Maliny – nejlepší pěstování, sklizeň a zpracování
Maliny – nejlepší pěstování, sklizeň a zpracování
Maliny jsou oblíbeným ovocem, které se vyskytuje v mnoha zahradách a na plantážích. Abychom získali co nejvíce z této plodiny, musíme dodržet několik důležitých pravidel.
Pěstování malin začíná výběrem kvalitních sazenic a vhodného stanoviště. Maliníky by měly být umístěny na slunném místě s dobře propustnou půdou. Je důležité dodržovat pravidelnou zálivku a hnojení. Při řezu malin dbáme na to, aby byl proveden ve správný čas a správným způsobem.
Sklizeň malin probíhá v době, kdy jsou plody zralé a pevné. Plody sbíráme velmi opatrně, aby se nepoškodily. Čím rychleji jsou plody po sklizni zpracovány, tím více se zachovají jejich výživné hodnoty.
Zpracování malin může být různého charakteru. Maliny můžeme konzumovat čerstvé, využít je jako ingredience do koláčů, džemů, nebo vyrábět z nich sirupy a ovocné nápoje. Při zpracování dbáme na to, aby bylo provedeno v čistých a hygienických podmínkách.
Všemi těmito kroky se můžeme těšit z vynikajících výsledků a mít spoustu chutného ovocného dobrodružství.

Pěstování malin
Maliny jsou oblíbeným druhem ovoce, které si můžete snadno vypěstovat v zahrádce. Pro pěstování malin je vhodné vybrat slunné místo s dobře propustnou, vlhkou půdou.
Maliny je nejlepší vysazovat v řadách, aby se lépe ošetřovaly a sklízely. Mezi řadami by měl být dostatečně velký prostor pro pohyb a ošetřování malin.
Výsadba malin
Maliny se sází v období od podzimu do jara. Pokud sázíte maliny v jaru, je třeba se postarat o zálivku a ošetření proti plevelům. Pokud sázíte v podzim, mějte na paměti, že maliny potřebují dostatek času na zakořenění před zimou.
Při výsadbě malin se musí dodržet minimální vzdálenost mezi trsy, aby se zamezilo nežádoucímu přerůstání. Ideální vzdálenost mezi řadami je 1,5 – 2 metry, mezi trsy pak 0,5 metru.
Sklizeň malin
Maliny dospívají v létě, kdy je třeba je pravidelně sklízet. Plody malin by měly být sbírány při plné zralosti, kdy jsou lesklé a snadno se oddělují od trsu.
Sklizeň malin je nejlepší provádět ve večerních hodinách nebo v chladnějších dnech, kdy dochází k menšímu poškození plodů.
Zpracování malin
Maliny lze zkonzumovat čerstvé, ale také se z nich dá připravit řada lahodných dezertů. Mezi nejznámější patří bezesporu malinový koláč nebo malinový sorbet.
Z malin se dá také vyrobit marmeláda, džem nebo sirup. Nabízí se tak možnost maliny využít po celý rok v podobě sladkých pochoutek.
Zdroj: The Old Farmer’s Almanac – Raspberries
Často kladené dotazy o pěstování malin
Jaké jsou nejlepší podmínky pro pěstování malin?
Pro pěstování malin je ideální místo s dobrou odvodnění půdy a slunečním osvětlením. Maliny preferují půdu s kyselým pH a dobrou propustností. Pokud je země vlhká, je třeba zajistit hloubkovou drenáž.
Kdy je nejlepší přistoupit ke sklizni malin?
Sklizeň se provádí v období od konce léta až do začátku podzimu, většinou od července do září, v závislosti na odrůdě a podnebí. Nejlepší způsob, jak zjistit, zda jsou maliny zralé ke sklizni, je podívat se na barvu plodů. Zralé plody mají jasnou barvu a měkkou strukturu.
Jaký je nejlepší způsob zpracování malin?
Nejlepší způsob zpracování malin závisí na zamýšleném využití. Maliny mohou být konzumovány čerstvé, mohou být použity na výrobu marmelád, džemů nebo sirupů, nebo mohou být zmrazeny na pozdější použití. Při zpracování malin je důležité odstranit všechny nezralé nebo vadné plody, aby se zabránilo znehodnocení výsledného produktu.

Pěstování malin
Zakládání plantáže
Pro úspěšné pěstování malin je důležité správné zakládání plantáže. Je třeba vybrat vhodné místo s dobrou propustností půdy a přiměřeným slunečním zářením. Doporučuje se důkladný přípravu půdy včetně odplevelení a hnojení.
Péče o maliny
Maliny vyžadují pravidelnou péči jako například zálivku, hnojení, prořezávání a odstraňování plevele. Při sklizni malin je důležité sbírat pouze zralé a nezkažené plody.
Využití malin
Maliny jsou využívány převážně jako potravina, ale také se používají v kosmetice kvůli svým antioxidantům a vitamínům. Existuje mnoho receptů na malinové dezerty a nápoje, jako například malinový džem nebo malinový sirup.
Pro další informace o malinách navštivte Wikipedii.

Maliny – nejlepší pěstování, sklizeň a zpracování
- Zvolte slunné místo s půdou s pH 6-6,5 pro pěstování malin
- Vhodné odrůdy: „řezaná malina“, „polka“, „malling promise“
- Pravidelná zálivka, hnojení a odstraňování plevele
- Kvalitní sklizeň: sbírejte pouze zralé a suché plody, používejte měkké nůžky
- Zpracování: maliny lze konzervovat, sušit, mrazit nebo použít k přípravě džemů a koláčů
- Výhody malin: vysoký obsah vitamínu C, antioxidanty a vláknina, podporují zdraví kůže, nervového systému a zvyšují imunitu

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




