Svatojánské ořechy – Historie a příběhy spojené s tímto tradičním plodem
Svatojánské ořechy – Historie a příběhy
Svatojánské ořechy jsou tradiční plod slavící svůj den v noci z 23. na 24. června. Tento den bývá také nazýván jako svátek letního slunovratu.
Tato slavnost se koná již stovky let a právě v této noci se ořechy sklízejí a připravují na různé tradiční pokrmy. Svatojánské ořechy se používají jako surovina do mouky nebo se jedí jako hotové plody.
Podle některých legend mají tyto ořechy magickou sílu a ochraňují před zlými duchy. Proto byly velmi oblíbené v období středověku, kdy se věřilo v různé pověry a zázraky.
Svatojánské ořechy jsou také spojovány s tradičními lidovými historkami a příběhy. Jedním z nich je například příběh o tom, jak se vyskytl zlý troll, který si ukrýval své poklady pod ořechem a kdo by se mu to odvážil ukrást, byl potrestán.
Dnes jsou Svatojánské ořechy stále oblíbenou surovinou a nejčastěji se používají jako lahodné kousky do mnoha tradičních pokrmů. Pamatujte, že pokud vás v noci z 23. na 24. června bude chtít někdo pozvat na svatkování, určitě se nechte nalákat!

Svatojánské ořechy – Historie a příběhy spojené s tímto tradičním plodem
Co jsou to Svatojánské ořechy?
Svatojánské ořechy jsou plody stromu s latinským názvem Juglans regia, který se také nazývá ořešák královský. Tyto ořechy jsou považovány za tradiční plod, který se sbírá na letní slunovrat – 24. června, tedy na den sv. Jana Křtitele. Proto dostaly své jméno – Svatojánské ořechy.
Historie Svatojánských ořechů
Svatojánské ořechy byly v minulosti velmi ceněny pro své zdravotní vlastnosti a chuť. V Řecku se považovaly za symbol složitosti a moudrosti, a v Římské říši byly běžným zdrojem potravy. V Evropě se ořešák královský rozšířil až v průběhu středověku díky křižáckým výpravám.
V České republice se Svatojánské ořechy se začaly pěstovat v 15. století, a dodnes patří mezi oblíbené plody. Jejich produkce se soustředí hlavně v jižních Čechách a na Moravě. Sběr ořechů je většinou ruční, což zajišťuje vyšší kvalitu plodů.
Příběhy spojené se Svatojánskými ořechy
Svatojánské ořechy mají v lidové kultuře významné místo. Jsou spojovány s mnoha pověstmi a tradicemi.
Jedním z nejznámějších příběhů je legenda o tom, že pokud 24. června položíte Svatojánské ořechy pod polštář, uvidíte v noci svého budoucího manžela nebo manželku. Podobná tradice existuje i jinde v Evropě, například v Polsku.
V jiných příbězích se Svatojánské ořechy spojují se symbolikou plodnosti a hojnosti. V některých oblastech se například dávají do dětských kolébek, aby přinesly dětem zdraví a štěstí.
Závěr
Svatojánské ořechy jsou tradičním plodem, který má v České republice dlouhou historii i řadu příběhů spojených s jeho symbolikou. Ať už vám přinesou své zdravotní benefity, nebo vás zaujmou svými legendami, určitě si je v létě nechte někde na slunci rozložené dozrát a ochutnávejte je čerstvé.
Zdroj: USA.gov
Svatojánské ořechy – Historie a příběhy spojené s tímto tradičním plodem
Co jsou Svatojánské ořechy
Svatojánské ořechy jsou plod stromu jalovce obecného, který roste na území střední Evropy. Tento strom může dorůstat až do výšky 15 metrů a plody jalovce jsou ve zralosti tmavě modré bobule o průměru asi 6-8 mm.
Historie Svatojánských ořechů
Svatojánské ořechy mají dlouhou historii a v minulosti byly využívány jak k léčebným účelům, tak také v gastronomii. V České republice byly známy již v 15. století a v průběhu let se staly oblíbeným tradičním plodem, který se sbíral na Svátek svatého Jana Křtitele (24. června).
Původ jména Svatojánské ořechy
Původ jména Svatojánské ořechy je nejistý, existuje však několik teorií. Jedna z těchto teorií říká, že název Svatojánské ořechy vznikl podle toho, že se bobule jalovce dozrávají právě kolem Svátku svatého Jana Křtitele. Další teorie mluví o tom, že název pochází od starého slovanského svátku letního slunovratu, který se slavil právě kolem 24. června.
Tradiční použití Svatojánských ořechů
Svatojánské ořechy měly v minulosti využití především v léčitelství. Byly využívány k léčbě nemocí dýchacích cest, trávení a ledvin. Dále byly také využívány v gastronomii jako koření do pokrmů a nápojů. Dnes se Svatojánské ořechy stále využívají, a to především jako sušená koření nebo jako dekorace v tradičních vánočních cukrovích.

Svatojánské ořechy – tradiční sušenky ze Slovenska
Svatojánské ořechy jsou tradiční sušenky pocházející ze Slovenska. Tyto oříšky jsou sladké a křupavé, připomínají konzistencí pěnovou cukrovinku. Název „Svatojánské“ pochází z toho, že se dříve vyráběly na svátek Jana Křtitele. Připravují se z vaječných bílků, cukru a oříšků, zpravidla mandlí nebo lískových ořechů.
Chuťová nostalgie
Pro mnoho lidí jsou svatojánské ořechy připomínkou jejich dětství a chuťovou nostalgií. Tyto sušenky jsou tradičním sladkým občerstvením na různé oslavy a společenské události.
Dozvěděli jste se toto o svatojánských ořeších?
Víte, že svatojánské ořechy jsou také populární v Maďarsku, kde se nazývají „János cukorka“?
Zjistěte víc o János cukorka na Wikipedii.

Svatojánské ořechy – Historie a příběhy spojené s tímto tradičním plodem
- Svatojánské ořechy jsou tradičním plodem spojovaným s oslavou letního slunovratu.
- Strom, na kterém růst ořechy, byl považován za posvátný.
- V minulosti byly ořechy spojovány s léčivými silami a ochranou proti blesku.
- Podle pověstí se ořechy mohou proměnit v magické bytosti, zvané orlice.
- Tradičním zvykem je házet ořechy do vody a sledovat jejich plavání, což přináší štěstí a zdraví.

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




