|

Využití louskání lískových ořechů v kuchyni

Využití louskání lískových ořechů v kuchyni

Lískové ořechy jsou oblíbenou přísadou v mnoha pokrmech a dezertech, proto si v kuchyni můžete ušetřit hodně času tím, že si je lousknete sami. Louskání ořechů však může být poněkud problematické, zejména pokud nemáte kvalitní kleště. Pokud ovšem víte, jak na to správně přistoupit, můžete doma bez problémů louskat ořechy většinou druhů.

Začněte tím, že si připravíte dostatečně velký miskový konvolut na louskání ořechů. Hnědé ořechy vkládejte postupně dovnitř a uzavřete sáček nebo větší pytlík, který následně necháte položený na rovné ploše. Potom ořechy stiskněte dlaní a druhou rukou jemně louskněte jednotlivé plody. Až budete s louskáním hotovi, ořechy vám zůstanou v uzavřeném sáčku a můžete je dále využívat k přípravě svých oblíbených receptů.

Využijete je například k přípravě domácích piškotů, muffinů, zákusků, tvarohových dortů a dalších sladkých pochoutek. Ale lískové ořechy se dají využít i v sýrových a masitých pokrmech, jako je například červená řepa s lískovými ořechy či vynikající sýrové krekry s ořechy. Mohou se také použít jako ozdoba pro dorty a zákusky.

Výhodou čerstvě louskaných ořechů je to, že jsou chutnější a zdravější než ty, které koupíte hotové v obchodě. Proto se určitě zkuste louskání lískových ořechů doma a uvidíte, že to není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát.

ořechy





Využití louskání lískových ořechů v kuchyni

Využití louskání lískových ořechů v kuchyni

Ořechový olej

Ořechový olej je výbornou alternativou k tradičním olejům používaným v kuchyni. Jeho výroba je velmi snadná. Stačí louskat lískové ořechy, sloupnout je a následně je mlet do hladké pasty. Tuto pastu následně vymačkáte a získáte kvalitní ořechový olej.

Krokety s lískovými ořechy

Krokety jsou oblíbenou dobrotou v mnoha kuchyních. Krokety s lískovými ořechy jsou novou variací této klasické pochoutky. Pro přípravu této chutné zdravé alternativy stačí důkladně rozmixovat louskání lískových ořechů s vašimi oblíbenými kořením, přidat masovou nebo zeleninovou složku, smíchat a vytvořit krokety. Krokety se následně pečou v troubě nebo smaží na pánvi.

Lísková omáčka

Omáčky patří mezi základní ingredience mnoha jídel. Lísková omáčka je vynikající přílohou k masu, salátům nebo těstovinám. Stačí jenom rozmixovat louskání lískových ořechů do hladké pasty, přidat vaše oblíbené koření, trochu oleje a vodu, a následně nechat omáčku zhoustnout.

Cukroví s lískovými ořechy

Sladké dezerty jsou oblíbené v mnoha rodinách. Pokud chcete upéct něco nového, můžete vyzkoušet lískové ořechy v kombinaci s cukrovím. Stačí jenom rozmixovat lískové ořechy a přidat je k vaší oblíbené receptuře na cukroví. Výsledkem budou nadýchané lískové cukroví.

Využití louskání lískových ořechů v kuchyni je opravdu široké a může přinést do vašeho jídelníčku nový rozměr. S lískovými ořechy se dá pracovat snadno a bez problémů.

Pro více informací o lískových ořeších a jejich využití v kuchyni se podívejte na tento odkaz.







Využití louskání lískových ořechů v kuchyni – FAQs

Využití louskání lískových ořechů v kuchyni

Proč je důležité louskat lískové oříšky?

Louskání lískových oříšků je důležité z několika důvodů. Zaprvé, louskáním se zbavíme tvrdé skořápky, která není konzumovatelná a může být nebezpečná pro zuby. Dále, louskání ořechů nám umožňuje použít jádra do různých receptů.

Jak louskat lískové oříšky?

Louskání lískových ořechů není úplně snadné, avšak existuje několik způsobů, jak to udělat. Nejčastěji se používá speciální louskáček, který je k dostání v obchodech s kuchyňskými potřebami. Louskáček se umístí na ořech a ten se stiskne. Pokud nemáte louskáček, můžete použít například plátno a kladivo. Ořech se zabalí do plátna a kladivem se na něj lehce klepne, čímž by měla skořápka popraskat. Další možností je naporcovat ořechy nožem, avšak opatrnost je zde na místě, abyste se nezranili.

Jaké jsou možnosti využití lískových ořechů v kuchyni?

Lískové oříšky můžete použít v mnoha různých receptech a pokrmech. Například můžete je přidat do sladkých dezertů, jako jsou muffiny či koláče. Kombinace lískových ořechů s čokoládou je také velice oblíbená. Další možností je přidání ořechů do salátů či jako ingredience do výroby domácího pečiva. Lískové ořechy můžete také jednoduše zkonzumovat samotné jako lahodný a zdravý snack.


zeleninova

Jak louskat lískové ořechy

Historie lískových ořechů

Lískové ořechy jsou oblíbenou pochoutkou již po tisíciletí. Svou cestu na naše talíře našly díky Řekům a Římanům, kteří je považovali za symbol plodnosti a prosperity.

Jak připravit lískové ořechy ke konzumaci

Pokud chcete vychutnat lískové ořechy, musíte je nejprve oloupat. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je následující:

1. Uchopte ořech pevně mezi palcem a ukazováčkem.
2. Přiložte ořech k prvnímu obličejovému kloubu na ukazováčku.
3. S pomocí druhé ruky a malého tlaku oloupejte ořech z jeho skořápky.

Je důležité mít na paměti, že skořápka lískových ořechů může obsahovat alergeny, které mohou způsobit alergickou reakci u některých lidí. V tom případě je vhodné se poradit s lékařem.

Pokud máte rádi lískové ořechy a jejich chuť, můžete je využít i při vaření. Jsou skvělou přísadou do dezertů, nebo můžete použít jejich máslo k potření chleba.

Pro více informací o lískových ořeších navštivte liskovy orech na wikipedia.org.

orisky

Využití louskání lískových ořechů v kuchyni

  • Louskání lískových ořechů je nutné pro použití ořechů jako surovin v kuchyni
  • Kromě toho můžeme pomocí louskání zjistit, zda jsou ořechy čerstvé a kvalitní
  • Louskání ořechů může být zároveň příjemnou relaxační aktivitou
  • Pokud máme surové nepražené ořechy, louskání nám umožní jejich pražení
  • Ořechy lze dále použít v různých kuchyňských receptech, jako jsou sladké i slané pokrmy a dezerty
  • Obecně platí, že čerstvé lískové ořechy mají méně ztrát chuti a jsou zdravější než ty skladované po delší dobu

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář