|

Jak zapékat levanduli a využít ji v kuchyni: recepty na levandulový košíček, trdelník a další pochutiny

Jak zapékat levanduli a využít ji v kuchyni: recepty na levandulový košíček, trdelník a další pochutiny

Levandule je rostlina, která se díky své vůni a chuti často využívá v kuchyni. Pokud se chcete naučit, jak levanduli připravit a využít, přečtěte si následující recepty.

Levandulový košíček

Ingredience:

  • 150g hl. mouky
  • 75g másla
  • 50g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička sušené levandule

Postup:

  1. Smíchejte mouku, cukr a levanduli v míse.
  2. Přidejte máslo a důkladně promíchejte.
  3. Přidejte vejce a těsto důkladně prohněťte.
  4. Těsto nechte odpočinout v ledničce asi hodinu.
  5. Vyválejte těsto na placku a vykrájejte kolečka, která vložte do košíčků na muffiny.
  6. Pečte při 180°C, dokud nejsou košíčky zlatavé.

Trdelník s levandulí

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta
  • 100g másla
  • 50g cukru
  • 1 lžička sušené levandule

Postup:

  1. Rozbalte listové těsto a potřete ho rozpuštěným máslem.
  2. Smíchejte cukr a levanduli a posypte těsto.
  3. Těsto zrolujte a nakrájejte na plátky asi 2 cm široké.
  4. Plátky položte na plech a pečte při 180°C, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

Můžete podávat s kyselou smetanou nebo tuřínovým džemem.

ořechy




Jak zapékat levanduli a využít ji v kuchyni

Recept na levandulový košíček

Levandulový košíček je skvělým dezertem s unikátní chutí. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 150g hladké mouky
  • 100g másla
  • 50g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sušené levandule

Postup:

  1. V misce smíchejte máslo a cukr a vyšlehejte do pěny.
  2. Přidejte vejce a sušenou levanduli a pečlivě promíchejte.
  3. Přidejte postupně mouku a zpracujte těsto.
  4. Těsto rozválejte a pomocí košíčkové formy vykrajujte košíčky.
  5. Košíčky dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 20 minut.
  6. Vyndejte košíčky z trouby a nechte vychladnout.
  7. Do košíčků můžete navařit ovocné pyré s levandulí nebo je naplnit máslovou krémovou hmotou s nádechem levandule.

Recept na trdelník s levandulou

Trdelník je oblíbeným dezertem v mnoha zemích Evropy. Tento recept na trdelník s levandulí je speciální kombinací sladkosti a kořeněné silice levandule. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 400g hladké mouky
  • 100g tuku
  • 150ml vody
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíci sušené levandule

Postup:

  1. V hrnci smíchejte vodu, tuk, cukr a sušenou levanduli a přivarte na mírném ohni.
  2. V misce smíchejte mouku a vejce a postupně přidávejte vlažné těsto z hrnce.
  3. Těsto hněťte asi 10 minut, nebo dokud se nestane hladkým a lesklým.
  4. Těsto nechte odpočinout v mísě pokryté utěrkou asi hodinu.
  5. Těsto nakrájejte na malé kousky a vyválejte na ploché podložce.
  6. Z každého kousku upečte trubičku kolem dřevěného kolíku a pečte asi minutu, dokud nezezlátne.
  7. Hotové trubičky můžete posypat cukrem s levandulí a servírovat s ovocem nebo vanilkovým krémem.

Další pochutiny s levandulí

Kromě levandulového košíčku a trdelníku můžete levanduli použít také v mnoha dalších pochutinách, jako jsou například:

  • Levandulový cheesecake
  • Levandulové muffiny
  • Levandulové marmelády
  • Koktejly s levandulí

Vyzkoušejte tedy zahrnout tuto kouzelnou květinu na svůj dezertový talíř a ochutnejte nové, jiné vůně a chutě.

