|

Jak nejlépe využít jahodník v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy

Jak nejlépe využít jahodník v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy

Jahody jsou nejen lahodnou pochoutkou, ale i skvělým zdrojem vitamínu C a dalších důležitých živin. Pokud pěstujete jahodník, můžete si vychutnat jahody přímo ze zahrádky nebo si je připravit do mnoha různých jídel.

Pro inspiraci přinášíme několik tipů na sladké i slané pokrmy s jahodami:

– Jahodový džem – nejtradičnější způsob, jak si vychutnat jahody po celý rok. Stačí je uvařit s cukrem a dát do sklenic.
– Jahodový koláč – buďte kreativní a zkuste jahody použít jako náplň do koláčů, muffinů nebo cheesecaků.
– Jahodová marmeláda – můžete ji použít jako dezertovou omáčku k zmrzlině, pudinkům nebo tvarohovému dortu.
– Jahodový salát – s jahodami se skvěle kombinují například špenát, rukola, feta sýr či ořechy.
– Jahodová omáčka – použijte ji jako přílohu k masu (např. kuřecímu), nebo k těstovinám.

Užívejte si jahody nejen jako sladkou pochoutku, ale využijte jejich chutě i do slaných pokrmů a přidáte jim tak výživné hodnoty a luxusní chuťovou zkušenost.

ovocny




Jak nejlépe využít jahodník v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy

Jak nejlépe využít jahodník v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy

Sladké recepty s jahodami

Jahody jsou vynikající přísadou při přípravě sladkých pokrmů. Zde je několik nápadů, jak je můžete využít:

Jahodový koláč

Pro přípravu jahodového koláče budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 kávovou lžičku prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1 hrnek nakrájených jahod
  • 1/4 hrnku mandlových lupínků (na ozdobu)

Postup:

  1. Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva v míse.
  2. V jiné misce lehce rozmíchejte vejce, olej a mléko.
  3. Přidejte mokré ingredience k suchým ingrediencím a promíchejte je dohromady, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Přidejte čtvrtinu nakrájených jahod a promíchejte je do těsta.
  5. Vlijte těsto do vymazaného a vysypaného dortového plechu.
  6. Ozdobte zbytkem jahod a mandlovými lupínky.
  7. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a pečte koláč po dobu 30 minut.

Jahodové smoothie

Pro přípravu jahodového smoothie budete potřebovat:

  • 2 hrnky čerstvých jahod
  • 1 banán
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku griotek

Postup:

  1. Nakrájejte jahody a banán na menší kousky.
  2. Přidejte je do mixéru spolu s mlékem a griotekem.
  3. Smíchejte, dokud nedostanete jemnou konzistenci.
  4. Servírujte vysypané čerstvými jahodami.

Slané recepty s jahodami

Jahody se mohou použít i jako přísada do slaných pokrmů. Zde jsou některé možnosti, jak je můžete využít:

Jahodová salsa

Pro přípravu jahodové salsy budete potřebovat:

  • 2 hrnky nakrájených jahod
  • 1 červenou cibuli
  • 1/2 hrnku nasekané mátové listy
  • 1/4 hrnku limetkového džusu
  • 1 jalapeño papričku
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • Tortilla chips na podávání

Postup:

  1. Smíchejte jahody, cibuli, mátové lístky, limetkový džus, jalapeño papričku a sůl v míse.
  2. Nechte salsu odležet v lednici po dobu nejméně 30 minut.
  3. Servírujte s tortilla chips.

Krémová jahodová polévka

Pro přípravu krémové jahodové polévky budete potřebovat:

  • 2 hrnky jahod
  • 1/4 hrnku bílého vína
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek smetany
  • 1 lžíce čerstvého citronového šťávy
  • 2 lžíce nastrouhaného Parmezánu (na ozdobu)

Postup:

  1. Nakrájejte jahody na menší kousky a vložte je do hrnce spolu s bílým vínem, cukrem a solí.
  2. Vložte hrnec na sporák a vařte, dokud jahody nezměknou.
  3. Odstraněte hrnec ze sporáku a nechte směs vychladnout.
  4. Nakrájejte směs v mixéru, dokud nedostanete jemnou konzistenci.
  5. Přidejte smetanu a citronovou šťávu.
  6. Důkladně promíchejte.
  7. Před podáváním posypeme nastrouhaným Parmezánem.

Takže jak vidíte, jahody jsou vynikající přísadou, které mohou dát vašim pokrmům skvělou chuť a vůni. Pokuste se o nějaký z těchto receptů a uvidíte, že si vaši hosté určitě pochutnají.

Zdrojové údaje: Taste of Home – Strawberry Recipes


Jak nejlépe využít jahodník v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy

Sladké pokrmy s jahodami

  • Jahodové palačinky s javorovým sirupem
  • Jahodové muffiny s tvarohem
  • Domácí jahodové zmrzlíkové poháry
  • Bílý tiramisu s jahodami
  • Jahodový cheesecake s mandlovým základem

Slané pokrmy s jahodami

  • Kuřecí salát s jahodami a řeřichou
  • Tatarák z lososa s jahodami a avokádem
  • Hovězí steak s jahodovou omáčkou
  • Crostini s jahodami a kozím sýrem
  • Grilované kozí sýry s jahodovým dresinkem

ovoce

Jahodnik – ideální rostlina pro zahradu

Co je to jahodník a k čemu je dobrý?

Jahodník, nejčastěji známý jako jahoda, je rostlina, která je oblíbená pro své sladké plody plné vitamínů a minerálů. Jahody jsou ideálním zdrojem pro domácí marmelády, džemy, dezerty a další sladkosti. Navíc jahodník obsahuje vysoké množství antioxidantů, které pomáhají předcházet různým chorobám.

Jak pěstovat jahodník v zahradě

Jahodníky jsou velmi snadné k pěstování v zahradě. Rostliny vzhledem k plodnosti a snadnému pěstování patří mezi oblíbené zahrádkářské plodiny. Pro zajištění plodnosti jahodníků je třeba každý rok nahrazovat rostliny z minulého roku novými. Tento postup se nazývá obnova jahodníku. Jahodníky se sází na záhoně v řadách, vzdálených od sebe asi 20 cm. Rostliny nesmí být umístěny na pozdním slunci, ale musí být umístěny na slunci. Jahodníky také potřebují hodně vlahy a zalévání.

Jahodník v evropské kuchyni

V Evropě se jahodníky pěstují již od středověku a jahody se staly součástí evropské kuchyně. Tyto plody se používají k výrobě ovocných dezertů a sladkostí, například k tvarohovým koláčům, džemům, šlehačkovým zákuskům a mnoha dalším. Jahody se také používají do nápojů, včetně smoothie a koktejlů.

Pro více informací o jahodnících navštivte tuto stránku na Wikipedii.

fruit

Jak nejlépe využít jahodník v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy

  • Použijte jahody do koláčů, muffinů a dortů pro sladkou chuť
  • Přidejte jahody do čerstvých salátů pro osvěžující chuť a výživu
  • Vytvořte jahodovou omáčku pro maso nebo jako dip pro nachos
  • Vyrobte jahodový džem nebo marmeládu, kterou můžete použít na chleba, do jogurtu nebo jako polevu na palačinky
  • Zkuste jahodovou limonádu nebo koktejl pro osvěžující nápoj
  • Jahody můžete také mrazit a používat je později jako ingredience do různých pokrmů

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář