Kulinarické využití česneku: Recepty na neotřelé pokrmy s česnekem
Kulinarické využití česneku: Recepty na neotřelé pokrmy s česnekem
Česnek je oblíbenou přísadou v mnoha kuchyních po celém světě. Jeho využití v kuchyni je nekonečné a jeho chuť a aroma dodávají jídlům unikátní chuťový rozměr.
Pokud hledáte nové a neotřelé recepty s česnekem, zkuste například:
- Česnekovou polévku se sýrem a krutony – chuťová bomba, kterou určitě zvládnete i jako hlavní jídlo
- Pečené brambory s česnekem a bylinkami – jednoduchý a přitom velmi chutný příloha ke každému jídlu
- Krůtí kousky s česnekem a šalvějí – neobyčejně křehké a lahodné maso plné aroma česneku a bylinek
- Česnekovou pastu – skvělý dip na párty nebo jako přísada do těstovinových jídel
- Česnekové rohlíčky s mozzarellou – originální a snadno připravitelná předkrm, který určitě oslní vaše hosty
Pro čerstvý a intenzivní chuť určitě sáhněte po domácím česneku a pokud si ho neumíte představit bez snížení pocitu svěžesti, kterého se někteří báví, pak zkusit česnekové nápoje.

Kulinarické využití česneku
Recepty na neotřelé pokrmy s česnekem
Česnek se dá využít v mnoha různých receptech a pokrmech. Jeho ostrá chuť dodá jídlu výraznou pikantnost a zároveň podpoří trávení. Níže najdete pár tipů na neotřelé pokrmy, které si můžete připravit s použitím česneku.
1. Česnečka s palačinkami
Tento pokrm se hodí zejména na chladné dny, kdy nám chybí teplo a potřebujeme se zahřát. Klasická česnečka se připravuje na másle až do teď, když tuto chuť okořeníte čerstvým česnekem a přidáte šlehačku, dostanete neodolatelnou chuťovou směs. Navrch můžete přidat palačinky, které nejenže vypadají skvěle, ale také zpestří chuťové zážitky.
2. Grilované hovězí maso s česnekem
Grilované hovězí maso s česnekem je lahodný pokrm, který si zamilují všichni milovníci masa. Když do hovězího masa vsunete loupání česneku a pak ho zvolna grilujete, vytvoříte neuvěřitelnou kombinaci řízku a česneku. Navíc můžete přidat salát z rukoly, který bude ideálním doplňkem k masu.
3. Česnekový chléb
Česnekový chléb je zvláštní druh chleba, který je oblíbený zejména na pohostinnostech a slavnostech. Díky aroma česneku si ho oblíbíte už po prvním ochutnání. Doporučujeme podávat s nějakým dipem, např. avokádovým, aby se chuť vašeho chleba ještě umocnila.
Příprava těchto pokrmů není vůbec složitá a zvládne ji každý. Jaký pokrm s česnekem však připravíte vy? Dejte nám vědět do komentářů.
Odkaz na relevantní článek na téma „Top 10 česnekových receptů“ naleznete zde: Delish – Recipes With Garlic
Kulinarické využití česneku: Recepty na neotřelé pokrmy s česnekem
Česneková polévka
Na česnekovou polévku budeme potřebovat:
- 5 hlav česneku
- 2 cibule
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci oleje
- 1 litr vývaru (zeleninový nebo hovězí)
- 200 ml smetany na vaření
- sůl, pepř, oregano
Postup:
- Cibuli nakrájíme na drobnou kostku a společně s nakrájeným česnekem restujeme na máslu a oleji dozlatova.
- Přidáme vývar a necháme vařit asi 20 minut.
- Poté polévku spaříme a do horké polévky vmícháme smetanu.
- Dochutíme solí, pepřem a oreganem a podáváme s křutony.
Česnekové olivové máslo
Na česnekové olivové máslo budeme potřebovat:
- 200 g másla
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Maslo necháme změknout na pokojové teplotě.
- Česnek oloupeme a strouháme.
- Do měkkého másla vmícháme olivový olej, strouhaný česnek, sůl a pepř.
- S máslem dobře zamícháme a dáme vychladit.
- Použijeme na pečené brambory, toast, ryby a podobně.

Jak sázet česnek
Výběr vhodného místa pro výsadbu
Při výběru místa pro výsadbu česneku je důležité zvolit slunné místo s dostatkem živin v půdě. Pokud je půda kyselá, je nutné ji obohatit vápnem. Ideální doba na výsadbu je podzim nebo brzy na jaře.
Příprava půdy
Před výsadbou česneku je důležité půdu dobře uvolnit a odplevelit. Půdu je nutné obohatit organickým hnojivem nebo kompostem. Při sázení do těžké půdy je vhodné přidat i písek.
Výsadba česneku
Česnek se sází do výšky asi 5 cm a vzdálenost mezi cibulemi by měla být kolem 10 cm. Při zasazování cibulí je nutné zajistit, aby byly kořeny zakryty půdou a nadzemní části volně vycházely ven.
Kultivace česneku
Česnek potřebuje pravidelnou zálivku a kosení plevelů. Při nedostatku vláhy dochází k menší úrodě a cibule se mohou stát hořkými. V období růstu je vhodné použít hnojivo.
Sběr česneku
Česnek se sklízí v létě, kdy jsou listy již suché a cibule se začínají drolit. Cibule se pečlivě vyhrabe z půdy a nechá se okolo týden schnout. Poté se cibule pečlivě očistí od zbytků půdy a uloží se na chladném a suchém místě.
Pro více informací o pěstování bylin a zeleniny navštivte stránku na Wikipedii.

Kulinarické využití česneku: Recepty na neotřelé pokrmy s česnekem
- Česnek se nedílně podílí na chuťové skladbě mnoha jídel
- Pokrmy s česnekem jsou nejen chutné, ale i zdravé
- Recepty na sladké dezerty s česnekem, jako např. čokoládový dort s česnekem
- Neotřelé recepty na hlavní chody, např. dušené rajčata s česnekem a bazalkou
- Tipy na to, jak česnek správně použít a jak ho skladovat

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.






