Recepty s rybízem: Od sladkých po slané
Recepty s rybízem: Od sladkých po slané
Pokud hledáte koření pro své recepty, rybíz je skvělou volbou, ať už chcete připravit sladké nebo slané jídlo. Rybízem můžete obohatit dezerty, polévky i hlavní chody. Stačí pár bobů a vaše jídlo získá na dochucení a vynikajícím vzhledu.
Sladké recepty s rybízem
Pro milovníky sladkého zde máme pár tipů na recepty, které využijí rybíz ke svému ozvláštnění. Vytvořte si s námi rybízovou omáčku nebo marmeládu, které jsou skvělé k osvěžení ovocných dezertů.
Slané recepty s rybízem
A co slané jídlo? Rybíz se hodí i jako přísada do slaných jídel. Stačí si ho jenom dobře zpracovat, třeba ho namixovat na omáčku, přidat do salátů nebo jako pikantní doplněk ke krevetám.
Nechte se inspirovat našimi recepty s rybízem a objevte nové možnosti v kuchyni.

Sladké recepty s rybízem
Rybízový dort
Náš rybízový dort je lehký a vzdušný, s plnou chutí rybízu.
Recept: The Kitchn: Summer Fruit Shortcake Recipe
Rybízová panna cotta
Tato sladká dezertová miska obsahuje vrstvu plné rybízového pyré pod uzavřenou krémovou vrstvou.
Recept: BBC Good Food: Panna Cotta with Blackcurrant Coulis Recipe
Slané recepty s rybízem
Rybízová omáčka
Rybízová omáčka je dvakrát tak dobrá jako klasická brusinková omáčka s praženými kroupami.
Recept: Allrecipes: Goose with Redcurrant Sauce Recipe
Rybízový salát
Tento rybízový salát se skládá z křupavého zelí, nakládaného rybízu, mandle a maisu – vše důkladně zastříknuto citronovou šťávou a olejem.
Recept: Epicurious: Cabbage and Currant Salad Recipe
FAQs o Receptech s rybízem: Od sladkých po slané
Proč je rybíz vhodný pro recepty?
Rybíz má silnou a výraznou chuť, která se skvěle hodí do sladkých i slaných receptů. Rybíz také přidává do jídel příjemnou kyselost a vitamíny.
Co jsou dobré sladké recepty s rybízem?
Rybíz je skvělý do dortů, koláčů, palačinek či muffinů. Můžete přidat rybíz do těsta nebo ho použít jako náplň. Pokud chcete udělat velmi jednoduchý a rychlý recept, smíchejte rybíz s jogurtem a posypeme osvěžujícími borůvkami.
Jaké jsou dobré slané recepty s rybízem?
Rybíz lze také použít do salátů, jako doplněk k masu nebo do omáček. Zkuste například směs rybízu, mangoldu a sýra feta na grilu, nebo rybízovou omáčku k masu. Rybíz také přidává do pokrmů veselou barevnou notu.
Jak by měl být rybíz skladován?
Rybíz by měl být skladován v ledničce v igelitovém sáčku nebo uzavřené nádobě. Pokud se rybíz hned po sklizni nespotřebuje, může se také zmrazit a skladovat v mrazničce až na několik měsíců.
Jak lze rybíz použít v nápojích?
Rybíz se skvěle hodí do různých nápojů, jako jsou džusy, limonády nebo koktejly. Můžete si udělat například osvěžující rybízovou limonádu nebo smíchat rybíz s proseccem a zařadit tak skvělý nealkoholický nápoj na slavnostním stole.

Rybíz: Český ovocný poklad
Rybíz je malé ovocné bobule, které jsou velmi oblíbené v České republice. Rybíz se pěstuje již od středověku a existuje celá řada druhů této rostliny – tmavý rybíz, červený rybíz a bílý rybíz.
Pěstování rybízu v České republice
V České republice se pěstuje řada druhů rybízu, přičemž nejvíce se pěstuje červený rybíz. Tento druh je velmi oblíbený pro svoji chuťovou kvalitu a využití v kuchyni.
Rybíz se pěstuje jako keř, který je vyžaduje slunné stanoviště a dostatek vláhy. Při pěstování je důležité dbát na řez keřů a pravidelně odstraňovat staré větve.
Použití rybízu v kuchyni
Rybíz je velmi oblíbeným ovocem pro svoji vysokou obsah vitamínu C a skvělou chuťovou kvalitu. Rybíz se používá při výrobě ovocných džusů, marmelád a koláčů. Nejčastěji se používá červený rybíz, který dodává jídlu svou charakteristickou kyselou chuť.
Rybíz v historii
Rybíz pěstovali již staří Římané a řada dalších evropských zemí. V České republice se rybíz připomíná již ze středověku a také se objevil v osobní zahradě Karla Čapka.
Pro více informací o rybízu navštivte wikipedii.

Recepty s rybízem: Od sladkých po slané
- Rybízové muffiny s čokoládou
- Fíkový salát s rybízem a kozím sýrem
- Rybízové smoothie s banánem
- Rybízový sorbet s mentolem
- Kuřecí burger s rybízovou omáčkou
- Krémová polévka s rybízem a bílým vínem
- Rybízová pálenka s příchutí čokolády

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




