Tipy pro sběr a loupání zralých vlašských ořechů
Tipy pro sběr a loupání zralých vlašských ořechů
Pokud máte doma strom vlašských ořechů, určitě se těšíte na sklizeň zralých plodů. Sběr a loupání ořechů může být ale náročná práce. Proto jsme pro vás připravili několik užitečných tipů:
Sběr ořechů:
– Zralé ořechy často samy spadnou na zem, proto se stačí pouze pravidelně sbírat.
– Pokud chcete získat co nejvíce ořechů, sbírejte je hned po pádu ze stromu, než je zbytečně rozežerou živočichové.
– Sběr ořechů raději rozložte do několika etap, abyste za den nesklízeli příliš mnoho a nezatížili tak zbytečně záda.
Loupání ořechů:
– Nejjednodušší způsob loupání je použití ořechlupky. Vložte ořech do ořechlupky a pomocí lisování se loupne.
– Ořechy můžete také rozjet autem, ale pozor – tento způsob může být velmi nebezpečný a je potřeba dbát maximální opatrnosti.
S těmito tipy by vás měl sběr a loupání zralých vlašských ořechů bavit a přinést vám spoustu chuťových zážitků.

Sběr vlašských ořechů
Vlašské ořechy jsou lahodné a zdravé ovoce, které se sklízí na podzim. Přinášíme vám několik tipů, jaká jsou nejlepší místa a způsoby sběru.
Začněte včas
Sběr vlašských ořechů začíná na konci srpna a končí v první polovině listopadu. Nejlépe se sbírají ořechy, které jsou již zralé a samy od sebe padají na zem.
Najděte vhodné místo
Vyhledejte místa, kde rostou vlašské ořechy. Mohou to být zahrady, parky nebo lesy. Sbírejte pouze tam, kde nemáte zakázáno sbírání ovoce.
Použijte vhodný sběrací náčiní
Vlašské ořechy jsou uzavřeny v tvrdých, drsných luscích, ale nevypadají vždy stejně. Použijte sběrací náčiní, jako jsou palice nebo rohože, které pomohou ořechy shodit na zem. Nepoužívejte žádné nástroje, které by mohly poškodit strom.
Ukládejte ovoce správně
Po sběru ořechy důkladně očistěte, separujte oddělené ořechy a vysušte. Poté je můžete umístit do pevného papírového nebo textilního pytle. Skladujte v suchu a chladu, aby se nezkazily.
Loupání vlašských ořechů
Lůžkový proces může být stejně tak náročný jako sběr, ale správné postupy vám ušetří spoustu času a úsilí. Podívejte se na některé z našich tipů na nejlepší způsob loupání vlašských ořechů.
Vhodné podmínky
Před tím, než začnete loupání, nakrájejte ovoce na menší kusy, aby se dostali do většího množství najednou. Poté vytvořte zvlhčený prostor pro ovoce, například pomocí utěrek na mokro.
Použijte sílu prstů
Pokud máte menší množství ovoce, může být snazší loupání rukama. Položte ořechy na vlhkou utěrku a položte ji na rovnou plochu. Poté položte druhou utěrku na vrchol a prstíky silně zmáčkněte obě utěrky. Ořechy se poté rozlomí na polovinu.
Pomůcky na loupání
Pokud máte více ovoce, můžete použít speciální nástroje na loupání, jako jsou kleště na ořechy nebo speciální loupací stroje. Pokud se rozhodnete pro nákup těchto pomůcek, dejte přednost kvalitnímu značkovému výrobci.
Ukládání nakrájených ovoce
Nakrájené ovoce musí být ihned uloženo v uzavřené nádobě v chladu. Pokud nemáte chladničku, neukládejte nakrájené ovoce na delší dobu, protože rychle ztrácí svou výživnou hodnotu a může způsobit nežádoucí bakteriální růst.
Další informace o vlašských ořeších si přečtěte na tomto odkazu.
Tipy pro sběr a loupání zralých vlašských ořechů
Kdy sbírat zralé vlašské ořechy?
Sběr zralých vlašských ořechů začíná v září a trvá až do října. Je důležité sledovat barvu ořechů – když změní svou zelenou barvu na hnědou, jsou zralé a připravené k sběru.
Jak správně sbírat vlašské ořechy?
Pro sběr vlašských ořechů je nejlepší počkat na větrný den, protože poté jsou ořechy uvolněné a snadno se sbírají. Doporučuje se nosit rukavice, aby se minimalizovalo riziko alergické reakce na plodiny.
Jak loupnout vlašské ořechy?
Pro loupání vlašských ořechů se doporučuje použít speciální kleště na loupání ořechů. Někteří lidé preferují také přidání ořechů do bedny a poté použití auta a jeho houpání k rozlousknutí skořápky. Je důležité dodržovat opatrnost při loupání ořechů, neboť když je skořápka nabodnuta, mohou ořechy být zkažené.

Kdy dozrávají vlašské ořechy
Dozrávání ořechů
Vlašské ořechy (Juglans regia) jsou vytrvalé stromy, které jsou vysoké až 25 metrů. Ořechy z vlašských stromů zrají během několika měsíců a musí být sklizeny v pravý čas, aby byly chutné a plné živin.
Sklizeň ořechů
Vlašské ořechy začínají dozrávat na konci srpna a první plody jsou sklízeny v září. Plody však zrají nesouměrně, takže sklizeň se může protáhnout až do listopadu. Pro získání nejlepších ořechů je důležité čekat, až plody samy spadnou ze stromu. Ořechy poté musí být očištěny od zbylých zbytků, sušeny a uloženy v suchu a chladu.
Pro další informace o vlašských ořeších navštivte Wikipedii.

Tipy pro sběr a loupání zralých vlašských ořechů
- Vyberte zralé ořechy, které jsou těžké a mají pevnou skořápku
- Nenechte ořechy ležet příliš dlouho na zemi, protože mohou ztratit chuť
- Zabráníte červivosti ořechů skladováním na suchém a chladném místě
- Pro snadnější loupení namočte ořechy do horké vody asi na 10 minut
- Použijte speciální loupací nástroj nebo klepněte ořechem na tvrdý povrch pro snadné loupání

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.





