Jak připravit zavařeniny a džemy z jahod: Recepty a postupy pro poctivou domácí produkci
Jak připravit zavařeniny a džemy z jahod: Recepty a postupy pro poctivou domácí produkci
Plné slunce a sladká chuť jahod jistě osloví každého milovníka letních ovocných pochoutek. Pokud se právě nacházíte v období jahodové sezóny a rádi byste si uchovávali chuť tohoto ovoce po celý rok, můžete vyzkoušet přípravu zavařenin a džemů z jahod.
Pro poctivou domácí produkci zavařenin a džemů z jahod je třeba mít k dispozici kvalitní a čerstvé jahody. Potřebujeme také cukr, kyselinu citronovou a vodu. Pomocí těchto surovin vznikne sladká a aromatická pochoutka, kterou si můžeme vychutnat po celý rok.
Při přípravě zavařenin z jahod je důležité dodržovat správné poměry surovin. Nejčastěji se používá poměr 1:1, tedy stejná váha cukru a jahod. Pokud máte rádi méně sladké pochutiny, můžete poměr snížit na 3:4 nebo 2:3.
Postup přípravy je velmi jednoduchý. Nejprve omyjeme jahody a zbavíme je stopek. Poté je dáme do hrnce společně s cukrem a vodou. Za stálého míchání necháme směs vařit, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme kyselinu citronovou a vaříme všechno do měkka. Hotovou směs pak nalijeme do sklenic a sterilujeme v hrnci s vroucí vodou. Vznikne nám tak lahodná jahodová zavařenina.
Pokud si chcete připravit jahodový džem, postup je velmi podobný. Na rozdíl od zavařenin se zde ale cukr nesmí roztavit přímo ve vodě, ale musí se nechat rozpustit přímo v jahodách. Poté teprve přidáme citron a směs necháme vařit, dokud nedosáhne správné konzistence. Džemovou směs poté nalijeme do skleniček a sterilujeme v hrnci s vroucí vodou.
Jahodové zavařeniny a džemy jsou skvělou lahůdkou nejen na snídani nebo svačinu, ale také se hodí jako dárek vašim blízkým nebo pro gastronomickou prezentaci. Proto neváhejte a využijte jahodové sezóny k přípravě domácích pochoutek, které budou vychutnávat všichni milovníci sladkého.
Keywords: zavařeniny, džemy, jahody, recept, postup, cukr, kyselina citronová, sterilizace, domácí produkce

