Jak používat kokosový ořech v kuchyni: recepty na sladké i slané pokrmy
Jak používat kokosový ořech v kuchyni: recepty na sladké i slané pokrmy
Kokosový ořech patří mezi exotické plody a lze jej využít v kuchyni jako nedílnou součást různých sladkých i slaných pokrmů. Obsahuje mnoho prospěšných látek a pro svůj příjemně sladký a kokosový aroma si oblíbili mnozí.
Jak používat kokosový ořech v kuchyni?
Kokosový ořech můžeme využít v mnoha podobách. Kromě čerstvého ovoce se používají také kokosové šupky, mléko nebo olej.
Recepty na sladké pokrmy s kokosem
Kokosová roláda:
– 6 vajec
– 6 lžic cukru
– 6 lžic hladké mouky
– 2 lžíce oleje
– 1 balíček vanilkového cukru
– 2 lžíce kokosového oleje
– kokosové mléko
– 150 g kokosu
Bílky ušlehat do tuha, postupně přidávat cukr a vyšlehat do pevné pěny. Do této směsi opatrně vmíchat žloutky, mouku, olej a vanilkový cukr. Těsto vlijeme na plech s pečicím papírem, urovnáme a pečeme při 180 °C asi 10-12 minut. Hotový korpus potřeme kokosovým olejem a přelijeme kokosovým mlékem. Na to nasypeme kokos a zabalíme do rolády.
Kokosové kuličky:
– 200 ml sladkého kondenzovaného mléka
– 200 g kokosu
– 1 vejce
Všechny suroviny smícháme dohromady, vytvarujeme z nich kuličky a pečeme na 180 °C asi 15 minut, dokud nejsou zlatavé. Hotové kuličky posypeme kokosem.
Recepty na slané pokrmy s kokosem
Kari s kuřecím masem a kokosem:
– 500 g kuřecího masa nakrájeného na menší kousky
– 1 cibule
– 3 stroužky česneku
– 2 lžíce kari koření
– 2 lžíce kokosového oleje
– 1 menší cuketa nakrájená na kostičky
– 1 paprika nakrájená na kostičky
– 1 plechovka kokosového mléka
– sůl a pepř
Na pánvi rozehřejeme kokosový olej a zpěníme na něm cibuli a česnek. Poté přidáme kari koření a krátce promícháme. Přidáme kuřecí maso a osmahneme. Přimícháme cuketu a papriku a zalijeme kokosovým mlékem. Vaříme asi 20 minut a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží.
Kokosový chléb:
– 250 g celozrnné pšeničné mouky
– 250 g polohrubé pšeničné mouky
– 1 lžička soli
– 1 balíček sušeného droždí
– 2 lžíce kokosového oleje
– 350 ml vody
– 100 g kokosu
Mouku smícháme s solí a sušeným droždím. Přidáme kokosový olej a vodu a vypracujeme hladké těsto. Do něj vmícháme kokos. Těsto vložíme do formy na chléb a necháme kynout asi 30 minut. Poté pečeme v troubě na 200 °C asi 40 minut, dokud není chléb zlatavý.
Kokosový ořech je skvělým ingrediencí pro různé pokrmy. Pokud ho v kuchyni často používáte, bude pro vás inspirací i spoustu dalších receptů.

