření, bylinky nebo pálivou papričku. Nakládaná zelenina je zdravá a výborná alternativa ke konzervám nebo slaným snackům.
Tak neváhejte a vyzkoušejte si připravit domácí nakládanou zeleninu. Vaše chuťové pohárky vám budou vděčné!

Co je domácí nakládaná zelenina a proč ji připravovat?
Domácí nakládaná zelenina je tradiční pokrm, který se připravuje výhradně z čerstvé zeleniny. Tento způsob je velmi oblíbený nejen v Česku, ale i v mnoha dalších zemích po celém světě. Při přípravě můžete použít jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi, například okurky, cibule, mrkev, květák, paprika nebo rajčata. Nakládaná zelenina je velmi oblíbená pro svůj příjemně kyselý chuť a zdravotní výhody. Při nakládání dochází k procesu fermentace, který podporuje růst dobrých bakterií v trávicím traktu a také zvyšuje obsah vitamínu C v zelenině.
Jak připravit domácí nakládanou zeleninu?
Při přípravě domácí nakládané zeleniny potřebujete pouze několik jednoduchých surovin a několik dní času. Zde je jednoduchý postup:
- Zvolte si zeleninu, kterou chcete nakládat.
- Zeleninu omyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte na menší kousky nebo plátky.
- Do velké sklenice nebo nádoby s víkem nasypte sůl a přidejte trochu koření podle chuti (např. kmín, hořčici, pepř, dresink).
- Přidejte zeleninu a zalijte vroucí vodou. Vše promíchejte a uzavřete nádobu.
- Lahve nechte po dobu několika dnů stát na teplém místě, dokud nezačnou bublat.
- Po dokončení procesu fermentace můžete nakládanou zeleninu uložit do chladničky, kde vydrží několik měsíců.
Tipy pro lepší chuť a výsledek
Pokud chcete, aby vaše nakládaná zelenina měla ten správný kyselý nádech, můžete přidat do nádoby i kyselou okyselující vodu (např. kefir). Pokud chcete, aby byla nakládaná zelenina křupavější, můžete ji nechat před nakládáním několik hodin namočit do studené vody. Pokud chcete nakládanou zeleninu dochutit, můžete přidat trochu cukru nebo ocet. Doporučuje se používat skleněnou nádobu nebo sklenici s víkem, která umožní vizuální kontrolu fermentačního procesu. Nikdy nezanášejte nádobu a nepoužívejte kovové nádobí, které může být korozivní a mít negativní vliv na probíhající proces.
Podobné články na webu
Pokud máte zájem o další inspiraci, zde jsou odkazy na relevantní články o nakládané zelenině:
Domácí nakládaná zelenina: jednoduchý návod
Co budete potřebovat?
- čerstvou zeleninu podle vašeho výběru (mrkev, okurky, květák atd.)
- sůl
- cukr
- octový roztok (voda s octem)
- koreni (bobkový list, kmín, hořčičné semínko atd.)
- nádobu na nakládání (sklenici, hrnec, cedník atd.)
Jak na to?
- Umyjte zeleninu a nakrájejte ji na menší kousky podle vašeho výběru.
- V misce smíchejte sůl, cukr a koření podle chuti (obvykle na 1 kg zeleniny se použije 2 lžíce soli a 1 lžíce cukru).
- V nádobě na nakládání vytvořte vrstvy zeleniny a směsi soli a cukru s kořením.
- Pokud používáte sklenici, přilijte postupně octový roztok, dokud nejsou všechny ingredience ponořeny v tekutině. Vynechejte větší vzduchové bubliny. Pokud používáte hrnec nebo cedník, přelijte směsí soli, cukru a koření a pokryjte něčím (např. talířem nebo přikrývkou), aby zelenina zůstala ponořená v tekutině.
- Nakládanou zeleninu skladujte v chladu a tmavém místě minimálně 48 hodin (čím déle, tím chutnější bude). Poté ji můžete skladovat v ledničce po dobu až jednoho měsíce.

Nakládaná zelenina – zdravá alternativa k běžným přílohám
Co je nakládaná zelenina?
Nakládaná zelenina je tradiční pokrm v české kuchyni. Jedná se o zeleninu, která se nechá nakládat v octovém roztoku spolu s kořením. Mezi nejpopulárnější druhy nakládané zeleniny patří kyselé okurky, cibule, paprika, květák a mrkev.
Zdravotní přínos nakládané zeleniny
Nakládaná zelenina je skvělou alternativou k běžným přílohám, jako jsou hranolky, rýže a brambory. Obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů, které přispívají ke zdraví našeho těla a dodávají mu energii.
Jak si připravit nakládanou zeleninu?
Na přípravu nakládané zeleniny není třeba nijak složitých postupů. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Poté ji vložíme do sterilizovaných sklenic a zalijeme octovým roztokem s kořením. Po uzavření sklenic necháme zeleninou „prostoj“ několik dní, než se nálev projeví v chuti.
Pro více informací o nakládané zelenině navštivte Wikipedii.

Domácí nakládaná zelenina: jednoduchý návod
- Zvolte vhodné zeleniny pro nakládání
- Připravte si nálev a koření
- Nasekejte zeleniny na menší kousky
- Proceděte nálev a počkejte, než vychladne
- Skládejte zeleninu do sklenic
- Zalijte nálevem a přidejte koření
- Zachovejte hygienické podmínky při manipulaci se sklenicemi
- Nechte nakládání probíhat v chladu
- Po několika dnech ochutnejte a případně dolijte nálev

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




