Kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem.
Kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem
Pokud milujete tradiční českou kuchyni, určitě musíte vyzkoušet tento recept na kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem. Jedná se o chutné, sýrové karbanátky, které jsou připraveny s dochucovadly, olivami a sýrem.
Klíčová slova: kedlubnové karbanátky, sýr, olivy, česká kuchyně.

Kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem
Co je to kedluben?
Kedluben patří mezi nejznámější druhy zelí v české kuchyni. Jeho chuť a vůně jsou výrazné a typické. V receptu na kedlubnové karbanátky nahradí kedluben brambory, které jsou v podobných receptech častější.
Ingredience
- 1 kg kedlubnu
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs obou)
- 200 g oliv
- 250 g tvrdého sýra
- 2 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 1 cibule
- sůl, pepř, majoránka, kmín a olej na smažení
Postup
- Kedluben omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Kedlubnové kousky uvaříme ve slané vodě a necháme okapat.
- V hrnci osmahneme jemně pokrájenou cibuli na oleji.
- Smícháme maso, vejce, osmahnutou cibuli a strouhanku. Přidáme koření podle chuti.
- Z hmoty vytvoříme placičky, na každou položíme olivu a sýr.
- Skládáme do zapékací mísy, na vrch posypeme olivy a sýr zbylý po placičkách.
- Zapékáme v předehřáté troubě na 200 °C cca 30 minut, dokud není sýr rozpuštěný a lehce zhnědnutý.
Co podávat k kedlubnovým karbanátkům?
Kedlubnové karbanátky můžeme podávat s bramborovou kaší, plackami nebo rýží. Jako přílohu se hodí i zeleninový salát, okurky nebo kysané zelí. K pití se hodí klasické pivo nebo víno podle chuti.
Kde hledat další inspiraci?
Pro další recepty a inspiraci doporučujeme například web delish.com, který nabízí mnoho zajímavých a neotřelých nápadů ze světa gastronomie.
Kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem
Co jsou to kedlubnové karbanátky?
Kedlubnové karbanátky jsou pokrm typu karbanátek, které se vyrábí z jáhlového či pohankového mouky, vařeného kedlubnu, cibule a dalších koření.
Jak se připravují kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem?
Ingredience:
- 300 g kedlubnů
- 1 cibule
- 2 vejce
- 75 g jáhlové mouky
- 75 g pohankové mouky
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 75 g oliv
- 100 g tvrdého sýra
Postup:
- Kedlubny nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout.
- Cibuli na jemno posekáme a smícháme s vejci, solí a pepřem.
- Přidáme mouky a vzniklou hmotu smícháme s uvařenými kedlubny.
- Vytvarujeme menší karbanátky, které posypeme nadrcenými olivami a nastrouhaným sýrem.
- Přendáme do pekáče a pečeme při 180°C 25-30 minut.
Co si podávat k kedlubnovým karbanátkům zapečeným s olivami a sýrem?
Kedlubnové karbanátky můžeme podávat s vařenou rýží, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Co jsou kedlubny?
Krátký popis
Kedlubny jsou zeleninovou plodinou, kterou člověk pěstuje pro své kompaktní hlávky. Nejčastěji se jedná o bílou, zelenou nebo fialovou variety. Kedlubny patří do čeledi brukvovitých a jsou příbuzné se zelím, květákem a brokolicí.
Kedlubny v kuchyni
Kedlubny jsou velmi zdravou zeleninou, kterou můžeme použít v mnoha kulinářských receptech. Hlávky kedluben můžeme vařit, péci, smažit nebo grilovat. Výborně se hodí do salátů, pomazánek nebo jako příloha k masu. Kedlubny také obsahují mnoho vitamínů a minerálů, které jsou pro náš organismus důležité.
Kedlubny v České republice
V České republice jsou kedlubny velmi oblíbenou zeleninou. Pěstují se hlavně na jižní Moravě a ve Slezsku. V těchto oblastech se také tradičně pořádají kedlubnové slavnosti, které přitahují mnoho návštěvníků.
Pokud se chcete dozvědět více o kedlubnách, navštivte prosím tento článek na Wikipedii: Kedlubna na Wikipedii.

Kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem
- Jednoduché a chutné jídlo s kedlubnou
- Karbanátky se zalijí omáčkou a posypou plátky oliv a plátky sýra
- Zapékají se v troubě a servírují s rýží nebo brambory
- Olivy dodávají jídlu příjemnou slanost a sýr jemnou chuť
- Idealní na večeři nebo na rychlý oběd

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.



