Rybíz v kuchyni – nejlepší recepty na letní dobu
Rybíz v kuchyni – nejlepší recepty na letní dobu
Rybíz je vynikající letní ovocem, které najdete v mnoha zahradách a na trzích. Jeho sladká kyselost dodává pokrmům úžasnou chuť. Pokud hledáte inspiraci, přinášíme vám několik receptů s rybízem.
- Rybízový džus s mátou – smíchejte 100g rybízu s jedním litrem vody, přidejte několik lístků máty a oslaďte podle chuti. Výsledkem bude osvěžující nápoj ideální na horké letní dny.
- Rybízový koláč – zde je recept na klasický rybízový koláč. Vytvořte těsto z 200g mouky, 100g másla, 50g cukru a 2 žloutků. Na těsto položte 500g rybízu a posypte cukrem. Pečte při 180 stupních Celsia asi 30 minut. Hotový koláč podávejte se šlehačkou.
- Rybízový džem – nejlepší způsob, jak si uchovat chuť rybízu na delší dobu. Smíchejte 1kg rybízu a 500g cukru a nechejte odpočinout přes noc. Druhý den vařte asi 20 minut a hotový džem stočte do sklenic.
Vyzkoušejte tyto recepty a nechte se okouzlit chutí rybízu!

Rybíz v kuchyni – nejlepší recepty na letní dobu
Rybízová limonáda
Na horké letní dny není nic lepšího než osvěžující nápoj. Rybízová limonáda je naprosto dokonalá volba – nejenže chutná skvěle, ale také je snadná a rychlá na přípravu.
Recept najdete zde.
Rybízový kompot
Pro ty, kteří preferují sladší pochoutky, je tady rybízový kompot. Skvěle se hodí jako příloha k dezertům, ale také jako samostatného dezertu.
Recept najdete zde.
Rybízový džem
Džem z rybízu je jedním z nejtradičnějších džemů v České republice. Je skvělý na chleba i na různé dezerty.
Recept najdete zde.
Rybíz v kuchyni – nejlepší recepty na letní dobu
Co připravit ze sezónního rybízu?
Na rybíz lze v letním období narazit skoro na každém kroku, a proto je dobré vědět, co konkrétně s ním připravit. Ze sezónního rybízu lze například udělat chutné džemy, sirupy, marmelády, kompoty, nebo různá osvěžující pití jako například limonády.
Jaké jsou oblíbené recepty s rybízem?
Mezi oblíbené pokrmy s rybízem patří například rybízový koláč, rybízový dort, moučníky s rybízem, nebo obložené chlebíčky se syrovým rybízem. Kromě sladkých dezertů lze rybíz také použít do slaných jídel jako například do špenátových knedlíků s rybízem.
Jaké jsou výhody přípravy jídel s rybízem?
Příprava jídel s rybízem má několik výhod. Rybíz je například bohatý na vitamín C, který posiluje imunitní systém, a obsahuje také antioxidanty, které pomáhají ochránit buněčné membrány před volnými radikály. Kromě toho má rybíz také chutnou a ovocnou chuť, kterou lze využít jak při přípravě dezertů, tak i sladkých i slaných jídel.

Rybíz – malá a sladká bobule
Co je rybíz?
Rybíz je ovocný keř pocházející z Evropy. Bobule mají kulatý tvar a jsou sladké na chuť. Rybíz je bohatý na vitamín C a minerály. Existuje několik druhů rybízu, včetně červeného a černého rybízu.
Jaké jsou zdravotní benefity rybízu?
Jako bohatý zdroj vitamínu C může rybíz pomoci posílit imunitní systém a chránit před různými nemocemi, jako jsou nachlazení a chřipka. Rybíz také obsahuje velké množství antioxidantů, které mohou pomoci bojovat proti volným radikálům.
Jak používat rybíz?
Rybíz může být konzumován čerstvý nebo se může použít k výrobě džemů, marmelád nebo koláčů. Rybíz také může být sušený a použit jako přísada do ovesné kaše nebo müsli.
Pro více informací o rybízu se můžete podívat na Wikipedii.

Rybíz v kuchyni – nejlepší recepty na letní dobu
- Pekařské rybízové koláče s tvarohem
- Kompot z rybízu s máta
- Rybízová zmrzlina z domácí přípravy
- Salát s kuřecím masem, rybízem a řeřichou
- Konfitovaný rybíz na sladké rýži
- Koktejl s rybízem, čerstvým zázvorem a limetkou
- Rybízová limonáda s čerstvou máty

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