Zdroje:

Allrecipes.com: Recept na levandulový košíček

Bonappetit.com: Recept na trdelník s levandulí

Foodnetwork.com: Recept na levandulový cheesecake

Epicurious.com: Recept na levandulové muffiny

Tasteofhome.com: Recept na levandulovou marmeládu

Delish.com: Recepty na koktejly s levandulí




Jak zapékat levanduli a využít ji v kuchyni: recepty na levandulový košíček, trdelník a další pochutiny

Co je levandule a jak ji používat v kuchyni?

Levandule je aromatická bylina, jejíž květy se často používají jako koření nebo přísada do různých pokrmů. Levanduli můžeme použít například jako chuťové i vizuální obohacení dezertů, pokrmů s masem, omáček, salátů, ovocných dezertů a pití.

Jak si vyrobit levandulový košíček?

Levandulový košíček je jednoduchý dezert, který můžete snadno připravit doma. Budete potřebovat muffinovou formu a těsto na cukroví. Těsto rozetřete do muffinových forem a poté pečete. Po upečení nechte košíčky vychladnout a poté je můžete naplnit krémem s levandulovou příchutí. Takto připravené košíčky můžete posypat drobně nasekanými lístky levandule.

Jak si připravit trdelník s levandulou?

Trdelník s levandulou je originální dezert, který si můžete vychutnat kdykoliv jako sladkou tečku dne. Potřebujete na něj tradiční těsto na trdelník, které obvážete kolem dřevěného válce a pečete ho nad ohněm. Po upečení trdelník rozkrájíte na menší kousky a následně posypete směsí cukru s levandulí. Hotový trdelník podáváme teplý a můžeme ho zdobit lístky čerstvé levandule.

Jak využít levanduli při přípravě pití?

Levandule se dá přidat do různých druhů nápojů jako jsou třeba limonády, čaje, vrchního nálevu nebo koktejlů. Z levandule si můžeme připravit třeba levandulový sirup, který můžeme smíchat s tonicem nebo sody a podávat jako osvěžující letní nápoj. Levandulový čaj si připravíme zalitím suché levandule vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat. Pro větší chuťový zážitek lze přidat med a citron.

jak sadit

Jak sázet levanduli

Levandule je vonná rostlina, kterou můžete pěstovat ve své zahradě nebo na balkóně. Pokud chcete mít zdravou a krásnou levanduli, je důležité správně sázet. V tomto článku se dozvíte, jak na to.

Vyberte vhodné místo

Levandule potřebuje slunce a suchou, dobře odvodněnou půdu. Proto vyberte místo, kde bude mít dostatek slunce a zároveň nebude trpět přemokřením.

Připravte půdu

Před výsadbou levandule připravte půdu. Levandule preferuje půdu s pH mezi 6,5 až 7,5. Pokud je půda kyselá, přidejte vápno. Pokud je půda příliš jílovitá, přidejte písek. Půdu přidejte do jámy o velikosti okolo 30 cm.

Vysaďte levanduli

Před vysazením levandule ji nechte vyschnout. Poté ji opatrně vyjměte z květináče a umístěte do jámy v půdě. Zapracujte zpět půdu kolem rostliny a důkladně ji zalijte. Levandule potřebuje spoustu vody během prvního roku růstu, poté ji již zavlažujte zřídka.

Nyní víte, jak správně sázet levanduli. Pokud chcete vědět více o této krásné rostlině, navštivte stránku na Wikipedii.

orisky

Jak zapékat levanduli a využít ji v kuchyni: recepty na levandulový košíček, trdelník a další pochutiny

  • Levanduli lze zapéct do cukroví, jako jsou košíčky nebo trdelník
  • Další možnosti využití levandule v kuchyni jsou například v marmeládách, sirupech nebo v kombinaci s ovocem
  • Recept na levandulový košíček – smíchejte mouku, máslo, cukr a čerstvou nebo sušenou levanduli, vytvořte těsto a zapékejte do košíčků
  • Recept na trdelník s levandulí – smíchejte mouku, droždí, cukr, máslo, vejce a levanduli, vytvořte těsto, nechte vykynout a zapékejte, poté posypte cukrem a levandulí
  • Levandule má příjemnou vůni a chuť a může být použita jako koření nebo dekorace do různých jídel a dezertů

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář