|

Jak sklízet a skladovat jahody: Rady pro delší trvanlivost a lepší chuť

Jak sklízet a skladovat jahody: Rady pro delší trvanlivost a lepší chuť

Pro správnou sklizeň a skladování jahod je důležité dodržovat několik zásad. Sklizeň jahod by měla probíhat v odpoledních hodinách, kdy jsou plody nejsladší a také více odolné proti poškození.

Při sklizni jahod je důležité používat dřevěné nebo plastové nůžky, aby nedošlo k poškození rostliny. Rychle sklizené plody by měly být uloženy do odvětrané krabice nebo koše.

Skladování jahod by mělo probíhat na chladném a suchém místě. Nejlepší je skladovat jahody v lednici, ideálně při teplotě okolo 4 °C a relativní vlhkosti vzduchu kolem 90 %. Pokud jahody nebudou spotřebovány do 2-3 dnů od sklizně, mohou být uchovávány také v mrazničce.

Důležité je rovněž dbát na to, aby jahody nebyly umístěny v těsné blízkosti jiných ovoce a zeleniny. Může dojít k narušení jejich struktury a ztrátě vlhkosti.

Pro delší trvanlivost a lepší chuť jahod je vhodné nechat je před konzumací asi hodinu získávat pokojovou teplotu. Pokud si přejete, můžete také jahody krátce máčet ve studené vodě, aby získaly na chuti a svěžesti.

ovocny







Jak sklízet a skladovat jahody: Rady pro delší trvanlivost a lepší chuť

Jak sklízet a skladovat jahody

Jahody jsou oblíbeným ovocem, které se dá podávat samostatně, nebo lze s ním vytvořit desítky skvělých pokrmů. Jak ale zajistit, aby jahody vydržely co nejdéle a byly kvalitní?

Jak poznat zralé jahody?

Při sklizni jahod je velmi důležité vybrat si ty správné plody. Zralé jahody jsou typicky tmavě červené, se suchým zeleným lístkem. Bobule musí být pevné a neměly by být měkké. Je také důležité, aby byly jahody čerstvé, bez jakýchkoliv známek plísně nebo hniloby.

Jak správně sklízet jahody?

Pro sklizeň jahod je nejlepší vybrat se brzy ráno, nebo pozdě večer, kdy jsou plody studené. Zabráníte tak jeho rychlému kazí. Jeho sklízení by mělo probíhat velmi opatrně, aby nevznikly poškození nebo rány na plodech. Pokud sklízíte jahody do krabiček, snažte se nezakládat vrstvami. Ideální jsou prosklené plasty nebo podobné nádoby.

Jak skladovat jahody?

I při správné sklizni a výběru zralých plodů není zaručeno, že se jahody nezkaží. Proto je důležité, jak je budete skladovat. Jahody je nutné ukládat do chladničky, nejlépe při teplotě okolo 5°C. Pokud máte plody uložené v nádobách, nechte je tam alespoň hodinu nebo dvě, aby se ochladily. Ve chladničce vám vydrží jahody až týden. Pokud nejste schopni jahody ihned spotřebovat, můžete je mrazit, skladovat v nádobe a obalit je do plastové fólie. V mrazáku vydrží jahody až šest měsíců.

Jak udržet chuť jahod?

I při správné sklizni a skladování se může stát, že jahody nebudou mít tak sladkou chuť, jakou byste očekávali. Pokud si nejste jisti kvalitou jahod, můžete je krátce namočit do vody s trochou citronové šťávy, aby dezinfikovali a zvýšili jejich chuťovou hodnotu.

Nyní víte, jak správně sklízet a skladovat jahody, aby vám vydržely co nejdéle a byly kvalitní. Pokud hledáte inspiraci na recepty s jahodami, podívejte se na delish.com.

© 2023 Všechna práva vyhrazena.


Jak sklízet a skladovat jahody: Rady pro delší trvanlivost a lepší chuť

Jak sklízet jahody?

Jahody sklízejte až dozrávají a jsou červené. Nesklízejte je příliš zralé, protože ty budou měkčí a méně trvanlivé. Zaryjte ruku do keře a zapracujte se pod listy, abyste našli všechny zralé jahody. Skillte je pečlivě a dávejte pozor, abyste je nenarušili.

Jak skladovat jahody?

Nejdůležitější je skladovat jahody správně. Jahody neskladujte s ostatním ovocem, protože mohou být infikované hnilobou a rychleji se kazit. Skladujte je raději samostatně. Jahody by měly být v suchu a tmu, například v chladničce. Pokud máte jahody namrzlé, rozložte je a nechte je postupně rozmrazit. Nikdy je nerozmrazujte v mikrovlnné troubě nebo na slunci.

Jak prodloužit trvanlivost jahod?

Abyste prodloužili trvanlivost jahod, můžete přidat do skladování citronovou šťávu nebo octovou esenci. Také můžete jahody nakrájet a posypat je cukrem, aby cukr vytvořil ochrannou vrstvu proti hnilobě. Nechte je však v cukru jen na krátkou dobu, aby nezkazily chuť. Jahody můžete také zmrazit a skladovat po celý rok.

ovoce

Jahodník: Malý ovocný poklad

Historie jahodníku

Jahodník je ovocný druh patřící do čeledi růžovitých rostlin. Pochází z Evropy, Asie a Severní Ameriky. První zmínky o pěstování jahodníku se datují již do antického Řecka, kde byly jahody považovány za symbol plodnosti. V Evropě se začaly jahody pěstovat v 14. století, a to především pro medicínské účely. V současnosti jsou jahody velmi oblíbeným ovocem po celém světě.

Pěstování jahodníku

Jahodník je nenáročný na pěstování a ideální je pro domácí pěstování. Nejlepší je ho vysazovat na jaře na slunném stanovišti. Jahodník potřebuje pravidelnou zálivku a hnojení. Plody jahodníku mohou být sklízeny v červnu až červenci.

Zdravotní benefity jahodníku

Jahody jsou bohaté na vitamín C a další antioxidanty, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Pravidelná konzumace jahod může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, zlepšit trávení a podpořit imunitní systém.

Pokud chcete vyzkoušet pěstování jahodníku, můžete se dozvědět více na stránce Wikipedie o jahodníku.

fruit

Jak sklízet a skladovat jahody: Rady pro delší trvanlivost a lepší chuť

– Zkontrolujte zralost jahod před sklizní a odstraňte přezrálé nebo poškozené plody.
– Sklízejte jahody ráno, kdy jsou nejchladnější a plody jsou pevné.
– Držte jahody suché při sklizni a při skladování.
– Skladujte jahody v chladničce při teplotě 1-4°C.
– Neskladujte jahody příliš dlouho, než 2-3 dny.
– Před konzumací nechte jahody dosáhnout pokojové teploty.
– Umyjte jahody jen krátce před konzumací, aby neztratily vlhkost.
– Mražení jahod může prodloužit jejich trvanlivost, ale změní chuť a texturu.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář