Jak zapékat levanduli a využít ji v kuchyni: recepty na levandulový košíček, trdelník a další pochutiny
Jak zapékat levanduli a využít ji v kuchyni: recepty na levandulový košíček, trdelník a další pochutiny
Levandule je rostlina, která se díky své vůni a chuti často využívá v kuchyni. Pokud se chcete naučit, jak levanduli připravit a využít, přečtěte si následující recepty.
Levandulový košíček
Ingredience:
- 150g hl. mouky
- 75g másla
- 50g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička sušené levandule
Postup:
- Smíchejte mouku, cukr a levanduli v míse.
- Přidejte máslo a důkladně promíchejte.
- Přidejte vejce a těsto důkladně prohněťte.
- Těsto nechte odpočinout v ledničce asi hodinu.
- Vyválejte těsto na placku a vykrájejte kolečka, která vložte do košíčků na muffiny.
- Pečte při 180°C, dokud nejsou košíčky zlatavé.
Trdelník s levandulí
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 100g másla
- 50g cukru
- 1 lžička sušené levandule
Postup:
- Rozbalte listové těsto a potřete ho rozpuštěným máslem.
- Smíchejte cukr a levanduli a posypte těsto.
- Těsto zrolujte a nakrájejte na plátky asi 2 cm široké.
- Plátky položte na plech a pečte při 180°C, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
Můžete podávat s kyselou smetanou nebo tuřínovým džemem.

Recept na levandulový košíček
Levandulový košíček je skvělým dezertem s unikátní chutí. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 150g hladké mouky
- 100g másla
- 50g cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce sušené levandule
Postup:
- V misce smíchejte máslo a cukr a vyšlehejte do pěny.
- Přidejte vejce a sušenou levanduli a pečlivě promíchejte.
- Přidejte postupně mouku a zpracujte těsto.
- Těsto rozválejte a pomocí košíčkové formy vykrajujte košíčky.
- Košíčky dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 20 minut.
- Vyndejte košíčky z trouby a nechte vychladnout.
- Do košíčků můžete navařit ovocné pyré s levandulí nebo je naplnit máslovou krémovou hmotou s nádechem levandule.
Recept na trdelník s levandulou
Trdelník je oblíbeným dezertem v mnoha zemích Evropy. Tento recept na trdelník s levandulí je speciální kombinací sladkosti a kořeněné silice levandule. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 400g hladké mouky
- 100g tuku
- 150ml vody
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíci sušené levandule
Postup:
- V hrnci smíchejte vodu, tuk, cukr a sušenou levanduli a přivarte na mírném ohni.
- V misce smíchejte mouku a vejce a postupně přidávejte vlažné těsto z hrnce.
- Těsto hněťte asi 10 minut, nebo dokud se nestane hladkým a lesklým.
- Těsto nechte odpočinout v mísě pokryté utěrkou asi hodinu.
- Těsto nakrájejte na malé kousky a vyválejte na ploché podložce.
- Z každého kousku upečte trubičku kolem dřevěného kolíku a pečte asi minutu, dokud nezezlátne.
- Hotové trubičky můžete posypat cukrem s levandulí a servírovat s ovocem nebo vanilkovým krémem.
Další pochutiny s levandulí
Kromě levandulového košíčku a trdelníku můžete levanduli použít také v mnoha dalších pochutinách, jako jsou například:
- Levandulový cheesecake
- Levandulové muffiny
- Levandulové marmelády
- Koktejly s levandulí
Vyzkoušejte tedy zahrnout tuto kouzelnou květinu na svůj dezertový talíř a ochutnejte nové, jiné vůně a chutě.
Zdroje:
Allrecipes.com: Recept na levandulový košíček
Bonappetit.com: Recept na trdelník s levandulí
Foodnetwork.com: Recept na levandulový cheesecake
Epicurious.com: Recept na levandulové muffiny
Tasteofhome.com: Recept na levandulovou marmeládu
Delish.com: Recepty na koktejly s levandulí
Jak zapékat levanduli a využít ji v kuchyni: recepty na levandulový košíček, trdelník a další pochutiny
Co je levandule a jak ji používat v kuchyni?
Levandule je aromatická bylina, jejíž květy se často používají jako koření nebo přísada do různých pokrmů. Levanduli můžeme použít například jako chuťové i vizuální obohacení dezertů, pokrmů s masem, omáček, salátů, ovocných dezertů a pití.
Jak si vyrobit levandulový košíček?
Levandulový košíček je jednoduchý dezert, který můžete snadno připravit doma. Budete potřebovat muffinovou formu a těsto na cukroví. Těsto rozetřete do muffinových forem a poté pečete. Po upečení nechte košíčky vychladnout a poté je můžete naplnit krémem s levandulovou příchutí. Takto připravené košíčky můžete posypat drobně nasekanými lístky levandule.
Jak si připravit trdelník s levandulou?
Trdelník s levandulou je originální dezert, který si můžete vychutnat kdykoliv jako sladkou tečku dne. Potřebujete na něj tradiční těsto na trdelník, které obvážete kolem dřevěného válce a pečete ho nad ohněm. Po upečení trdelník rozkrájíte na menší kousky a následně posypete směsí cukru s levandulí. Hotový trdelník podáváme teplý a můžeme ho zdobit lístky čerstvé levandule.
Jak využít levanduli při přípravě pití?
Levandule se dá přidat do různých druhů nápojů jako jsou třeba limonády, čaje, vrchního nálevu nebo koktejlů. Z levandule si můžeme připravit třeba levandulový sirup, který můžeme smíchat s tonicem nebo sody a podávat jako osvěžující letní nápoj. Levandulový čaj si připravíme zalitím suché levandule vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat. Pro větší chuťový zážitek lze přidat med a citron.