Kokosový ořech – výživné a chutné ovoce
Kokosový ořech se velmi často využívá v asijské a tropické kuchyni. Je to velmi chutné a výživné ovoce. V přírodě si dokáže udržet svou čerstvost po několik měsíců, což jej činí velmi oblíbeným v tropických zemích. Kokosový ořech obsahuje mnoho důležitých mikro- a makroprvků, které jsou pro naše tělo důležité. Obsahuje cukry, bílkoviny, tuky, vlákninu, minerály a vitamíny.
Recepty na sladké pokrmy s kokosovým ořechem
Z kokosového ořechu lze připravit mnoho sladkých pokrmů jako jsou:
- Kokosové kuličky
- Kokosové sušenky
- Kokosový dort
- Kokosový puding
- Kokosové oplatky
Pro přípravu kokosových kuliček bude třeba kokosového oleje, medu a mouky. Vše smícháme a z těsta tvoříme kuličky. Poté je stačí jen dát do ledničky na několik hodin, aby ztuhly. Podobně postupujeme při přípravě ostatních sladkých pokrmů.
Recepty na slané pokrmy s kokosovým ořechem
Kokosový ořech se dá využít i při přípravě slaných pokrmů. Několik tipů:
- Kari z jakéhokoliv masa
- Nudle s kokosovým mlékem
- Thajský salát s kokosovým ořechem
- Kari omáčka jako dip
K přípravě kari je potřeba koření, zeleniny, masa, kokosového mléka a rýže. Vše vaříme a dusíme, dokud nás neuspokojí vůně. Podobně postupujeme i při přípravě ostatních slaných pokrmů.
Vyzkoušejte si tyto jednoduché recepty a kulinářské tajemství kokosového ořechu.
Pro více informací o používání kokosového ořechu lze navštívit tento odkaz.
Jak používat kokosový ořech v kuchyni
Proč bychom měli používat kokosový ořech?
Kokosový ořech je skvělým zdrojem nezbytných tuků a vitamínů, které jsou důležité pro správnou funkci našeho těla. Kokosový ořech také obsahuje látky, které podporují imunitní systém a jsou prospěšné pro zdraví mozku.
Slané recepty s kokosovým ořechem
- Kokosové krevety
- Kari zelenina s kokosem
- Kari kuřecí maso s kokosem
- Kokosové rizoto s houbami
Sladké recepty s kokosovým ořechem
- Kokosové kuličky
- Kokosové těstoviny s ovocem
- Kokosový panna cotta
- Zázvorové sušenky s kokosem

Kokosový ořech – Skvělá volba pro zdravé stravování
Co to je Kokosový ořech?
Kokosový ořech je plod kokosové palmy. Tuto rostlinu lze najít téměř všude ve tropických oblastech. Kokosové ořechy obsahují celou řadu živin a jsou široce používány ve vaření. Kokosový ořech lze nalézt ve dvou stádiích zralosti: mladý a zralý.
Jaké jsou přínosy Kokosového ořechu pro zdraví?
Kokosový ořech je velmi bohatým zdrojem tuků, vlákniny a bílkovin. Jeho tuky jsou převážně nasycené, což z něj činí velmi stabilní a odolný tuk. Vláknina, kterou kokosový ořech obsahuje, je esenciální pro zdraví trávicího traktu a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi. Kokosový ořech je také dobrou volbou pro lidi, kteří se snaží snížit svůj příjem sacharidů, protože má nízký glykemický index.
Jak mohu používat Kokosový ořech ve své kuchyni?
Kokosový ořech lze použít jako základ pro kokosové mléko, kokosové máslo či kokosový cukr. Je také možné ho užít v různých dezertech nebo kokteilů. Kokosový olej, který se z něj vyrábí, je skvělým doplňkem pro vaření a pečení díky své stabilní konzistenci a vysokému bodu kouření.
Závěrem
Kokosový ořech je skvělou volbou pro každého, kdo se snaží vést zdravý životní styl. Má mnoho výhod pro zdraví a může být snadno začleněn do stravy nebo používán v kuchyni. Pokud chcete získat více informací o Kokosovém ořechu, navštivte prosím stránku na Wikipedii.

Jak používat kokosový ořech v kuchyni: recepty na sladké i slané pokrmy
- Kokosový olej lze použít k vaření i pečení
- Kokosový cukr může být alternativou pro tradiční cukr
- Kokosové mléko se hodí do řady jídel, jako jsou kari nebo koktejly
- Kokosovou mouku lze použít jako náhradu pšeničné mouky pro ty, kteří chtějí omezit gluten v jejich dietě
- Kokosovou vodu lze využít jako osvěžující nápoj nebo jako přísadu do smoothie
- Kokosové lupínky nebo strouhanka může být použita k opečení různých jídel
- Kokosový ořech lze rozdělat na dvě poloviny a využít jako náhradu misky pro přípravu smoothie nebo jiného pokrmu

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.






