|

Kulinarické využití česneku: Recepty na neotřelé pokrmy s česnekem

Kulinarické využití česneku: Recepty na neotřelé pokrmy s česnekem

Česnek je oblíbenou přísadou v mnoha kuchyních po celém světě. Jeho využití v kuchyni je nekonečné a jeho chuť a aroma dodávají jídlům unikátní chuťový rozměr.

Pokud hledáte nové a neotřelé recepty s česnekem, zkuste například:

  • Česnekovou polévku se sýrem a krutony – chuťová bomba, kterou určitě zvládnete i jako hlavní jídlo
  • Pečené brambory s česnekem a bylinkami – jednoduchý a přitom velmi chutný příloha ke každému jídlu
  • Krůtí kousky s česnekem a šalvějí – neobyčejně křehké a lahodné maso plné aroma česneku a bylinek
  • Česnekovou pastu – skvělý dip na párty nebo jako přísada do těstovinových jídel
  • Česnekové rohlíčky s mozzarellou – originální a snadno připravitelná předkrm, který určitě oslní vaše hosty

Pro čerstvý a intenzivní chuť určitě sáhněte po domácím česneku a pokud si ho neumíte představit bez snížení pocitu svěžesti, kterého se někteří báví, pak zkusit česnekové nápoje.

ořechy




Kulinarické využití česneku: Recepty na neotřelé pokrmy s česnekem

Kulinarické využití česneku

Recepty na neotřelé pokrmy s česnekem

Česnek se dá využít v mnoha různých receptech a pokrmech. Jeho ostrá chuť dodá jídlu výraznou pikantnost a zároveň podpoří trávení. Níže najdete pár tipů na neotřelé pokrmy, které si můžete připravit s použitím česneku.

1. Česnečka s palačinkami

Tento pokrm se hodí zejména na chladné dny, kdy nám chybí teplo a potřebujeme se zahřát. Klasická česnečka se připravuje na másle až do teď, když tuto chuť okořeníte čerstvým česnekem a přidáte šlehačku, dostanete neodolatelnou chuťovou směs. Navrch můžete přidat palačinky, které nejenže vypadají skvěle, ale také zpestří chuťové zážitky.

2. Grilované hovězí maso s česnekem

Grilované hovězí maso s česnekem je lahodný pokrm, který si zamilují všichni milovníci masa. Když do hovězího masa vsunete loupání česneku a pak ho zvolna grilujete, vytvoříte neuvěřitelnou kombinaci řízku a česneku. Navíc můžete přidat salát z rukoly, který bude ideálním doplňkem k masu.

3. Česnekový chléb

Česnekový chléb je zvláštní druh chleba, který je oblíbený zejména na pohostinnostech a slavnostech. Díky aroma česneku si ho oblíbíte už po prvním ochutnání. Doporučujeme podávat s nějakým dipem, např. avokádovým, aby se chuť vašeho chleba ještě umocnila.

Příprava těchto pokrmů není vůbec složitá a zvládne ji každý. Jaký pokrm s česnekem však připravíte vy? Dejte nám vědět do komentářů.

Odkaz na relevantní článek na téma „Top 10 česnekových receptů“ naleznete zde: Delish – Recipes With Garlic




Kulinarické využití česneku: Recepty na neotřelé pokrmy s česnekem

Česneková polévka

Na česnekovou polévku budeme potřebovat:

  • 5 hlav česneku
  • 2 cibule
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci oleje
  • 1 litr vývaru (zeleninový nebo hovězí)
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl, pepř, oregano

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na drobnou kostku a společně s nakrájeným česnekem restujeme na máslu a oleji dozlatova.
  2. Přidáme vývar a necháme vařit asi 20 minut.
  3. Poté polévku spaříme a do horké polévky vmícháme smetanu.
  4. Dochutíme solí, pepřem a oreganem a podáváme s křutony.

Česnekové olivové máslo

Na česnekové olivové máslo budeme potřebovat:

  • 200 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Maslo necháme změknout na pokojové teplotě.
  2. Česnek oloupeme a strouháme.
  3. Do měkkého másla vmícháme olivový olej, strouhaný česnek, sůl a pepř.
  4. S máslem dobře zamícháme a dáme vychladit.
  5. Použijeme na pečené brambory, toast, ryby a podobně.

jak sadit

Jak sázet česnek

Výběr vhodného místa pro výsadbu

Při výběru místa pro výsadbu česneku je důležité zvolit slunné místo s dostatkem živin v půdě. Pokud je půda kyselá, je nutné ji obohatit vápnem. Ideální doba na výsadbu je podzim nebo brzy na jaře.

Příprava půdy

Před výsadbou česneku je důležité půdu dobře uvolnit a odplevelit. Půdu je nutné obohatit organickým hnojivem nebo kompostem. Při sázení do těžké půdy je vhodné přidat i písek.

Výsadba česneku

Česnek se sází do výšky asi 5 cm a vzdálenost mezi cibulemi by měla být kolem 10 cm. Při zasazování cibulí je nutné zajistit, aby byly kořeny zakryty půdou a nadzemní části volně vycházely ven.

Kultivace česneku

Česnek potřebuje pravidelnou zálivku a kosení plevelů. Při nedostatku vláhy dochází k menší úrodě a cibule se mohou stát hořkými. V období růstu je vhodné použít hnojivo.

Sběr česneku

Česnek se sklízí v létě, kdy jsou listy již suché a cibule se začínají drolit. Cibule se pečlivě vyhrabe z půdy a nechá se okolo týden schnout. Poté se cibule pečlivě očistí od zbytků půdy a uloží se na chladném a suchém místě.

Pro více informací o pěstování bylin a zeleniny navštivte stránku na Wikipedii.

orisky

Kulinarické využití česneku: Recepty na neotřelé pokrmy s česnekem

  • Česnek se nedílně podílí na chuťové skladbě mnoha jídel
  • Pokrmy s česnekem jsou nejen chutné, ale i zdravé
  • Recepty na sladké dezerty s česnekem, jako např. čokoládový dort s česnekem
  • Neotřelé recepty na hlavní chody, např. dušené rajčata s česnekem a bazalkou
  • Tipy na to, jak česnek správně použít a jak ho skladovat

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář