Jak udělat domácí ovocné džemy bez konzervantů a přidaného cukru
Jak udělat domácí ovocné džemy bez konzervantů a přidaného cukru
Pokud si chcete dopřát zdravé sladkosti bez konzervantů a přidaného cukru, můžete si doma připravit ovocné džemy. Stačí mít čerstvé ovoce, ovoce můžete i zmrazit a poté použít, a něco, čím džem zahuštíte. Na zahuštění si můžete vybrat například chia semínka, agar agar nebo želírovací cukr bez přidaných konzervantů.
V první řadě ovoce rozmixujte do hladké hmoty, kterou poté přepasírujte, aby jste se zbavili kousků ovoce a semen. Poté hmotu ohřejte na plotně a postupně střídavě vmíchejte zahušťovadlo a míchejte, aby se džem na plotně nehromadil a všechno se snadno spojilo do jednoho džemu. Po zhoustnutí hmoty ji hotový džem nalijte do sklenic, sterilizujte a až zchladne, můžete sklenice uzavřít a džem skladovat.
Takto připravený domácí ovocný džem je nejenom lahodný, ale také zdravý a přirozený. Navíc si můžete vybrat ovoce dle libosti, což zaručuje, že si každý najde džem podle svého vkusu.

Jak udělat domácí ovocné džemy bez konzervantů a přidaného cukru
Co potřebujeme
- Ovoce – tři kilogramy plodů
- Citronová šťáva – šest lžic
- Pektin bez cukru – dvě sáčky
- Kokosový cukr – tři lžíce (nepovinné)
- Skořice – jedna lžička (nepovinné)
Postup
- Ovoce omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
- Ve velkém hrnci ovoce společně s citronovou šťávou přivedeme k varu.
- Na středním ohni vaříme ovocnou směs přibližně sedm až deset minut, dokud se nerozpadne na měkké kousky.
- Poté přidáme pektin a kokosový cukr (nepovinné) a důkladně promícháme.
- Vychladnout a směs důkladně rozmíchat.
- Po rozmíchání vlijeme džem do připravených sterilizovaných sklenic.
- Zavřeme a uložíme na chladné tmavé místo.
Užitečné tipy
- Použijte stejný druh ovoce v jedné dávce – má to lepší chuť a texturu
- Použijte při vaření čisté skleněné nádoby, aby se předešlo nežádoucímu zdravotnímu riziku.
- Vytváření vakuů může být nebezpečné, proto buďte opatrní při otevírání sklenic
Pokud si chcete přečíst více o zdravých sladidlech, jako je kokosový cukr, přečtěte si tento článek od Harvard University.
Jak udělat domácí ovocné džemy bez konzervantů a přidaného cukru
Proč bych měl/a dělat domácí džem?
Domácí džem je zdravější než ten kupovaný v obchodě, protože neobsahuje žádné konzervanty ani přidaný cukr. Navíc si tak můžete být jisti tím, co do něj dáváte.
Co potřebuji k přípravě domácího džemu?
K přípravě domácího džemu budete potřebovat ovoce, vodu, želírovací cukr, citronovou šťávu a sterilizované sklenice s víkem.
Jak připravit domácí džem?
1. Ovoce omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
2. V hrnci smíchejte ovoce, vodu, citronovou šťávu a želírovací cukr.
3. Směs přiveďte k varu a vařte podle návodu želírovacího cukru.
4. Nakonec džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčkem.
Jak dlouho vydrží domácí džem?
Džem vydrží v uzavřené a sterilizované sklenici v chladničce až několik měsíců. Pokud by se na povrchu džemu objevila plíseň, je lepší džem vyhodit.

Chutné ovoce – Podpořte vaše zdraví
Existuje mnoho druhů ovoce s různými chutěmi, barvami a vůněmi. Ovoce obsahuje mnoho živin, vitamínů a vlákniny, což může pomoci podpořit vaše zdraví. Pokud chcete mít zdravé stravování, je důležité zahrnout do vaší stravy dostatek ovoce. Jedním z druhů ovoce, které byste mohli zahrnout do své stravy, jsou banány, kiwi, jablka, hrozny, broskve a další.
Proč zahrnout ovoce do vaší stravy?
Ovoce může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, obezity, cukrovky a mnoha dalších onemocnění. Ovoce obsahuje vitamíny A, C a E, které jsou klíčové pro zdravé tělo. Také obsahuje minerály jako jsou draslík a hořčík, které pomáhají regulovat krevní tlak a srdeční rytmus.
Co zahrnuje dieta bohatá na ovoce?
Pokud chcete zahrnout do své stravy více ovoce, potom můžete začít střídáním různých druhů ovoce na různé snídaně, obědy nebo večeře. Můžete také zahrnout do svých jídel ovoce jako přílohu, nebo si můžete udělat ovoce jako zdravý dezert.
Pro více informací o ovoce navštivte prosím tuto stránku na Wikipedii.

Jak udělat domácí ovocné džemy bez konzervantů a přidaného cukru
- Zvolte kvalitní čerstvé ovoce bez vad a nečistot.
- Ovoce omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Vložte ovoce do hrnce a přidejte trochu vody a citronovou šťávu.
- Vařte na nízké teplotě po dobu 20-30 minut, občas zamíchejte.
- Ve výsledné hmotě bude přirozeně obsažený cukr z ovoce, není tedy třeba přidávat cukr.
- Džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uložte na chladné a tmavé místo.
- Džem můžete skladovat několik měsíců, konzervanty nejsou potřeba.

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.