Výběr jahod
Pro zavařeniny a džemy jsou nejvhodnější červené a zralé jahody s většími bobulemi. Nejlepší je sbírat jahody z vlastní zahrady, ale pokud nemáte svůj zdroj, najdete je na trzích a zelinářstvích.
Příprava jahod
Než začnete vařit, je důležité zkontrolovat jahody na přítomnost plísní a hniloby. Pak je omyjte vodou a odstraňte stopky. Poté můžete jahody nakrájet nebo rozmačkat vidličkou podle potřeby.
Recept na jahodovou marmeládu
Potřebné suroviny:
- 1 kg jahod
- 500 g cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
- Jahody nakrájejte na menší kousky a smíchejte s cukrem. Nechte je odpočinout alespoň hodinu, aby vyplavily šťávu.
- Po chvíli přidejte citronovou šťávu.
- Nádobu s jahodami dejte vařit. Pomalu a po dlouhou dobu, dokud se cukr nerozpustí a hmota nezhustne na konzistenci marmelády (trvá to zhruba 1-2 hodiny). Důležité je při tom neustále míchat, aby se marmeláda nepřipálila.
- Připravenou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete je víčkem a nechte vychladnout.
Recept na jahodovou marmeládu s chia semínky
Potřebné suroviny:
- 500 g jahod
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce chia semínek
Postup:
- Nakrájejte jahody na menší kousky a dejte je vařit na mírný oheň společně s medem. Míchejte a nechte vařit asi 5 minut, dokud se jahody nerozmačkají.
- Poté do marmelády přidejte chia semínka a opět důkladně promíchejte. Pokud máte rádi konzistenci s kousky jahod, tak zbytek můžou zůstat celé.
- Připravenou marmeládu nalijte do sklenic a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici.
Recept na jahodový džem s povidly
Potřebné suroviny:
- 1 kg jahody
- 500 g povidel v konzervě
- 500 g cukru
Postup:
- Jahody nakrájejte na kousky a smíchejte s cukrem. Nechte odpočinout alespoň hodinu, aby vydaly šťávu.
- Ve větší hrnci nechte povidla rozvařit. Potom přidejte cukr s jahodami, směs promíchejte a nechte pomalu vařit asi hodinu. Důležité je tu opět neustále míchat, aby se směs nepřipálila.
- Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je víčkem. Skladujte na chladném místě nebo v lednici.
Zdroje:
Simply Recipes
The Kitchn
Christina’s Cucina
Jak připravit zavařeniny a džemy z jahod: Recepty a postupy pro poctivou domácí produkci
Jaké jsou nejlepší jahody pro zavařeniny a džemy?
Pro zavařeniny a džemy doporučujeme vybrat zralé a šťavnaté jahody. Nejlépe se hodí ty s výraznou sladkou chutí. Pokud máte k dispozici vlastní zahrádku, vybírejte jahody ručně a sbírejte je až po úplném dozrání.
Jak připravit jahodovou směs?
Nejprve jahody omyjte a oloupejte. Poté je můžete buď rozmixovat do hladké pasty, nebo je nakrájet na menší kousky podle toho, jestli chcete mít v džemu kousky jahod.
Jak připravit zavařeniny z jahod?
Na zavařeniny budete potřebovat jahodovou směs, cukr, citronovou šťávu a konzervu. Směs jahod a cukru dejte do hrnce a pomalu vařte. Postupně přidávejte citronovou šťávu podle své chuti. Vařte asi 20 minut, dokud se směs nezačne zahustit. Poté směs nalijte do vydezinfikovaných konzerv a nechte ji vychladnout. Hotové zavařeniny uchovávejte na tmavém a chladném místě.
Jak připravit džem z jahod?
Na přípravu džemu budete potřebovat jahodovou směs, cukr a pektin. Směs jahod a cukru dejte do hrnce a nechte ji vařit nejméně 10 minut. Po této době přidejte pektin a vařte dalších 5 minut, než se směs začne zahustit. Poté směs nalijte do vydezinfikovaných skleniček a nechte ji vychladnout. Džem uchovávejte na chladném místě.

Jahodník – Dosáhněte bohatší úrody se správnou péčí
Jak správně pěstovat jahodník?
Jahodník je velmi oblíbeným ovocem, které se vyskytuje téměř v každé zahradě. Abychom mohli maximalizovat svou úrodu, musíme se starat o své rostliny. Jahodník preferuje vlhkou a dobře odvodněnou půdu. Pro zajištění dostatečného zásobování vodou byste měli zalévat rostliny pravidelně. Také byste neměli zapomínat na hnojení, které přispívá k výraznější úrodě.
Jaké jsou nejčastější chyby při pěstování jahodníku?
Nejčastější chybou, kterou lidé dělají, je nedostatek péče o rostliny. Rostliny tak trpí nedostatkem vody a živin. Další chybou může být nevyhovující poloha, které může vést ke špatnému růstu. Také bychom neměli zapomínat na pravidelnou kontrolu rostliny a na odstraňování případných škůdců.
Co můžeme udělat s přebytky jahod?
Pokud máte přebytek jahod, můžete je snadno využít v kuchyni. Jahody jsou vhodné na různá cukroví, koláče, smoothie a podobně. Je také možné jahody skladovat v mrazáku a využít je na výrobu džemů a marmelád.
Pro více informací o pěstování jahodníku můžete navštívit relevantní stránku na Wikipedii.

Jak připravit zavařeniny a džemy z jahod: Recepty a postupy pro poctivou domácí produkci
- Zvolte kvalitní, zralé jahody pro nejlepší chuť a výsledek
- Umyjte, očistěte a nakrájejte jahody na menší kousky
- Smíchejte jahody s cukrem a ponechte je odležet a uvolnit šťávu
- Pomocí párů zavařovacích sklenic a vhodného zavařovacího sporáku připravte jahodovou marmeládu nebo zavařeniny
- Dbáte-li na sterilizaci sklenic i víček, vaše jahodové pochoutky budou delší dobu skladovatelné
- Nebojte se experimentovat s přísadami jako je vanilka, citron nebo chilli papričky pro zajímavou chuťovou variantu

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.



