Jaké jsou nejlepší recepty s fermentovanou zeleninou?
Jaké jsou nejlepší recepty s fermentovanou zeleninou?
Fermentovaná zelenina se stala velmi populární díky svému zdravotnímu přínosu. Obsahuje množství probiotik a vitamínů, které mají pozitivní vliv na náš trávicí trakt. Pokud se chcete pustit do vaření s fermentovanou zeleninou, můžete vyzkoušet následující recepty:
– Kimchi: korejská klasika, která se vyrábí z kyselého bílého zelí, ředkviček, česneku a chilli papriček. Je to pikantní pochoutka, kterou můžete konzumovat samotnou nebo ji přidat do různých pokrmů.
– Kombucha salát: kombucha je fermentovaný čaj, který se používá na výrobu osvěžujícího salátu z mrkve, ředkviček a okurek. Kombucha dodá salátu pikantní chuť a vynikající zdravotní přínosy.
– Fermentované kyselé okurky: klasický recept na kyselé okurky, které se připravují s přidáním soli a koření do sklenice s okurkami. Po několika dnech se okurky promění v lahodnou a zdravou pochoutku.
– Kváskový chléb: kváskový chléb se vyrábí z fermentovaného kvásku, který obsahuje živé bakterie a kvasinky. Chléb má řídké těsto, které se musí nechat zpracovat po dobu několika hodin nebo dnů před pečením.
Pokud si chcete vychutnat zdravou a chutnou fermentovanou zeleninu, můžete využít některý z těchto receptů. Zkuste si je vyzkoušet a určitě nebudete litovat!

Úvod
Fermentovaná zelenina je skvělý prostředek k obohacení vaší stravy o probiotika. Probiotika, přítomná v fermentované zelenině, mají pozitivní účinky na trávení a výživu vašeho těla. Pokud jste fanoušky zdravého životního stylu a hledáte nové způsoby, jak začlenit fermentovanou zeleninu do své stravy, pak se vám bude líbit tento článek!
Klasická korejská rychlovka
Korejci mají vynikající způsob, jak si uchovat zeleninu a vyzkoušet něco nového. Co potřebujete k dokonalému salátu? Zelí, mrkev, ředkvičky, chilli papričku, rybí omáčku, cukr, pepř, sušené krevety a česnek. Promíchejte všechno a nechte min. 4 hodiny stát. Pokud chcete výraznější aroma, neváhejte salát o pár hodin déle nechat kvasit.
Tibetský salát bohatý na výživu
Jde o kombinaci nakrájených červených řep, mrkví, koprů a petržele. Promíchejte s rýžovým octem, medem, olivovým olejem, solí a kořením. Pokud máte rádi oříšky, neváhejte přidat hrstku lískových nebo vlašských ořechů. Salát nechte fermentovat 1 den při teplotě 21 stupňů.
Nenáročný bílý salát
Salát se dá připravit v rychlosti a zároveň je i výživný a chutný. Jednoduše nakrájejte na menší kousky zelí, mrkev a cibuli. Pak stačí je jen smíchat s kávovou lžičkou soli a nechat 2-4 dny kvasit.
Závěr
Je mnoho způsobů, jak si připravit fermentovanou zeleninu a určitě se oplatí to zkusit. Věříme, že tyto recepty Vám pomohou rozšířit obzory v kuchyni a zároveň Vám přinesou mnoho zdravotních výhod. Pokud hledáte další inspiraci, doporučujeme navštívit epicurious.com.
Jaké jsou nejlepší recepty s fermentovanou zeleninou?
1. Kimchi
Kimchi je nejznámější korejské fermentované jídlo vyrobené z hlavně zelí a koření. Recepty na kimchi se mohou lišit podle oblasti a preferencí. Kimchi můžete jíst samotné nebo jako přílohu.
2. Kvašená mrkev
Kvašená mrkev je jednoduchý a zdravý způsob, jak využít sezónní zeleninu. Na výrobu kvašené mrkve budete potřebovat čisté skleněné nádoby, filtrovanou vodu a mořskou sůl.
3. Bílá kapusta
Bílá kapusta je další tradiční korejské fermentované jídlo, které se skládá z nasekané kapusty, zázvoru, česneku a chilli papriček. Bílá kapusta může být méně kořeněná než kimchi, ale i tak má příjemnou chuť.
4. Květák a mrkev
Kombinace květáku a mrkve je ideální pro snídani nebo jako občerstvení během dne. Pro zvýšení odolnosti proti nemocem a redukci stresu můžete přidat do květáku a mrkve kořeněné bylinky, jako je například levandule, rozmarýn, nebo oregano.
5. Salsa z fermentovaných zelenin
Přidat klasické salsa receptu fermentované zeleniny jako cibuli, papriky a rajčata, dává vaší salsě vynikající chuť a je zdravější alternativou k tradičnímu receptu. Můžete také přidat chřest, zelenou cibuli, nebo jalapeňo papričky.

Fermentovaná zelenina: Co je to a jak ji připravit?
Co je fermentovaná zelenina?
Fermentovaná zelenina je tradiční potravina, která se vyrábí pomocí procesu fermentace. Tento proces umožňuje vytvoření probiotických bakterií, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné.
Jak ji připravit?
Příprava fermentované zeleniny je velmi snadná. Stačí si vybrat zeleninu, kterou máte rádi a nakrájet ji na malé kousky. Poté smíchejte zeleninu s solí a vložte ji do uzavřené nádoby. Poté nechte zeleninu kvasit po dobu několika dnů nebo dokud nezačne bublat.
Proč je fermentovaná zelenina pro naše zdraví dobrá?
Fermentace zeleniny umožňuje vytvoření probiotických bakterií, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Tyto bakterie pomáhají s trávením, posilují imunitní systém a zlepšují stav střev.
Další informace
Pokud byste chtěli vědět více o fermentované zelenině, doporučujeme navštívit stránku na Wikipedii: Kvašená zelenina.

Jaké jsou nejlepší recepty s fermentovanou zeleninou?
- Fermentované okurky – jednoduchý a oblíbený recept zejména v létě.
- Zelné kroupy – tradiční český pokrm s lahodnou kyselou chutí.
- Kváskový chléb s kysaným zelím – chléb kvůli kyselé chuti z kysaného zelí chutná příjemně pikantně.
- Kvásková pizza se zeleninou – zdravá a chutná alternativa k běžné pizze.
- Fermentovaná řepa – ideální jako příloha k masovým jídlům.

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




