|

Jak si připravit probiotickou zeleninovou zásobu na celou zimu

Jak si připravit probiotickou zeleninovou zásobu na celou zimu

Probiotika jsou živé organismy, které přinášejí mnoho zdravotních výhod pro naše tělo. Existuje mnoho způsobů, jak zahrnout probiotika do naší stravy, a jedním z nejlepších způsobů je pomocí fermentovaných potravin. Fermentace potravin umožňuje přirozenou tvorbu probiotik, které jsou pro naše tělo přínosem, a výbornou volbou jsou fermentované zeleniny.

Zde je návod, jak si připravit probiotickou zeleninovou zásobu na celou zimu:

Krok 1: Vyberte si zeleniny, které chcete fermentovat. Můžete použít ředkvičky, mrkev, cibuli, papriky, kapustu a další. Nezapomeňte je pořádně očistit a nakrájet na menší kousky.

Krok 2: Připravte si solný roztok. Smíchejte 1-2 lžíce soli s 1 litrem vody a dobře promíchejte.

Krok 3: Naplňte sklenici sterilními zeleninami a zalijte je solným roztokem. Nechte minimálně týden kvasit v temném místě při pokojové teplotě.

Krok 4: Po týdnu můžete ochutnat fermentované zeleniny. Pokud máte rádi kyselé, nechte je kvasit déle. Jakmile jsou zeleniny podle vašeho gusta, můžete je přesunout do lednice, kde vydrží až několik měsíců.

Takto připravené fermentované zeleniny jsou bohaté na probiotika a enzymy, které podporují zdravou střevní flóru. Jsou také vynikajícím příspěvkem do našeho jídelníčku v zimních měsících, kdy nemáme k dispozici tolik čerstvých zelenin. Takže si je připravte a užívejte si zdraví!

zelenina

Jak si připravit probiotickou zeleninovou zásobu na celou zimu

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou prospěšné pro lidský organismus a podporují zdraví trávicího systému. Můžeme je najít v různých potravinách, jako jsou jogurty, kefíry nebo kvašená zelenina. Kvašená zeleninová zásoba na celou zimu je skvělý způsob, jak získat probiotika bez nutnosti kupovat drahé doplňky stravy.

Jak připravit kvašenou zeleninu?

Pro přípravu kvašené zeleniny budeme potřebovat:

  • zeleninu podle výběru (např. mrkev, ředkvičky, zelí)
  • sůl
  • koření (např. kmín, drcený černý pepř, chilli)
  • vodu

Postup:

  1. Zeleninu nakrájíme na menší kousky a dáme ji do nádoby.
  2. Přidáme koření a sůl (měli bychom přidat 10g soli na 1kg zeleniny).
  3. Důkladně promícháme a necháme asi 1 hodinu odstát.
  4. Vytvořenou šťávu nalijeme na zeleninu a přidáme vodu tak, aby byla zcela ponořena.
  5. Nádobu uzavřeme a necháme při pokojové teplotě 3-5 dní kvasit.
  6. Hotovou kvašenou zeleninu lze skladovat v lednici, kde vydrží několik měsíců.

Po otevření by měla zůstat v lednici a být spotřebována do 2 týdnů.

Jak využít kvašenou zeleninu?

Kvašenou zeleninu lze použít jako přílohu k jídlu nebo ji můžeme použít jako surovinu do různých receptů – například do salátů, sendvičů nebo polévek. Kvašená zelenina má svou specifickou chuť a je velmi osvěžující.

Vyzkoušejte si připravit svou vlastní kvašenou zeleninovou zásobu a užijte si zdraví prospěšná probiotika i v zimních měsících.

Zdroj: https://www.self.com/story/the-ultimate-guide-to-probiotics

Jak si připravit probiotickou zeleninovou zásobu na celou zimu

Co budete potřebovat:

  • Květák
  • Celer
  • Mrkev
  • Cuketa
  • Kapusta
  • Petržel
  • Paprika
  • Česnek
  • Kopr
  • Sůl
  • Květák
  • Sklenice s víkem

Postup:

  1. Omyjte všechno ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou a nechte okapat.
  2. Nakrájejte všechny ingredience na menší kousky, tak aby se vešly do sklenice.
  3. Přidejte do sklenice sůl (1 lžička soli na 1 litr vody) a hotovou směs zalijte vodou. Dbejte na to, aby voda pokryla celou směs a nezbývalo příliš mnoho vzduchu v sklenici.
  4. Sklenici uzavřete a nechte stát 2-3 týdny při pokojové teplotě.
  5. Po 2-3 týdnech můžete konzumovat probiotickou zeleninovou směs, kterou si připravíte na celou zimu. Skladujte v chladu a temnu.

Připravenou zeleninovou směs můžete konzumovat jako přílohu k jídlu, přidávat ji do salátů nebo jí konzumovat jako samostatné jídlo.

zeleninova

Fermentace zeleniny – skvělý způsob, jak uchovat vitamíny a minerály

Co je fermentace zeleniny?

Fermentace zeleniny je proces, při němž se prostřednictvím mikroorganismů mění chuť, texturu a výživovou hodnotu zeleniny. Některé z příkladů fermentované zeleniny jsou kimči, kysané okurky a kvašená zelí.

Proč se zelenina fermentuje?

Fermentovaná zelenina obsahuje kyselinu mléčnou, která pomáhá chránit před chorobami. Také obsahuje vitamíny a minerály, které jsou snadněji stravitelné v této formě. Extrakt z kysané zeleniny může pomoci snížit hladinu cholesterolu v těle.

Jak se zelenina fermentuje?

Fermentační proces je velmi jednoduchý a může být prováděn v domácích podmínkách. Je zapotřebí zvolit vhodnou zeleninu (například zelí, mrkev, cibuli), sol (pro snížení bakterií) a vodu. Tyto ingredience se smíchají a fermentují se po dobu několika dnů.

Pokud máte zájem o další informace o fermentaci zeleniny, můžete si přečíst více na stránce Wikipedia.

vegetables

Jak si připravit probiotickou zeleninovou zásobu na celou zimu

  • Zvolte zdravou zeleninu s vysokým obsahem vlákniny.
  • Umyjte a nakrájejte zeleninu na menší kousky.
  • Zalejte vodou a přidejte sůl a koření podle chuti.
  • Přidejte kmeny mléčných kyselin nebo starter kulturu.
  • Nechte fermentovat při pokojové teplotě po dobu 1-2 týdnů.
  • Zkontrolujte pH zeleniny a přesuňte do chladu.
  • Konzumujte během celé zimy pro lepší trávení a imunitu.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář