Jak si připravit domácí kvašenou zeleninu
Jak si připravit domácí kvašenou zeleninu
Kvašená zelenina je lahodný a zdravý přírodní pokrm. Pokud chcete načerpat inpiraci z vašeho zahradního pole, nebo jen z košíku z farmářského trhu, následujte tyto kroky.
Domácí kvašená zelenina je vynikající a zdravá alternativa k průmyslově vyráběným potravinám, můžete je jednoduše připravit sami v pohodlí vašeho domova.

Jak si připravit domácí kvašenou zeleninu
Co potřebujete
- Zeleninu – můžete použít cokoliv od mrkve, ředkve, kapusty, květáku, celeru až po papriku
- Morek nebo koření dle vlastní chuti – jalapeño papričky, koriandr, kmín, česnek
- Speciální kvašící sklenici nebo fermentační nádobu
- Mořskou sůl
- Filtrovatelnou vodu
Jak postupovat
- Na začátek připravte zeleninu. Omyjte ji, zbavte se nežádoucích částí a nakrájejte na menší kousky dle vlastní volby.
- Připravte si kvašení sklenici nebo fermentační nádobu.
- Do nádoby vložte vrstvu zeleniny, poté přidejte nasekaný koření.
- Další vrstvou nechte na zelenině zasypat mořskou solí podle vlastní chuti.
- Pokračujte přidáním další vrstvy zeleniny a pokračujte v postupu až do naplnění nádoby.
- Zalijte filtrovatelnou vodou a nechte nádobu zakrytou na teplém místě kysnout po dobu 5-14 dní dle typu zeleniny a síly kyselosti, kterou chcete docílit.
- Když bude kvašení dostatečně silné podle vlastní chuti, nádobu přeneste do chladničky a kyselé zelí si vychutnejte kdykoli po dobu 6 měsíců.
Proč je kvašená zelenina zdravá
Kvašená zelenina má mnoho prospěšných účinků pro naše tělo. Obsahuje mnoho probiotických bakterií, které pomáhají tělu v boji s různými chorobami, podporují trávicí systém a imunitu. Krom toho jsou zeleninové kyseliny, vznikající při kvašení, velmi prospěšné pro trávení a vstřebávání živin. Takže pokud si připravíte domácí kysanou zeleninu, nejen si užijete vynikající chutě, ale můžete výrazně podpořit své zdraví!
Více receptů na kvašenou zeleninu
Pokud vás zájem o kvašenou zeleninu natolik zaujal, že byste se rádi dozvěděli více, určitě navštivte následující odkazy:
- The Ultimate Guide To Fermented Foods
- Cultures for Health – Lacto Fermentation
- Fermented Foods: Healthy or Harmful?
Jak si připravit domácí kvašenou zeleninu
Co je kvašení?
Kvašení je proces, při kterém mikroorganismy chcípají cukry ve zelenině a vytvářejí kyselinu mléčnou, která způsobuje kvašení.
Jak začít?
Vyberte zeleninu, kterou chcete kvasit. Můžete použít mrkev, papriku, ředkvičky, květák a spoustu další zeleniny. Zelenina by měla být čerstvá a v kvalitním stavu.
Jaké jsou další ingredience?
Kromě zeleniny potřebujete ještě vodu, mořskou sůl a nádobu na kvašení. Nádobu byste měli sterilizovat, aby se zabránilo šíření nepotřebných bakterií.
Jak postupovat?
1. Nakrájejte zeleninu na menší kousky.
2. Připravte nádobu na kvašení.
3. Smíchejte vodu, sůl a zeleninu v poměru 1:2.
4. Nádobu uzavřete a nechte ji na sterilním místě kvasit 3-10 dní.
5. Když je vše hotovo, můžete ochutnat svou domácí kvašenou zeleninu.
Je domácí kvašená zelenina zdravá?
Ano, je to velmi zdravá volba, protože kvašená zelenina obsahuje mnoho prospěšných probiotik. Tyto probiotika pomáhají zlepšovat trávení a funkci imunitního systému.

Kvašená zelenina – nový trend v gastronomii?
Kvašená zelenina je v poslední době více a více vidět na talířích všech možných gastronomických podniků. Zejména veganské a vegetariánské restaurace ji nabízejí jako zdravou alternativu k obvyklému příložení.
Jak se kvašená zelenina připravuje?
Kvašení je proces, při kterém dochází k přeměně cukru přirozeně obsaženého v zelenině na kyselinu mléčnou pomocí bakterií. Postup je velmi jednoduchý – nakrájenou zeleninu (např. bílou ředkvičku, mrkev, zelí) nasypete do sklenice a zalijete vroucí slanou vodou. Následně přidáte starter kulturu bakterií a sklenici uzavřete. Několik dní nechte kvasit na pokojové teplotě, poté ji uložte do lednice a hotovo!
Kvašená zelenina má mnoho zdravotních benefitů. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a probiotik, které přinášejí prospěch pro trávení.
Kvašená zelenina se objevuje v kuchyních po celém světě a je oblíbená zejména v Japonsku, kde se podává jako příloha k jídlům. V Evropě je zatím v plenkách, ale trend zdravé výživy jí drží vysoké tempo.

Jak si připravit domácí kvašenou zeleninu
- Zvolte čerstvou a kvalitní zeleninu
- Nakrájejte zeleninu na menší kousky
- Připravte nálev z vody, soli a octa
- Vložte zeleninu do sklenice a zalijte nálevem
- Zavřete sklenici a umístěte na tmavé místo při pokojové teplotě
- Sledujte proces kvašení a pravidelně otevírejte sklenici pro uvolnění plynu
- Po 2-4 dnech je kvašená zelenina hotová a může se konzumovat

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.



