|

Kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem.

Kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem

Pokud milujete tradiční českou kuchyni, určitě musíte vyzkoušet tento recept na kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem. Jedná se o chutné, sýrové karbanátky, které jsou připraveny s dochucovadly, olivami a sýrem.

Klíčová slova: kedlubnové karbanátky, sýr, olivy, česká kuchyně.

zelenina





Kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem

Kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem

Co je to kedluben?

Kedluben patří mezi nejznámější druhy zelí v české kuchyni. Jeho chuť a vůně jsou výrazné a typické. V receptu na kedlubnové karbanátky nahradí kedluben brambory, které jsou v podobných receptech častější.

Ingredience

  • 1 kg kedlubnu
  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs obou)
  • 200 g oliv
  • 250 g tvrdého sýra
  • 2 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 cibule
  • sůl, pepř, majoránka, kmín a olej na smažení

Postup

  1. Kedluben omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Kedlubnové kousky uvaříme ve slané vodě a necháme okapat.
  3. V hrnci osmahneme jemně pokrájenou cibuli na oleji.
  4. Smícháme maso, vejce, osmahnutou cibuli a strouhanku. Přidáme koření podle chuti.
  5. Z hmoty vytvoříme placičky, na každou položíme olivu a sýr.
  6. Skládáme do zapékací mísy, na vrch posypeme olivy a sýr zbylý po placičkách.
  7. Zapékáme v předehřáté troubě na 200 °C cca 30 minut, dokud není sýr rozpuštěný a lehce zhnědnutý.

Co podávat k kedlubnovým karbanátkům?

Kedlubnové karbanátky můžeme podávat s bramborovou kaší, plackami nebo rýží. Jako přílohu se hodí i zeleninový salát, okurky nebo kysané zelí. K pití se hodí klasické pivo nebo víno podle chuti.

Kde hledat další inspiraci?

Pro další recepty a inspiraci doporučujeme například web delish.com, který nabízí mnoho zajímavých a neotřelých nápadů ze světa gastronomie.


Kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem

Co jsou to kedlubnové karbanátky?

Kedlubnové karbanátky jsou pokrm typu karbanátek, které se vyrábí z jáhlového či pohankového mouky, vařeného kedlubnu, cibule a dalších koření.

Jak se připravují kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem?

Ingredience:

  • 300 g kedlubnů
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 75 g jáhlové mouky
  • 75 g pohankové mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 75 g oliv
  • 100 g tvrdého sýra

Postup:

  1. Kedlubny nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout.
  2. Cibuli na jemno posekáme a smícháme s vejci, solí a pepřem.
  3. Přidáme mouky a vzniklou hmotu smícháme s uvařenými kedlubny.
  4. Vytvarujeme menší karbanátky, které posypeme nadrcenými olivami a nastrouhaným sýrem.
  5. Přendáme do pekáče a pečeme při 180°C 25-30 minut.

Co si podávat k kedlubnovým karbanátkům zapečeným s olivami a sýrem?

Kedlubnové karbanátky můžeme podávat s vařenou rýží, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

zeleninova

Co jsou kedlubny?

Krátký popis

Kedlubny jsou zeleninovou plodinou, kterou člověk pěstuje pro své kompaktní hlávky. Nejčastěji se jedná o bílou, zelenou nebo fialovou variety. Kedlubny patří do čeledi brukvovitých a jsou příbuzné se zelím, květákem a brokolicí.

Kedlubny v kuchyni

Kedlubny jsou velmi zdravou zeleninou, kterou můžeme použít v mnoha kulinářských receptech. Hlávky kedluben můžeme vařit, péci, smažit nebo grilovat. Výborně se hodí do salátů, pomazánek nebo jako příloha k masu. Kedlubny také obsahují mnoho vitamínů a minerálů, které jsou pro náš organismus důležité.

Kedlubny v České republice

V České republice jsou kedlubny velmi oblíbenou zeleninou. Pěstují se hlavně na jižní Moravě a ve Slezsku. V těchto oblastech se také tradičně pořádají kedlubnové slavnosti, které přitahují mnoho návštěvníků.

Pokud se chcete dozvědět více o kedlubnách, navštivte prosím tento článek na Wikipedii: Kedlubna na Wikipedii.

vegetables

Kedlubnové karbanátky zapečené s olivami a sýrem

  • Jednoduché a chutné jídlo s kedlubnou
  • Karbanátky se zalijí omáčkou a posypou plátky oliv a plátky sýra
  • Zapékají se v troubě a servírují s rýží nebo brambory
  • Olivy dodávají jídlu příjemnou slanost a sýr jemnou chuť
  • Idealní na večeři nebo na rychlý oběd

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář