Jak uskladnit zeleninu: Tipy a triky na prodloužení trvanlivosti
Jak uskladnit zeleninu: Tipy a triky na prodloužení trvanlivosti
Zelenina je důležitou součástí zdravé výživy, ale ne vždy se jí podaří spotřebovat včas. Pokud nechcete neustále kupovat novou, můžete ji uskladnit a prodloužit tak její trvanlivost. Následující tipy a triky vám pomohou s tím, jak zeleninu správně uskladnit.
- Chraňte před světlem – Zelenina by neměla být vystavena přímému slunečnímu světlu, proto ji skladujte na tmavém místě.
- Ukládejte odděleně – Určité druhy zeleniny by neměly být skladovány spolu, neboť uvolňují plyn ethylen, který zrychluje zrání. Patří sem například rajčata, okurky a papriky.
- Nevkládejte do uzavřených sáčků – Když zeleninu uzavřete v sáčku, tvoří se tam vlhkost, což může vést k plísním. Aby zelenina mohla dýchat, místo sáčků použijte například perforovaný obal.
- Odstraňujte vadné části – Pokud má zelenina vadné nebo poškozené části, rychle se začíná kazit. Tyto části odstraňte, předejdete tak šíření bakterií a prodloužíte trvanlivost zbytku zeleniny.
- Ukliďte zeleninu při skladování – Před skladováním zeleninu důkladně umyjte. Voda na ní zůstávající by však mohla způsobit otoky. Proto ji nechte řádně oschnout, případně použijte utěrku.
Tyto jednoduché rady vám pomohou prodloužit trvanlivost vaší zeleniny a ušetřit tak nemalé peníze.
Jak uskladnit zeleninu: Tipy a triky na prodloužení trvanlivosti
Úvod
Zdravá výživa hraje v dnešní době stále větší roli a zelenina by měla být nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Abychom však mohli využít všechny vitamíny a minerály, které nám zelenina nabízí, je důležité ji uchovávat správně.
Tipy a triky na prodloužení trvanlivosti zeleniny
-
Chlazení
Ve chladničce si uchovávejte zeleninu, kterou plánujete brzy spotřebovat, a při rozmrazení nechte zeleninu v lednici. Nejlepší teplota pro uchovávání zeleniny je 1-4°C. Pro zeleninu, kterou neplánujete spotřebovat brzy, můžete použít i mrazničku.
-
Sklenice nebo sáčky
Zeleninu můžete uskladnit i do uzavíratelných sklenic nebo sáčků. Dejte pozor, aby byly všechny kousky zeleniny suché, abyste snížili riziko rozvoje plísní. Sklenice nebo sáčky uchovávejte na suchém místě a ne v přímém slunečním světle.
-
Papír nebo utěrky
Pokud chcete zeleninu uskladnit v lednici, můžete ji zabalit do papíru nebo utěrek. Důležité je, aby byl papír nebo utěrky vlhké, aby chránily zeleninu a zároveň ji nepodporovaly v rozvoji plísní.
Závěr
Uchovávání zeleniny správným způsobem je nezbytné pro zachování její kvality a prodloužení její trvanlivosti. Použitím výše uvedených tipů a triků se vám určitě podaří uchovat zeleninu déle a bez ztráty jejích výživových hodnot.
Další zajímavé články
Jak uskladnit zeleninu: Tipy a triky na prodloužení trvanlivosti
Jak správně umýt zeleninu?
Než budete cokoliv dělat se zeleninou, musíte ji důkladně umýt. Nejlepší je postupovat takto:
- opláchněte zeleninu pod studenou vodou
- pokud je to možné, osolte vodu, ve které zeleninu omýváte, pitnou vodou bez chemikálií je však také dobrá
- důkladně očistěte zeleninu štětcem nebo houbičkou (to platí zejména pro kořenovou zeleninu, jako jsou mrkve či petržel)
- poté znovu opláchněte pod vodou
- odstraňte přebytečnou vodu utřením zeleniny do kuchyňské utěrky nebo pomocí centrifugy na salát
Jak uskladnit zeleninu v lednici?
Některé druhy zeleniny můžete skladovat v lednici a prodloužit tak jejich trvanlivost. Nezapomeňte však, že zelenina v lednici rychleji ztrácí svoji vlhkost a chuť, proto byste ji měli skladovat takto:
- celer – do igelitového sáčku a poté do zásobníku
- rajčata – nikdy nevkládejte blokem, skladujte je jednotlivě v papírové či igelitové krabičce
- paprika – do sáčku nebo igelitové krabičky
- mrkev – umyjte, usušte a vložte do papírového sáčku, který zavážete do zásobníku
- kapusta – některé druhy kapusty se dají skladovat i mimo lednici, ale pro většinu platí, že pokud je chcete skladovat delší dobu, umyjte je, usušte a nechte v lednici ponořené do misky s vodou
Jak uskladnit zeleninu bez ledničky?
Pokud nemáte k dispozici ledničku nebo nemáte dostatečně velkou, můžete zeleninu skladovat i jinak:
- mrkev, řepu nebo celer nakládejte do písku nebo hlíny v nádobě a tu si schováte na chladném místě
- celer nebo petržel zabalte do vlhkého hadříku a schovajte na chladném a tmavém místě, případně dejte do misky s vodou
- rajčata, papriky nebo okurky udržíte ve vlhku závěsu nebo je zabalte do novinového papíru a dejte na chladné, tmavé místo
Zelenina – zdravá strava plná vitamínů a minerálů
Proč je důležité jíst zeleninu
Zelenina je nenahraditelnou částí zdravého životního stylu. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Vysoký obsah vlákniny pomáhá udržovat dobré trávení a regulovat hladinu cholesterolu. Zelenina také obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály a snižují riziko vzniku některých onemocnění.
Jakou zeleninu jíst
Nejlepší je jíst sezónní zeleninu, která má nejvíce živin. Mezi nejzdravější zeleninu patří listová zelenina jako špenát, řeřicha, rukola a saláty. Dále jsou to kořenová zelenina jako mrkev, petržel, kedluben a řepa. Nezapomínejme na cibuli a česnek, které obsahují látky s protirakovinnými účinky.
Zelenina v kuchyni
Zelenina se dá připravit mnoha způsoby. Můžeme ji klasicky vařit, péct, grilovat nebo dělat z ní saláty. Pokud máme málo času, můžeme si připravit rychlé smoothie, které obsahuje všechny důležité živiny.
Pro více informací o zelenině navštivte Wikipedii: Zelenina
Jak uskladnit zeleninu: Tipy a triky na prodloužení trvanlivosti
- Skladujte zeleninu v chladničce.
- Zabalte ji do papírového ručníku, aby absorboval vlhkost.
- Neskladujte spolu různé druhy zeleniny, mohou vyvolávat chemické reakce.
- Neumývejte zeleninu před skladováním, vlhkost jí ubírá trvanlivost.
- Vyzkoušejte si blanšírování nebo mražení zeleniny, aby vydržela déle.

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.