|

Využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni

Využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni

V české kuchyni je brukvice velmi oblíbená zelenina, kterou lze použít v mnoha různých receptech. Tuto zdravou rostlinu lze naleznout nejen v zahrádkách a na polích, ale také v obchodech a na trzích, a to po celý rok.

Využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni je mnohostranné. Surová brukvice se často používá jako součást salátů, nebo je nakládaná do octa. Výborně se hodí také jako příloha k masovým pokrmům, jako je například guláš.

Jedním z nejoblíbenějších českých jídel s brukvicí je bramborový salát s brukví. Tento salát se obvykle podává jako příloha k jídlům z masa nebo k obědu, ale může být také samostatným jídlem. Bramborový salát s brukví se připravuje z vařených brambor, na které se nastrouhá surová brukvice. Potom se přidá cibule, kyselá smetana, ocet a sůl.

Dalším tradičním českým pokrmem s brukvicí je brukvicová polévka. Tato polévka je velmi jednoduchá na přípravu a chutná skvěle. Na přípravu brukvicové polévky budete potřebovat vodu, masový vývar, nastrouhanou brukvici, cibuli, mrkev, petrželku, kyselou smetanu a koření.

Využití brukvicové zeleniny v tradiční české kuchyni je opravdu mnohostranné. Pokud máte rádi zdravou a chutnou stravu, určitě byste měli vyzkoušet některý z receptů, ve kterých se vyskytuje brukvice.

zelenina




Využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni

Využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni

Úvod

Brukev jako zelenina pochází z Evropy a již od nepaměti se používala v tradiční české kuchyni. V současnosti můžeme využít brukve při přípravě mnoha pokrmů, nejen tradičních. V tomto článku se budeme věnovat různým způsobům, jak použít brukvovou zeleninu.

1. Roláda plněná brukví

Jedním z oblíbených pokrmů je roláda plněná brukví. K vytvoření plnění používáme nastrouhanou brukve smíchanou s uzeným masem a dalšími kořenovou zeleninou. Tento pokrm můžeme podávat k obědu nebo večeři s bramborami nebo rýží.

2. Šťouchané brambory s brukví

Dalším oblíbeným jídlem s brukví jsou šťouchané brambory s brukví. Brambory vaříme v osolené vodě a když jsou měkké, přidáme nastrouhanou brukvi, máslo, smetanu a koření. Všechno důkladně promícháme a podáváme.

3. Salát s brukví

Brukev můžeme použít také v salátech. Na příklad můžeme smíchat nastrouhanou brukvi s mrkví, jablkem, celerem a moučným posypem. Pokud chceme mít salát trochu sladší, můžeme použít trošku medu.

4. Polévka s brukví a pórkem

Brukev můžeme použít i na přípravu polévek. Jednou z možností může být polévka s brukví a pórkem. Pórek nakrájíme na kolečka a restujeme na másle, poté přidáme nakrájenou brukvi, vývar a koření. Celé vaříme, dokud není brukve měkká. Podáváme s chlebem nebo houskou.

Závěr

Jak jsme viděli, brukvovou zeleninu můžeme využít k mnoha různým pokrmům. A protože je velmi zdravá, měli bychom ji zařadit do našeho jídelníčku. Pokud máte zájem o další tipy na jídla s brukví, můžete se podívat na Cooking Light.


Využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni

Co je to brukva?

Brukva, také nazývána jako řepa, je kořenová zelenina s kulovitým tvarem a typickou fialovou nebo bílou barvou.

Klasická brukvová polévka

Jednou z tradičních českých polévek je brukvová polévka. Kromě brukvy obsahuje také brambory, mrkev, cibuli a maso či klobásu. Dochutí se kořením a majoránkou.

Brukva jako příloha

Dalším způsobem, jak využít brukvu v tradiční české kuchyni, je jako přílohu k masu. Brukva se dá nakrájet na tenké plátky, osolit a osmahnout na pánvi s cibulí a cukrem. Podává se k masu jako například k vepřovému nebo hovězímu.

Kvašená brukvice

Kváskování zeleniny je oblíbenou metodou, jak si uchovat zeleninu na delší dobu a zároveň ji obohatit o probiotika. Kvašená brukvice se dá použít jako příloha k jídlu nebo jako zdravá svačina.

Brukva v pečené podobě

Pečená brukvice se dá podávat jako samostatné jídlo nebo jako příloha. Brukva se oloupe, nakrájí na menší kousky, dochutí se solí a kořením a peče se v troubě na 180 °C asi půl hodiny. Dále se dá dochutit olejem a česnekem, nebo se může servírovat s kysanou smetanou.

Zakysaná řepa

Kromě kvašení může být brukva použita také na výrobu zakysané řepy. Brukva se nakrájí na tenké plátky, přidá se ocet, cukr a sůl. Následně se nechá několik dní kvasit v chladu. Zakysaná řepa se dá podávat jako příloha nebo jako ingredience do salátů.

zeleninova

Brukvovitá zelenina: Co to vlastně je?

Definice

Brukvovitá zelenina je skupina rostlin patřící do čeledi brukvovité, která může být konzumována jako potravina. Mezi nejznámější zástupce této skupiny patří například řepa, kedluben, mrkev, petržel, červená řepa či křen.

Zdraví a výživa

Brukvovitá zelenina je plná zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina. Například mrkev obsahuje velké množství karotenoidů, které jsou důležité pro zdraví očí, zatímco řepa má vysoký obsah antioxidantů, které mohou pomoci předcházet vzniku srdečních chorob.

Recepty s brukvovitou zeleninou

Z brukvovité zeleniny lze připravit mnoho lahodných jídel. Například z řepy se dá připravit vynikající salát, z křenu pikantní omáčka, z kedlubnu polévka a z petržele krémová polévka.

Zajímavosti o brukvovité zelenině

Ve starověkém Egyptě byla řepa považována za symbol života a plodnosti a byla používána při pohřbech. Kromě toho byla také využívána k barvení látek na červeno.

Pro více informací o brukvovité zelenině můžete navštívit stránku na Wikipedii.

vegetables

Využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni

  • Krémová polévka z brukvového květu
  • Smažené plátky brukve v těstíčku
  • Pečená brukvice se slaninou a křenem
  • Salát z narovnaných brukví s octem a olejem
  • Kvašená brukvice jako příloha k masu
  • Domácí chřestové rizoto s brukvovým listem

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář