Jak pěstovat a péct tuřín v zahradě
Jak pěstovat a péct tuřín v zahradě
Pokud se rozhodnete pěstovat tuřín v zahradě, určitě nebudete litovat. Tento kořenový plod je nejen skvělým zdrojem vitamínu C a draslíku, ale také skvělou zeleninou pro vaše jídla.
Pěstování: Tuřín preferuje slunná a teplá místa na zahradě. Roste nejlépe na vlhké a živné půdě. Můžete ho vysévat buď přímo do země nebo nejprve vyset do květináčů a následně do země. Nezapomeňte ho každý týden zálévat a odplevelovat.
Pěčení: Tuřín můžete péct různými způsoby – například jako hranolky nebo chipsy. Pro výrobu hranolků stačí tuřín nakrájet na menší kousky, položit na plech a zapéct v troubě na 200 stupňů Celsia asi 20 minut. Pro chipsy tuřín nakrájejte na tenké plátky a opékejte v oleji na pánvi.
Nyní už víte, jak na to. Pusťte se do pěstování a pečení tuřínu v zahradě a užívejte si zdravou zeleninu přímo z vlastního pozemku!

Jak pěstovat tuřín v zahradě
Tuřín je oblíbenou plodinou zahradníků. Pěstování tuřínu není složité a je vhodné pro začátečníky.
Výběr místa a příprava půdy
Tuřín preferuje slunná a chráněná místa. Při výsadbě by mělo být zajištěno dostatečné množství živin v půdě a pH by mělo být mezi 6,0 a 6,8.
Výsev tuřínu
Semenáčky tuřínu se vysévají na jaře, přibližně od března do dubna. Semena by měla být vysázena do hloubky 2-3 cm a vzdálenost mezi nimi by měla být 60 cm.
Péče o tuřín
V prvním roce by měly být rostliny pravidelně zalévány a odplevelovány. Pokud by se měla objevit nějaká choroba, je nutné rostliny postříkat.
Sklizeň tuřínu
Tuřín je možné sklízet, když má cca 15-20 cm v průměru, nejpozději do září. Z jednoho keře se dá sklízet několik plodů.
Jak péct tuřín
Tuřín se dá různě tepelně zpracovat – péct, smažit, vařit a zavařovat. Zde naleznete recept na jednu z možností zpracování – pečený tuřín se sýrem.
Ingredience:
- 1 větší tuřín
- 1 stroužek česneku
- 100 g sýru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
- Tuřín oloupejte, rozkrájejte na kolečka a očistěte od semínek.
- Na plech pomažte olejem a položte na něj kolečka tuřínu.
- Přidejte prolisovaný česnek a osolte.
- Vše posypte strouhaným sýrem a opepřete.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia po dobu 25-30 minut, dokud sýr neztuhne a tuřín nezměkne.
Tento recept se může líbit i těm, kteří nejsou velcí fanoušci zeleniny, a je to skvělý způsob, jak využít úrodu z vlastní zahrady.
Pokud máte zájem o další zajímavé informace týkající se pěstování a pečení různých druhů zeleniny, doporučujeme navštívit stránky amerického webu The Spruce Eats, konkrétně tento článek Best Summer Squash Varieties to Grow.
Jak pěstovat a péct tuřín v zahradě
Pěstování tuřínu
Pro úspěšné pěstování tuřínu je důležité umístění rostliny na slunné místo. Pokud máte v plánu pěstovat více rostlin, nechte mezi nimi dostatečný prostor, aby se tuříny mohly volně rozrůst. Před výsadbou je třeba půdu obohatit organickým hnojivem a při zalévání dbát na to, aby byla půda vlhká, ale nezaplavená vodou.
Péče o tuřín
Během vegetačního období je třeba pravidelně vypleňovat plevele a udržovat konzistentní vlhkost půdy. Když tuřín začíná růst, můžete pomoci jeho kořenovému systému tím, že okolo něj vytvoříte malou hromádku. Pokud se objeví choroby nebo škůdci, použijte pro jejich odstraňování přírodní metody jako například heřmánkový extrakt nebo síru.
Péče o tuřín při pečení
Před pečením je třeba tuřín pořádně očistit a oloupat. Poté ho nakrájejte na stejnoměrné plátky a přidejte koření dle vašeho vkusu. Nejčastěji se používá směs koření jako je kmín, majoránka a česnek. Takto připravené plátky tuřínu naskládejte do pekáče a pokapejte olivovým olejem. Pečte při teplotě 200 stupňů Celsius asi 30-40 minut až do zlatavé barvy.

Tuřín zelenina – zdroj zdraví a chuti
Co je to tuřín zelenina?
Tuřín zelenina patří mezi nejstarší druhy zeleniny, a to už od dob starověkého Egypta. Tuto zeleninu snadno poznáte díky jejímu charakteristickému tvaru – má totiž kulovitě zaoblené plody s šupinatou kůží. Tyto plody jsou velmi bohaté na vitaminy a minerály, a proto jsou velice prospěšné pro zdraví.
Jaké jsou zdravotní benefity tuřínu zeleniny?
Tuřín zelenina obsahuje mnoho antioxidantů a vlákniny, které podporují správné trávení a zlepšují celkové zdraví. Zelenina také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chrání před karcinogenními látkami. Kromě toho je tuřín zelenina bohatý na vitamin C, který podporuje imunitní systém a působí jako přírodní antidepresivum.
Jak tuřín zeleninu připravit?
Tuto zeleninu můžete konzumovat syrovou či tepelně zpracovanou. Nejčastěji se používá jako příloha k hlavním jídlům, ale můžete ji také přidat do salátů, polévek či omáček. Pro zachování co nejvíce živin doporučujeme zvolit kratší tepelnou úpravu.
Pokud si chcete vyzkoušet nějaký zajímavý recept s tuřínem, podívejte se na Wikipedii, kde najdete řadu tipů na jeho přípravu.

H2: Jak pěstovat a péct tuřín v zahradě
• Rostlina tuřín potřebuje slunné místo a hlinitopísčitou půdu s dobrým odvodněním
• Sází se v období jara na místo s dostatkem prostoru
• Pro úspěšný růst je nutné zalévat rostlinu pravidelně a hnojit
• Tuřín se sklízí v srpnu až září a vyřeže se část lodyhy a květu, zbytek se peče jako běžná dýně
• V receptech se dá tuřín použít jako ingredience do polévek, dezertů, nebo se může grilovat nebo smažit na kousky.

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