Jak sázet levanduli
Levandule je vonná rostlina, kterou můžete pěstovat ve své zahradě nebo na balkóně. Pokud chcete mít zdravou a krásnou levanduli, je důležité správně sázet. V tomto článku se dozvíte, jak na to.
Vyberte vhodné místo
Levandule potřebuje slunce a suchou, dobře odvodněnou půdu. Proto vyberte místo, kde bude mít dostatek slunce a zároveň nebude trpět přemokřením.
Připravte půdu
Před výsadbou levandule připravte půdu. Levandule preferuje půdu s pH mezi 6,5 až 7,5. Pokud je půda kyselá, přidejte vápno. Pokud je půda příliš jílovitá, přidejte písek. Půdu přidejte do jámy o velikosti okolo 30 cm.
Vysaďte levanduli
Před vysazením levandule ji nechte vyschnout. Poté ji opatrně vyjměte z květináče a umístěte do jámy v půdě. Zapracujte zpět půdu kolem rostliny a důkladně ji zalijte. Levandule potřebuje spoustu vody během prvního roku růstu, poté ji již zavlažujte zřídka.
Nyní víte, jak správně sázet levanduli. Pokud chcete vědět více o této krásné rostlině, navštivte stránku na Wikipedii.

Jak zapékat levanduli a využít ji v kuchyni: recepty na levandulový košíček, trdelník a další pochutiny
- Levanduli lze zapéct do cukroví, jako jsou košíčky nebo trdelník
- Další možnosti využití levandule v kuchyni jsou například v marmeládách, sirupech nebo v kombinaci s ovocem
- Recept na levandulový košíček – smíchejte mouku, máslo, cukr a čerstvou nebo sušenou levanduli, vytvořte těsto a zapékejte do košíčků
- Recept na trdelník s levandulí – smíchejte mouku, droždí, cukr, máslo, vejce a levanduli, vytvořte těsto, nechte vykynout a zapékejte, poté posypte cukrem a levandulí
- Levandule má příjemnou vůni a chuť a může být použita jako koření nebo dekorace do různých jídel a dezertů

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.






