Tradiční české nakládané zeleniny a jejich historie
Tradiční české nakládané zeleniny a jejich historie
Náklaďák, karbanátek nebo rajče, to jsou jen některé z nakládaných zelenin, které jsou pro českou kuchyni typické. Historie nakládání zelenin sahá až do středověku, kdy bylo nutné potraviny konzervovat na delší dobu.
Tradičně se v Česku nakládají hlavně okurky, cibule, zelí, papriky a rajčata. Proces nakládání spočívá v tom, že se zeleniny vloží do nádob s vodou, octem, solí a kořením. Nakládané zeleniny jsou velmi zdravé a obsahují hodně vitamínů a minerálů.
Dnes je nakládání zelenin velmi populární a můžete si je zakoupit v každém supermarketu. Nicméně, tradiční domácí nakládané zeleniny jsou stále velmi oblíbené a mnoho rodin si je dodnes vyrábí sami doma.

Tradiční české nakládané zeleniny a jejich historie
Nakládaná zelenina představuje tradiční český pokrm, který má hluboké kořeny v historii naší země. Tento typ zpracování zeleniny byl v minulosti používán hlavně pro uchování plodů na dlouhé cesty nebo na zimu. Dnes je nakládaná zelenina významným a oblíbeným prvkem české gastronomie.
Historie nakládané zeleniny
Historie nakládané zeleniny sahá až do středověku, kdy byla tato technika rozšířena v Evropě. V Českých zemích se nakládání zeleniny prosadilo zejména v 19. století. V té době byla nakládaná zelenina důležitým zdrojem vitamínů a dalších živin v chudých podmínkách chudých vrstev obyvatelstva. Dnes se nakládaná zelenina nejen uchovává, ale také používá jako příloha k hlavním jídlům nebo jako součást občerstvení.
Tradiční české nakládané zeleniny
Patří sem například kysané zelí, které je nejen oblíbenou přílohou k masu, ale také důležitou surovinou pro výrobu kapustové polévky. Další tradiční nakládanou zeleninou je okurka, která se používá jako součást občerstvení nebo jako příloha k hlavnímu jídlu. Dále se mezi tradiční nakládané zeleniny řadí červená řepa, cibule a mrkev.
Recept na nakládanou mrkev
Pokud se chcete pokusit o výrobu nakládané zeleniny doma, zde je jednoduchý recept na nakládanou mrkev:
- 1 kg mrkve
- 2 lžíce soli
- 1 l vody
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- 1 cibule
- 3 hřebíčky
- 3 kuličky nového koření
Postup:
- Oloupanou mrkev nakrájíme na plátky.
- Cibuli nakrájíme na kolečka.
- V misce smícháme vodu, sůl, ocet a cukr a promícháme, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
- V hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do ní mrkev a cibuli. Vaříme 5 minut.
- Odcedíme vodu a přidáme hřebíček a nové koření. Poté přidáme směs vody, soli, octa a cukru. Necháme vychladnout.
- Nakladáme do uzavíratelných sklenic a uchováváme v chladničce.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud máte chuť po klasických amerických jídlech, můžete navštívit tento americký webový portál. Zde najdete mnoho receptů na oblíbená jídla jako hamburgery, hot dogy, wraps nebo tacos.
Tradiční české nakládané zeleniny a jejich historie
Co jsou to tradiční české nakládané zeleniny?
Tradiční české nakládané zeleniny jsou zeleninové pokrmy, které jsou konzervovány v octovém nálevu. Mezi nejpopulárnější patří nakládaná okurka, cibule, kapusta a paprika.
Jak vznikly tradiční české nakládané zeleniny?
Tradice konzervování zeleniny vznikla již v minulosti jako způsob, jak si lidé mohli uchovat potraviny na delší dobu. Nakládání zeleniny se obvykle provádí v létě, kdy je zelenina dostupná a čerstvá. Dnes jsou tradiční české nakládané zeleniny oblíbeným pokrmem po celý rok.
Jak se připravují tradiční české nakládané zeleniny?
Zelenina se nejprve nakrájí na plátky a poté se vkládá do sklenic. Do sklenic se přidá octový nálev a zelenina se pečlivě uzavře. Nejlepší je nechat zeleninu nakládat alespoň týden, aby se naplnila všemi chutěmi. Po nakládání se mohou tradiční české nakládané zeleniny podávat jako samostatné jídlo nebo jako příloha k hlavním jídlům.
Jaké jsou další typy nakládaných zelenin v Česku?
Kromě tradičních českých nakládaných zelenin, existuje v Česku také další nakládaná zelenina, například nakládané houby, mrkev nebo lilek. Tyto druhy nakládaných zelenin se často přidávají do různých pokrmů jako aromatická přísada.

Nakládaná zelenina
Nakládaná zelenina je tradiční pokrm české a slovenské kuchyně. Jedná se o zeleninu (nejčastěji okurky, cibule, papriky, mrkev, zelí nebo květák), která se naloží do octa s kořením a nechá se několik dní uležet. Nakládanou zeleninu můžete jíst jako chod samotný, nebo jako přílohu k jídlu.
Recept na nakládané okurky
Potřebujete:
- 1 kg malých okurek
- ½ l octa
- 1 litr vody
- 3 lžíce soli
- 4 lžíce cukru
- 6 hřebíčků
- 5 zrn celého pepře
- 3 lístky bobkového listu
- 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
Postup:
- Okurky omyjte a důkladně osušte.
- V hrnci smíchejte ocet, vodu, sůl, cukr, hřebíček, pepř, bobkový list a česnek.
- Přiveďte k varu a uvařte 5 minut.
- Okurky dejte do sklenic a zalijte varem.
- Uzavřete sklenice a nechte je vychladnout.
- Uložte nakládané okurky na chladné a suché místo.
Jako přílohu můžete servírovat brambory, rýži nebo chléb.
Pro více informací o nakládané zelenině navštivte tuto stránku na Wikipedii.

Tradiční české nakládané zeleniny a jejich historie
- V České republice se dlouhá léta nakládají zeleniny jako okurky, květák, cibule a další
- Nakládání se dělá pomocí kyseliny mléčné, ocet, sůl a koření
- Nakládané zeleniny se používají jako příloha k jídlu, nebo jako samostatný chod
- Tradičním jídlem je například nakládaný hermelín s cibulí a paprikou
- Nakládání zelenin má hluboké kořeny v české kuchyni a historii

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.





