|

Využití jablka v gastronomii a tradiční české recepty s jablky

Využití jablka v gastronomii a tradiční české recepty s jablky

Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce a v gastronomii se s nimi dají připravit nejrůznější pokrmy. Jablka můžeme použít do sladkých i slaných jídel, do dezertů nebo i do polévek.

Tradiční českou specialitou s jablky jsou jablečné knedlíky. Ty se připravují z bramborového těsta a plní se kousky jablek. Knedlíky se vaří ve vodě a podávají se posypané strouhankou a cukrem.

Dalším oblíbeným tradičním českým jídlem jsou štrůdl s jablky. Ten se připravuje z tenkého těsta, do kterého se dávají nakrájená jablka, skořice a rozinky. Poté se štrůdl peče v troubě a podává se s vanilkovou omáčkou a šlehačkou.

Jablka se také často používají v kolácích, dortech a jablečném zavináči. Slané pokrmy s jablky mohou být například jablečná omáčka k masu, jablečný salát nebo bramborová kaše s jablečným pyré.

Jablka jsou výborným zdrojem vitamínu C a antioxidantů, takže je určitě dobré zařazovat je do naší stravy. A pokud hledáte inspiraci na přípravu jídel s jablky, zkuste některý z tradičních českých receptů.

ovocny





Využití jablka v gastronomii a tradiční české recepty s jablky

Využití jablka v gastronomii

Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce vůbec a jsou oblíbená nejen pro svou chuť, ale také pro svou všestrannost v kuchyni. Jablka se používají v pečení, vaření, dělají se z nich kompoty, džusy, marmelády i alkoholické nápoje. Jsou také oblíbeným doplňkem k masu a sýrům a výborně se hodí do salátů.

Příklady využití

  • Jablka nastrouhaná do těsta na koláč
  • Jablečný závin
  • Jablečný kompot
  • Pečené jablečné křupky
  • Jablečná štrůdl
  • Jablečná omáčka k masu
  • Jablečno-celerový salát

Tradiční české recepty s jablky

Jablečný koláč

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 4 jablka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • skořice

Postup:

  1. Z mouky, cukru, másla, žloutku a soli vypracujeme drobenku.
  2. Jablka oloupeme, pokrájíme na tenké plátky a smícháme s moučkovým cukrem a skořicí.
  3. Na plech dáme pečící papír, na něj rozdělíme těsto a na něj naskládáme jablka.
  4. Pečeme v troubě při 180°C cca 30-40 minut.

Bramborový knedlík s jablky

Ingredience:

  • 300 g bramborového škrobu
  • 1 vejce
  • 2 jablka
  • hrst krupicového cukru
  • sůl

Postup:

  1. Bramborový škrob smícháme s vejcem a solí a dolijeme vodou, dokud vznikne hlína.
  2. Jablka oloupeme, vykrajeme střed a naplníme je krupicovým cukrem.
  3. Z hlíny tvarujeme knedlíky, do každého dáme jedno jablko a zabalíme.
  4. Knědlíky vaříme v osolené vodě asi 15 minut.

Pro další recepty s jablky se podívejte na tento odkaz.


Využití jablka v gastronomii

Jablka jsou významnou součástí našeho jídelníčku a gastronomie. Můžeme je použít do sladkých i slaných jídel a to jak v čerstvé, tak zpracované formě. Při vaření a pečení jsou jablka velmi univerzální surovinou a dají se využít jako náhrada za cukr, tuk i vejce.

Tradiční české recepty s jablky

Jablka jsou v české kuchyni oblíbenou přísadou a používají se jak do sladkých, tak do slaných jídel. Několik typických českých receptů s jablky:

1. Štrůdl s jablky a mákem

Tento slavný dezert se připravuje z nudlového těsta, jablka a namletého máku. Těsto se roztáhne na tenkou placku, přidá se na ni jablka s mákem a štrůdl se zabalí a upeče. Podává se s vanilkovým krémem.

2. Bramborový salát s jablky

Tento salát se připravuje z brambor, jablka, cibule, kyselé smetany a octa. Brambory se uvaří, oloupou a nakrájí na kostičky, k nim se přidá nakrájená cibule, kyselá smetana a na drobno pokrájená jablka. Salát se dochutí octem a solí a podává se jako příloha k masovým jídlům.

3. Jablkový závin

Tento slavný dezert je velmi oblíbený v českých rodinách. Těsto se připravuje z hladké mouky, cukru, žloutků a másla. Na těsto se položí na plátky nakrájená jablka, posypou se cukrem, skořicí a rozinkami a závin se zabalí. Závin se peče v troubě a podává se s šlehačkou.

ovoce

Proč jsou jablka zdravá?

Jablka jsou plná živin

Jablka jsou bohatým zdrojem vitamínu C a vlákniny, což pomáhá udržovat zdraví celého těla. Mají také vysoký obsah antioxidačních látek, které pomáhají snižovat riziko vzniku srdečních chorob a taktéž pomáhají předcházet rakovině.

Jablka posilují imunitu

Díky svému vysokému obsahu vitamínu C, jsou jablka skvělejší pomocníci Vaší imunitnímu systému. Díky němu Vaše tělo lépe bojuje proti infekcím a chorobám, které mohou být způsobeny různými bakteriemi nebo virem.

Zkuste různé druhy jablek

Existuje mnoho různých druhů jablek na trhu, které jsou bohaté na různé živiny. Každý druh má svou chuť a texturu a některé jsou lepší pro vaření, zatímco jiné jsou skvělé pro konzumaci čerstvého ovoce. Zkuste tedy několik druhů, abyste našli své oblíbené.

Pokud byste se rádi dozvěděli více informací o jablkách, můžete se podívat na tento odkaz.

fruit

Využití jablka v gastronomii a tradiční české recepty s jablky

  • Jablka jsou v gastronomii často využívána jako ingredience do sladkých i slaných jídel
  • Jablka lze použít na přípravu dezertů, jako jsou buchty s jablky, jablkový závin či jablečný koláč
  • Jablka mohou být také součástí tradičních českých pokrmů, jako je štramberské jablko či bramborák s jablky
  • Jablka lze využít i v nápojovém průmyslu, například na přípravu jablečného moštu nebo cideru
  • Pro zdravý životní styl lze konzumovat kvalitní a čerstvá jablka jako ovoce samotné

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky