|

Nejlepší sezónní zelenina na podzim a zimu

Nejlepší sezónní zelenina na podzim a zimu

Pokud chcete jíst sezónní produkty, na podzim a v zimě si můžete užít mnoho skvělé zeleniny s bohatou chutí a výživovými hodnotami. Mezi nejlepší z nich patří například:

  • Řepa – skvělý zdroj vitamínu C a vlákniny, můžete ji grilovat, vařit nebo péct v troubě.
  • Brambory – ideální k obědu nebo večeři, zvlášť dobré jako gratin nebo příloha k masu.
  • Třešňové rajčata – malinkatá rajčata na větvi jsou perfektním doplňkem každého salátu.
  • Kapusta – skvělý zdroj vitamínu K a C, můžete ji vařit nebo péct jako krémovou polévku.
  • Celer – perfektní do zeleninových polévek, ale i jako příloha k masu nebo jako součást salátu.

Nezapomeňte, že sezónní produkty jsou bohatší na živiny, chutnější a šetrnější k životnímu prostředí. Vyberte si svou oblíbenou zeleninu a užijte si ji v úžasných sezónních receptech!

zelenina





Nejlepší sezónní <a href="https://www.health.harvard.edu/nutrition/how-many-fruits-and-vegetables-do-we-really-need" data-internallinksmanager029f6b8e52c="19" title="zelenina">zelenina</a> na podzim a zimu

Přehled sezónní zeleniny na podzim a zimu

Přichází podzim a zima a s nimi i čas na výborné sezónní zeleninové pokrmy. Pojďme se podívat na nejlepší zeleninu, kterou můžeme v těchto měsících použít.

Řepa

Řepa je v období podzimu a zimy jeden z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, je bohatá na vlákninu a má málo kalorií. Řepu můžeme použít do salátu, smoothie nebo ji můžeme upéct a udělat z ní polévku.

Celer

Celer obsahuje hodně vlákniny a vitamínů. Je vhodný na podporu metabolismu a trávení. Můžeme ho upéct, uvařit na pyré nebo přidat do salátu.

Květák

Květák obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je skvělým zdrojem vlákniny a podporuje naše trávení. Můžeme ho přidat do rizota, polévky nebo si z něj udělat zdravý dezert.

Cuketa

Cuketa je na podzim ideální volbou, protože obsahuje vysoký podíl vody a je snadno stravitelná. Můžeme ji grilovat, dusit nebo ji využít do krémového polévky.

Kaštan

Kaštan není přímo zeleninou, ale na podzim je hojně k dostání a je skvělým zdrojem živin. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů a má vysoký obsah vlákniny. Můžeme si z něj udělat kaštanovou polévku nebo ho přidat do různých pokrmů jako přílohu.

Toto jsou jen některé z druhů zeleniny, které můžeme v podzimním a zimním období použít. Nezapomeňte, že je důležité jíst co nejvíce sezónních potravin, aby náš jídelníček byl co nejzdravější.

Pokud byste chtěli vědět více o sezónní zelenině v USA, doporučujeme vám článek Eating seasonal fruits and vegetables na Harvardově univerzitě. Také si můžete přečíst naše další články o zdravém životním stylu a výživě.


Nejlepší sezónní zelenina na podzim a zimu

Jaké druhy zeleniny jsou v sezóně na podzim?

Na podzim můžete využít sezónní zeleninu jako řepu, brambory, mrkev, kadeřábek, celer, dýni, cuketu a lilek. Tyto druhy zeleniny mohou být použity pro vaření, pečení a smažení.

Jaké druhy zeleniny jsou v sezóně na zimu?

Na zimu se sezónní zelenina mění a zahrnuje kapustu, kedlubnu, celerovou řapu, pastinák, topinambury, červenou řepu a mrkvovou zeleninu. Tyto druhy zeleniny mohou být použity pro vaření, pečení a smažení, stejně jako pro přípravu zdravých a výživných polévek.

zeleninova

Zdravé stravování s čerstvou zeleninou

Zelenina jako základ stravy

Při zdravém stravování by neměla chybět čerstvá zelenina. Obsahuje totiž velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny, které jsou pro náš organismus důležité. Proto bychom měli zahrnout zeleninu do každého jídla.

Různé druhy zeleniny a jejich výhody

Mezi nejčastější druhy zeleniny patří ředkvičky, mrkev, paprika, brokolice, rajčata a cibule. Každá z těchto zelenin má své výhody – například ředkvičky obsahují hořčík, který je prospěšný pro naše svaly a nervový systém. Mrkev je pak bohatá na vitamín A, který je důležitý pro zrak.

Jak zahrnout zeleninu do jídel

Existuje mnoho způsobů, jak zahrnout zeleninu do jídel. Můžeme ji přidat do salátů, zeleninových polévek, omáček, smoothie nebo jí připravit jako přílohu k hlavnímu chodu. Je také důležité volit co nejčerstvější zeleninu a umýt ji důkladně pod tekoucí vodou.

Outbound link na relevantní stránku v Wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina.

vegetables

Nejlepší sezónní zelenina na podzim a zimu

  • Květák – bohatý na vitamín C a draslík, snižuje riziko srdečních chorob
  • Hřiby – vynikající zdroj bílkovin a vlákniny, mohou podpořit imunitu
  • Brambory – bohaté na vitamíny B a C, pomáhají udržovat zdravé zažívací ústrojí
  • Pórek – obsahuje hodně betakarotenu a vitamínu K, může pomoci při snižování krevního tlaku
  • Buraky – bohaté na hořčík a vlákninu, podporují zdraví srdce a metabolismus
  • Celer – dobrý zdroj vitamínu K a kyseliny listové, podporuje zdravý krevní tlak
  • Kaleráb – obsahuje hodně vápníku a draslíku, podporuje zdraví kostí a svalů
  • Cukety – nízkokalorická zelenina, bohatá na vitamín C a antioxidanty, může pomoci snížit riziko rakoviny

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky