|

Jak sklízet a skladovat jahody z vlastního jahodníku

Jak sklízet a skladovat jahody z vlastního jahodníku

Pokud máte vlastní jahodník, máte možnost si vychutnávat čerstvé a chutné jahody přímo ze zahrady. Jak ale zajistit správné sklízení a skladování, abyste si mohli po celé léto užívat své úrody? Zde je několik tipů:

Sklízení
– Jahody sklízejte ráno nebo večer, kdy jsou plody nejchutnější a sladké.
– Jahody trhejte spolu s korunkou, aby se zamezilo vniknutí vody, což by mohlo vést ke zkáze plodu.
– Při sklizni se snažte vyhnout prasknutí plodů a poškození stonků.
– Sklizené jahody ukládejte do nádoby, kterou přepravíte dovnitř.

Skladování
– Jahody se rychle kazí, proto je důležité je hned po sklizni ukládat do chladničky.
– Při ukládání na sebe nenechávejte plody přesypávat, aby nedošlo k jejich poškození.
– Jahody skladujte v nádobách s poklopem, aby se minimalizoval kontakt s kyslíkem.
– Skladujte jahody odděleně od ostatních ovoce a zeleniny, které mohou vylučovat ethylen, což může vést ke zhoršení kvality jahod.

S těmito tipy budete mít obstaráno a budete se moci těšit z chutné a čerstvé jahodové úrody i po celé léto.

ovocny

Jak sklízet a skladovat jahody z vlastního jahodníku

Sklizeň jahod

Sběr jahod je nejlepší vykonat brzy ráno nebo pozdě odpoledne, kdy jsou plody nejchladnější. Pokud můžete sbírat v teplém dni, buďte rychlí a sbírejte pravidelně, aby se jahody nezměkčily a neurazily.

Mějte úzký přehled o tom, jaké odrůdy pěstujete a kdy jsou zvyky zralé. Pokud se nejste jisti, jestli jsou jahody připraveny na sklizeň, zvedněte několik plodů a zkuste je. Pokud jsou dobře zralé, měly by být dobře naplněny, tmavé a vlhké.

Jahody je třeba sklízet s stonkem a celou jahodou. Neházíme jahody do koše, ale dávat je do misky. Misky můžeme překládat ve větší nádobě a nebo do malé plastové nádobky.

Skladování jahod

Skladovat můžete pouze zralé jahody. Zvládněte je a vložte do misky nebo nádoby s víkem. Jahody naskládejte do jedné vrstvy, dávajte na to pozor, aby se navzájem nezačali dusit a ztrácet tak čerstvost.

V lednici mohou jahody vydržet až 5 dní, pokud je skladujete na chladné a suchém místě. Ideální teplota skladování v lednici je mezi 2 a 5 stupni. Při skladování na pokojové teplotě jahody velmi rychle uvadají a jejich chuť a aroma rychle ztrácí sílu.

Pro trvanlivější skladování můžete jahody zmrazit. Jahody snesou zmrazení bez újmy a lze je použít s velmi podobným výsledkem jako čerstvé plody. Při zmrazení vložte očištěné a nakrájené jahody do uzavíratelného sáčku a takto uložte do mrazáku.

Pro další informace ohledně pěstování jahod doporučujeme návštěvu webu: extension.umn.edu.

Jak sklízet a skladovat jahody z vlastního jahodníku

Kdy sklízet jahody

Nejlepší čas pro sklizeň jahod je ráno, kdy jsou plody ještě chladné a pevné. Jahody sklízejte opatrně, tak aby nebyly poškozeny nebo zmačkané.

Jak správně sklízet jahody

Pro správnou sklizeň jahod zvolte košíky či nádoby vhodné velikosti. Sklízejte pouze zralé plody, které jsou červené a pevné. Pokud máte v jahodovníku velké množství jahod, sklízejte každý den pouze ty nejzraléjší plody. Zbytek nechte dozrát.

Jak skladovat jahody

Jahody uchovávejte v chladu a pokud možno ihned po sklizni. Nejlepší místo pro skladování je lednice, kde vydrží jahody čerstvé až tři dny. Neperte jahody, dokud je nebudete jíst, protože při následném skladování by se mohly více kazit.

ovoce

Jahodník – pěstování a péče

Jahodník je oblíbenou rostlinou, kterou si můžete pěstovat v zahrádce, na balkóně nebo na parapetu. Jeho plody jsou sladké a zdravé, plné vitamínů a antioxidantů.

Jak na výsadbu jahodníku

Nejlepší doba pro výsadbu jahodníku je na jaře, kdy se půda zahřeje a začínají rašit první květy. Před výsadbou je nutné dobře připravit půdu, ta by měla být propustná a dobře zásobena živinami. Nové rostliny je třeba zalévat a pravidelně odplevelovat.

Jak tvarovat jahodník

Je důležité pravidelně stříhat jahodník, aby se udržel zdravý a odolný proti chorobám. Při řezu je nutné odstraňovat suché nebo poškozené větve, aby se zabránilo šíření nemocí. Rostlina musí mít dostatek prostoru, aby se mohla rozrůstat a dobře plodit.

Pro další informace o pěstování jahodníku navštivte Jahoda na Wikipedii.

fruit

Jak sklízet a skladovat jahody z vlastního jahodníku

  • Počkejte, až jahody dosáhnou plné zralosti a jsou červené zcela do červena, a pak je sklízejte.
  • Sklízejte jahody každých několik dní, aby nedošlo k přeplnění a zkažení.
  • Sklizeň jahod nejlépe v dopoledních hodinách, kdy jsou sušší.
  • Pokud plody dozrají před sklizní, uložte je v mrazničce.
  • Pokud jahody před konzumací nemusí být omyty, zabalte je do papíru a skladujte v chladničce, aby se nezkazily.
  • Pokud se jimi chcete v blízké době pustit, umyjte je nejprve v studené vodě, aby odstranila nečistoty a písek.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář