|

Ořechy – jak je správně oloupat a připravit k jídlu

Jak správně oloupat a připravit ořechy k jídlu

Ořechy jsou výborným zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahují mimo jiné vitamín E, vápník, hořčík, draslík a zink. Pokud chcete využít plně jejich zdravotních benefitů, měli byste se naučit, jak je správně oloupat a připravit.

Nejprve si vyberte, jaký druh ořechů chcete konzumovat. Mezi nejpopulárnější patří kešu, mandle, lískové oříšky, para ořechy a vlašské ořechy.

Každý druh ořechů má své specifikum, ale obecně platí, že metody olupování jsou podobné. Nejklasičtější způsob, jak ořechy oloupat, je pomocí ořezávátka. Postavte oříšky na báze a jedním příkazem rozlámat ořechy na polovinu. Poté opatrně vyndejte ořech z louskáčku.

Pokud máte problém s louskáním ořechů tradičním způsobem, lze použít i jiné metody. Například rozdrtit ořech kladivem nebo sekanicí a poté ručně oddělit ořechové jádro.

Pamatujte, že ořechy jsou velmi kalorické a není dobré je konzumovat příliš často a v příliš velkém množství. Pokud je ale budete jíst jako součást vyvážené stravy, určitě přinesou vašemu tělu mnoho prospěšného.

ořechy





Ořechy – Jak je správně oloupat a připravit k jídlu

Ořechy – Jak je správně oloupat a připravit k jídlu

Oloupaní ořechů

Existuje několik způsobů, jak oloupat ořechy. Nejjednodušší je použít speciální drtič na ořechy. Pokud ho však nemáte k dispozici, můžete použít následující postup. Vezměte ořech v celku a zasunete jej do drážky na ořechovém louskáčku. Poté otočte louskáčkem, dokud se ořech nerozlouskne. Pokud máte ořechy, které se špatně loupují, můžete je nechat vložené do vroucí vody po dobu 5 až 10 minut. Poté by se měl louskám snadněji oddělit od ořechu.

Jak připravit ořechy k jídlu

Po oloupaní ořechů můžete pokračovat v přípravě na jídlo. Většina druhů ořechů může být konzumována syrová, ale můžete je také pražit. Pro pražení ořechů nasypte je na pánev a zahřejte na střední teplotu. Často míchejte, aby nedošlo k připálení. Ořechy jsou hotové, když lehce zhnědnou a uvolňují vůni.

Tipy na přípravu s ořechy

Ořechy jsou vynikající jako přísada do salátů, kaší, smoothies a pečiva. Mezi nejlepší druhy ořechů pro použití v kuchyni patří: mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, kešu ořechy a para ořechy. Ořechy jsou také skvělým snackem pro vaše tělo a vaši mysl. Zkuste je namočit přes noc do vody a ráno je smíchejte s jogurtem a ovocem.

Nejpopulárnější druhy ořechů v USA



Ořechy – často kladené otázky

Jak správně oloupat ořechy?

Oloupání ořechů bývá někdy složité a mnohdy i nebezpečné pro prsty. Existuje několik způsobů, jak ořechy oloupat. Obecně platí, že oloupat je snazší ořechy po namočení v horké vodě po dobu 10-15 minut. Pak by měly být lehce ohebné a oloupatelné.

Jak připravit ořechy k jídlu?

Oloupané ořechy mohou být konzumovány surové nebo mohou být použity pro přípravu různých pokrmů. Můžete je nasekat a přidat do jogurtu, salátu nebo jiných jídel. Ořechy se nejčastěji pečou v troubě při teplotě 180°C po dobu asi 10-15 minut. Poté jsou mnohem chutnější a křupavější.

Pamatujte, že ne všechny ořechy jsou stejné a že některé mohou být alergenní. Pokud máte nějaké alergické reakce, doporučujeme se poradit s lékařem před konzumací ořechů.

zeleninova

Jak loupat ořechy

Jak loupat lískové oříšky

Lískové oříšky jsou oblíbeným zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Abyste je mohli sníst, musíte je ale nejprve oloupat. Existuje několik způsobů, jak na to.

1. Postupně tlačte oříšek mezi palcem a ukazováčkem, dokud se neotevře. Poté jednoduše vyndejte jádro.

2. Použijte tenkou a ostrou kuchyňskou nůžku a opatrně jej zrovnať k orámování lískových oříšků. Poté opatrně odstraňte vrchní část skořápky a vyndejte jádro.

3. Dejte oříšek mezi dvě ploché části ze dřeva nebo kamenů. Lehce je stiskněte a lávkou oříšek otevřete.

4. Jestliže chcete loupat větší množství ořechů najednou, vložte požadované množství do uzavíratelného sáčku značky Ziploc. Poté sáček odešlete na tvrdý povrch, jakým může být například béžová deska z plastu. Pak máčkněte několikrát rukou a oříšky budou slupka snadno z těla oddělí.

Pokud vás zajímá více informací o lískových oříšcích, navštivte prosím Wikipedii.

Jak loupat mandle

Mandle jsou dalším oblíbeným ořechem, který se používá při pečení i jako zdravý snack. Jak je ale oloupat bez toho, aby se rozemlely na drobky?

1. Dejte mandli na tvrdý povrch s dispozicemi směrem dolů a zakryjte ji druhým povrchem, třeba plošinou od koberce. Poté mandli pevně savehujte, a pak ji postupně otevírejte. Pokud se vlákna nechtějí odloupnout, můžete je s nožíkem pomoci.

2. Uchopit mandle v dlani a snažit se rozdělit ji na poloviny. Následně slupku kroutit jako odšroubující víčko z lahve. Mandli to nejen oloupe, ale i rozdělí.

3. Pro ty, kteří chtějí opravdu rychle a efektivně oloupat mandle, existuje jeden trik – nechte je vyloužit v horké vodě a poté je oloupejte, dokud jsou stále vlhké.

Pokud se chcete o mandlích dozvědět více, navštivte prosím Wikipedii.

orisky

Ořechy – jak je správně oloupat a připravit k jídlu

  • Nejlepší je oloupat ořechy čerstvé a hned po nakoupení.
  • Vlašské ořechy oloupeme jednoduše – stačí je položit na tvrdý povrch a lehce je překrýt dřevěnou deskou. Poté lehce klepneme paličkou a ořechy se samy od sebe odloupnou.
  • Lískové ořechy jsou trošku složitější – dáme je do vroucí vody na 5 minut, poté je vyndáme a ořechy pod studenou vodou opláchneme. Poté oloupeme.
  • Mandle oloupeme snadno tak, že je namočíme na 10 minut do vroucí vody. Poté oloupaní není žádný problém.
  • Krémové máslo z ořechů můžete připravit tak, že ořechy nasypete do mixéru a rozmixujete na hladkou hmotu. Přidáte soli a medu dle libosti a znovu promixujete. Hotový krém se dá použít hned, nebo se dá uskladnit v lednici.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář