|

Jarní a podzimní sklizeň vlašských ořechů: Kterou sezónu preferují zahradníci?

Jarní a podzimní sklizeň vlašských ořechů: Kterou sezónu preferují zahradníci?

Vlašské ořechy jsou oblíbené díky své výživné hodnotě, chuťovým vlastnostem a využití v kuchyni. Tato ořechová plodina se sklízí dvakrát do roka – na jaře a na podzim.

Zahradníci mají různé preference ohledně sklizně vlašských ořechů. Někteří preferují jarní sklizeň, která probíhá v dubnu a květnu. V této době jsou ořechy stále mladé a měkké, což usnadňuje jejich ošetření a krájení. Jarní sklizeň je také ideální pro zpracování ořechů do salátů, dezertů a pečiva.

Na druhé straně jsou tu zahradníci, kteří preferují podzimní sklizeň, která probíhá v září a říjnu. V této době jsou ořechy pevnější a mají výraznější chuť. Podzimní sklizeň je ideální pro skladování ořechů – pokud jsou uloženy správným způsobem, mohou vydržet až do dalšího roku.

V každém případě je důležité správně sklízet vlašské ořechy a pečlivě je skladovat. Pamatujte si, že sklizeň ořechů se netýká pouze lidí s vlastní zahradou – často je možné zakoupit čerstvé ořechy od místních producentů nebo na farmářských trzích.

ořechy

Jarní a podzimní sklizeň vlašských ořechů: Kterou sezónu preferují zahradníci?

Jaké jsou rozdíly mezi jarní a podzimní sklizní?

Zahradníci mají možnost sklízet vlašské ořechy v jarní i podzimní sezóně. Každá z těchto sezón má své výhody a nevýhody.

Jarní sběr vlašských ořechů začíná v květnu a končí v červenci, kdy začíná růst ořechu. V této sezóně jsou ořechy stále v mladé fázi a mají světlejší barvu. Ořechy jsou mnohem měkčí a snadněji se odlupují. Na druhou stranu jsou ořechy menší než v podzimní sezóně.

Podzimní sběr vlašských ořechů začíná v září a končí v listopadu. V této sezóně jsou ořechy zralé a mají tmavší barvu. Dorostly a nabraly si více chuti. Ořechy jsou také mnohem větší než v jarní sezóně. Na druhou stranu jsou ořechy mnohem tvrdší a může být obtížnější je odloupnout.

Jakou sezónu preferují zahradníci?

Zahradníci mají často různé preference ohledně sezóny, kterou preferují. Někteří zahradníci již preferují jarní sezónu, protože chtějí mít ořechy připraveny co nejdříve. V jarní sezóně mohou získat ořechy dříve než ostatní zahradníci, což je výhodné pro ty, kteří prodávají ořechy.

Na druhou stranu zahradníci, kteří se soustředí na kvalitu, volí podzimní sezónu. Ořechy jsou v této sezóně plně zralé, nabraly si vůni a chuť a jsou vhodné na pečení nebo použití v kuchyni.

Většina zahradníků má však své vlastní preference a také záleží na oblasti, kde jsou ořechy pěstovány.

Závěr

Obě sezóny mají své výhody a nevýhody. Vše záleží na tom, co zahradníci potřebují. Pokud chtějí mít ořechy dříve než ostatní zahradníci, mohou si zvolit jarní sezónu. Pokud zase preferují kvalitu a plnou chuť, mohou si vybrat podzimní sezónu. Nicméně, pokud si chtějí být jistí a mít dostatek ořechů pro celou sezónu, mohou zvolit obě sezóny.

Zdroj: https://www.thespruce.com/how-to-harvest-english-walnuts-3269585



Jarní a podzimní sklizeň vlašských ořechů

Kterou sezónu preferují zahradníci?

Zahradníci mají na téma sklizně vlašských ořechů různé názory. Někteří se přiklánějí k jarnímu sběru, kdy jsou ořechy stále zelené a jejich skořápky ještě nejsou úplně ztvrdlé. Tyto ořechy jsou poté snadno odloupatelné a mají o něco jemnější chuť.

Další zahradníci se zase raději zaměřují na podzimní sklizeň, kdy se ořechy již důkladněji vybarvily a jejich skořápky jsou pevnější. Tyto ořechy se tradičně používají na vánoční pečení a mají o něco výraznější chuť.

Celkově lze tedy říci, že volba mezi jarní a podzimní sklizní závisí na preferencích jednotlivých zahradníků a také na konkrétním využití sklizeného ořechu.

zeleninova

Kdy loupat vlašské ořechy?

Vlašské ořechy jsou významným zdrojem zdravých tuků a minerálů jako jsou například hořčík, železo a zinek. Proto se stávají stále populárnější součástí našich jídelníčků. Nicméně, ořechy lze konzumovat v různých formách – čerstvé, sušené nebo pražené. A právě v této formě vyvstává otázka, kdy a jak vlašské ořechy oloupat.

Kyblíková metoda

Jednou z možností jak oloupat vlašské ořechy je tzv. kyblíková metoda. Postup je následující:

  1. Do kyblíku nasypeme vlašské ořechy a nalijeme vodu.
  2. Necháme ořechy vychladnout alespoň 12 hodin.
  3. Vodu poté slijeme a ořechy omyjeme ve čisté vodě.
  4. Oloupané ořechy usušíme kuchyňským hadrem nebo ubrouskem.

Ořechlíčková metoda

Další možností je použít ořechlíčkovou metodu, která je vhodná pro menší množství ořechů. Zde je postup:

  1. Vložíme ořechy do igelitového sáčku nebo do plátěné látky a zavážeme.
  2. Připravíme hrnec s vroucí vodou a do něj ponoříme sáček s ořechy.
  3. Přibližně 5 minut povaříme a poté sáček vyndáme z vody.
  4. Když se ořechy trochu vychladnou, můžeme je jednoduše oloupat.

Oloupané vlašské ořechy můžeme použít ve sladkých i slaných pokrmech, nebo si je uchovat v uzavřeném skleněném nádobě na pozdější použití.

Pokud se chcete dozvědět více o vlašských ořeších, můžete navštívit tuto stránku na Wikipedii.

orisky

Jarní a podzimní sklizeň vlašských ořechů: Kterou sezónu preferují zahradníci?

  • Záleží na klimatu a místních podmínkách
  • Vlaštovky se sklízejí v srpnu až říjnu
  • Jarní sklizeň ořechů se koná v dubnu až červnu
  • Někteří zahradníci preferují podzimní sklizeň kvůli většímu množství plodů a menšímu riziku škůdců
  • Jiní zahradníci volí jarní sklizeň kvůli čerstvosti a vyšší kvalitě ořechů

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář