|

Repa – vitaminová bomba vhodná jak do polévek, tak na přílohu k hlavnímu jídlu

Repa – vitaminová bomba nejen do polévek

Repa je kořenová zelenina, která je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Je vhodná nejen do polévek, ale také jako příloha k hlavnímu jídlu.

Mezi hlavní vitaminy, které obsahuje, patří vitamín C, vitamín K a vitamíny skupiny B. Dále obsahuje minerály jako železo, hořčík, draslík a vápník. Repa také obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti rakovině a chrání buňky před poškozením.

Při přípravě repy je třeba ji důkladně oloupat a nakrájet na menší kousky. Poté ji můžete vařit na vodě, dusit na pánvi nebo péct v troubě. Pekelná chuť repy se nejvíce projeví, pokud ji opečete v troubě s olivovým olejem a kořením jako je tymián nebo rozmarýn.

Pokud jíte repu na přílohu, můžete ji ochutit citronovou šťávou, olivovým olejem a posypat nasekanou petrželkou. Pokud ji dáváte do polévky, je dobré ji vařit spolu se zeleninou a bylinkami, které vám nejvíce chutnají.

Naprosto však nejdůležitější je pravidelně v naší stravě konzumovat také kořenovou zeleninu jako je tato vitaminová bomba.

zelenina




Repa – vitaminová bomba vhodná jak do polévek, tak na přílohu k hlavnímu jídlu


Co je řepa?

Řepa je kořenová zelenina, která se používá v kuchyni jako příloha nebo součást polévek. Řepa má charakteristickou fialovou barvu a je plná vitamínů.

Jaké jsou zdravotní benefit řepy?

Řepa obsahuje mnoho vitamínů, například vitamín C, který podporuje imunitní systém, vitamín K, který chrání kosti, a vitamín B, který pomáhá s metabolismem a energetickým metabolismem. Také obsahuje mnoho minerálů a antioxidantů, což je důležité pro zdravý životní styl.

Recept na řepovou polévku

Pokud hledáte inspiraci, jak využít řepu, zkuste si uvařit řepovou polévku!

Ingredience:

  • 4 ks řepy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 avokádo
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej

Postup:

  1. Oloupejte řepu, nakrájejte ji na kousky a dejte do rendlíku. Nalijte vodu a přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut, dokud není řepa měkká.
  2. V jiném rendlíku osmahněte cibuli a česnek na olivovém oleji. Přidejte řepu a vývar a nechte vařit asi 10 minut.
  3. Přidejte nakrájené avokádo a rozmixujte. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Polévku můžete posypat oříšky nebo semínky.

Zdroj: allrecipes.com


Odpovědi na nejčastější dotazy ohledně řepy jako vitaminové bomby

Proč je řepa považována za vitaminovou bombu?

Řepa obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, draslík, hořčík, železo a mnoho dalších. Tyto živiny jsou důležité pro správnou funkci našeho těla a pomáhají udržovat zdraví.

Je lepší používat řepu jako přílohu nebo do polévky?

Řepa je vhodná jak do polévek, tak na přílohu k hlavnímu jídlu. Můžete ji nakrájet na malé kousky a přidat do polévky nebo ji dusit jako přílohu. Řepu můžete také přidat do salátů nebo ji použít jako zdravou alternativu k bramborám.

Je řepa vhodná pro každého?

Řepa je vhodná pro většinu lidí, ale lidé s citlivým zažíváním by mohli mít potíže s trávením řepy. Je také doporučeno pro těhotné ženy, aby omezily konzumaci řepy kvůli vysokému obsahu cukru. Pokud máte jakékoli zdravotní problémy, konzultujte s lékařem před začátkem konzumace řepy.

zeleninova

Druhy zeleniny

Ve světě existuje mnoho různých druhů zeleniny, které jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Mezi nejznámější patří:

Mrkev

Mrkev je kořenová zelenina bohatá na vitamín A, který je důležitý pro zdraví očí a kůže. Je také dobrým zdrojem vlákniny a antioxidantů. Mrkev se nejčastěji používá jako přísada do salátů, polévek nebo směsí na grilování.

Cuketa

Cuketa je zelená zelenina s vysokým obsahem vlákniny a vitaminu C. Je bohatá na antioxidanty a má nízký obsah kalorií, což z ní činí skvělou volbu pro každého, kdo dbá o svou váhu. Cuketa se často používá k přípravě různých druhů omáček a jako přísada do salátů.

Rajčata

Rajčata jsou nejen skvělým zdrojem vitamínů (A, C a K), ale také antioxidantů a minerálů. Jsou velmi oblíbená díky své červené barvě a lahodné chuti. Rajčata se používají k přípravě různých omáček, salátů a jako přísada do různých pokrmů, například těstovinových jídel.

Brokolice

Brokolice je zelenina, která obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, jako například vitamin C, E, K a draslík. Také se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů. Brokolice se používá jako přísada do polévek, těstovinových jídel a různých směsí na grilování.

Pro více informací o druzích zeleniny a jejich výživových hodnotách navštivte prosím stránku https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina.

vegetables

Repa – vitaminová bomba

  • Vhodná jak do polévek, tak na přílohu k hlavnímu jídlu
  • Obsahuje množství vitaminů a minerálů
  • Pomáhá snížit krevní tlak a cholesterol
  • Podporuje trávení a zdraví kůže
  • Lze ji použít surovou, pečenou nebo vařenou
  • Repa je také bohatá na antioxidanty

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář