Jak nejlépe využít jahodník v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy
Jak nejlépe využít jahodník v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy
Jahody jsou nejen lahodnou pochoutkou, ale i skvělým zdrojem vitamínu C a dalších důležitých živin. Pokud pěstujete jahodník, můžete si vychutnat jahody přímo ze zahrádky nebo si je připravit do mnoha různých jídel.
Pro inspiraci přinášíme několik tipů na sladké i slané pokrmy s jahodami:
– Jahodový džem – nejtradičnější způsob, jak si vychutnat jahody po celý rok. Stačí je uvařit s cukrem a dát do sklenic.
– Jahodový koláč – buďte kreativní a zkuste jahody použít jako náplň do koláčů, muffinů nebo cheesecaků.
– Jahodová marmeláda – můžete ji použít jako dezertovou omáčku k zmrzlině, pudinkům nebo tvarohovému dortu.
– Jahodový salát – s jahodami se skvěle kombinují například špenát, rukola, feta sýr či ořechy.
– Jahodová omáčka – použijte ji jako přílohu k masu (např. kuřecímu), nebo k těstovinám.
Užívejte si jahody nejen jako sladkou pochoutku, ale využijte jejich chutě i do slaných pokrmů a přidáte jim tak výživné hodnoty a luxusní chuťovou zkušenost.

Jak nejlépe využít jahodník v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy
Sladké recepty s jahodami
Jahody jsou vynikající přísadou při přípravě sladkých pokrmů. Zde je několik nápadů, jak je můžete využít:
Jahodový koláč
Pro přípravu jahodového koláče budete potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 kávovou lžičku prášku do pečiva
- 2 vejce
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1/4 hrnku mléka
- 1 hrnek nakrájených jahod
- 1/4 hrnku mandlových lupínků (na ozdobu)
Postup:
- Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva v míse.
- V jiné misce lehce rozmíchejte vejce, olej a mléko.
- Přidejte mokré ingredience k suchým ingrediencím a promíchejte je dohromady, dokud nevznikne hladké těsto.
- Přidejte čtvrtinu nakrájených jahod a promíchejte je do těsta.
- Vlijte těsto do vymazaného a vysypaného dortového plechu.
- Ozdobte zbytkem jahod a mandlovými lupínky.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a pečte koláč po dobu 30 minut.
Jahodové smoothie
Pro přípravu jahodového smoothie budete potřebovat:
- 2 hrnky čerstvých jahod
- 1 banán
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku griotek
Postup:
- Nakrájejte jahody a banán na menší kousky.
- Přidejte je do mixéru spolu s mlékem a griotekem.
- Smíchejte, dokud nedostanete jemnou konzistenci.
- Servírujte vysypané čerstvými jahodami.
Slané recepty s jahodami
Jahody se mohou použít i jako přísada do slaných pokrmů. Zde jsou některé možnosti, jak je můžete využít:
Jahodová salsa
Pro přípravu jahodové salsy budete potřebovat:
- 2 hrnky nakrájených jahod
- 1 červenou cibuli
- 1/2 hrnku nasekané mátové listy
- 1/4 hrnku limetkového džusu
- 1 jalapeño papričku
- 1/2 kávové lžičky soli
- Tortilla chips na podávání
Postup:
- Smíchejte jahody, cibuli, mátové lístky, limetkový džus, jalapeño papričku a sůl v míse.
- Nechte salsu odležet v lednici po dobu nejméně 30 minut.
- Servírujte s tortilla chips.
Krémová jahodová polévka
Pro přípravu krémové jahodové polévky budete potřebovat:
- 2 hrnky jahod
- 1/4 hrnku bílého vína
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek smetany
- 1 lžíce čerstvého citronového šťávy
- 2 lžíce nastrouhaného Parmezánu (na ozdobu)
Postup:
- Nakrájejte jahody na menší kousky a vložte je do hrnce spolu s bílým vínem, cukrem a solí.
- Vložte hrnec na sporák a vařte, dokud jahody nezměknou.
- Odstraněte hrnec ze sporáku a nechte směs vychladnout.
- Nakrájejte směs v mixéru, dokud nedostanete jemnou konzistenci.
- Přidejte smetanu a citronovou šťávu.
- Důkladně promíchejte.
- Před podáváním posypeme nastrouhaným Parmezánem.
Takže jak vidíte, jahody jsou vynikající přísadou, které mohou dát vašim pokrmům skvělou chuť a vůni. Pokuste se o nějaký z těchto receptů a uvidíte, že si vaši hosté určitě pochutnají.
Zdrojové údaje: Taste of Home – Strawberry Recipes
Jak nejlépe využít jahodník v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy
Sladké pokrmy s jahodami
- Jahodové palačinky s javorovým sirupem
- Jahodové muffiny s tvarohem
- Domácí jahodové zmrzlíkové poháry
- Bílý tiramisu s jahodami
- Jahodový cheesecake s mandlovým základem
Slané pokrmy s jahodami
- Kuřecí salát s jahodami a řeřichou
- Tatarák z lososa s jahodami a avokádem
- Hovězí steak s jahodovou omáčkou
- Crostini s jahodami a kozím sýrem
- Grilované kozí sýry s jahodovým dresinkem

Jahodnik – ideální rostlina pro zahradu
Co je to jahodník a k čemu je dobrý?
Jahodník, nejčastěji známý jako jahoda, je rostlina, která je oblíbená pro své sladké plody plné vitamínů a minerálů. Jahody jsou ideálním zdrojem pro domácí marmelády, džemy, dezerty a další sladkosti. Navíc jahodník obsahuje vysoké množství antioxidantů, které pomáhají předcházet různým chorobám.
Jak pěstovat jahodník v zahradě
Jahodníky jsou velmi snadné k pěstování v zahradě. Rostliny vzhledem k plodnosti a snadnému pěstování patří mezi oblíbené zahrádkářské plodiny. Pro zajištění plodnosti jahodníků je třeba každý rok nahrazovat rostliny z minulého roku novými. Tento postup se nazývá obnova jahodníku. Jahodníky se sází na záhoně v řadách, vzdálených od sebe asi 20 cm. Rostliny nesmí být umístěny na pozdním slunci, ale musí být umístěny na slunci. Jahodníky také potřebují hodně vlahy a zalévání.
Jahodník v evropské kuchyni
V Evropě se jahodníky pěstují již od středověku a jahody se staly součástí evropské kuchyně. Tyto plody se používají k výrobě ovocných dezertů a sladkostí, například k tvarohovým koláčům, džemům, šlehačkovým zákuskům a mnoha dalším. Jahody se také používají do nápojů, včetně smoothie a koktejlů.
Pro více informací o jahodnících navštivte tuto stránku na Wikipedii.

Jak nejlépe využít jahodník v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy
- Použijte jahody do koláčů, muffinů a dortů pro sladkou chuť
- Přidejte jahody do čerstvých salátů pro osvěžující chuť a výživu
- Vytvořte jahodovou omáčku pro maso nebo jako dip pro nachos
- Vyrobte jahodový džem nebo marmeládu, kterou můžete použít na chleba, do jogurtu nebo jako polevu na palačinky
- Zkuste jahodovou limonádu nebo koktejl pro osvěžující nápoj
- Jahody můžete také mrazit a používat je později jako ingredience do různých pokrmů

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.





