|

Využití Svatojánských ořechů v kuchyni: Recepty na lahodné pochoutky

Využití Svatojánských ořechů v kuchyni: Recepty na lahodné pochoutky

Svatojánské ořechy jsou lahodnou pochoutkou, kterou lze využít v mnoha receptech. Jsou plné zdravých tuků, vitamínů a minerálů, což z nich dělá vynikající zdroj energie a výživy. Pokud hledáte inspiraci, zde jsou některé skvělé recepty využívající Svatojánské ořechy:

  • Krém z Svatojánských ořechů: Smíchejte Svatojánské ořechy, med, skořici a trochu tekutiny, dokud nevznikne hladký krém. Tento lahodný krém lze použít na dezertové pokrmy nebo jako polevu k ovoci.
  • Svatojánské ořechy a ovesné vločky: Smíchejte ovesné vločky, Svatojánské ořechy, med a rozpuštěné máslo. Tuto směs můžete použít jako základ pro pečené pochoutky nebo jako zdravou snídani.
  • Svatojánské ořechy v sýrové omáčce: Smíchejte Svatojánské ořechy, měkký sýr, smetanu a bylinky do jednotné omáčky. Tato omáčka se vynikajícím způsobem hodí k těstovinám, zelenině nebo pečenému masu.
  • Svatojánské ořechy a čokoláda: Rozpuštěte hořkou čokoládu a smíchejte ji s nasekanými Svatojánskými ořechy. Tuto směs můžete použít jako posyp na zmrzlinu nebo šlehačku, nebo na pečené éclairs.

Svatojánské ořechy jsou vynikající ingrediencí pro všechny, kdo chtějí přidat do svých jídel trochu zdraví a lahodnosti. Takže jděte nakupovat a zkuste některý z těchto receptů doma, určitě nebudete litovat!

ořechy




Využití Svatojánských ořechů v kuchyni: Recepty na lahodné pochoutky


Svatojánské ořechy – co to jsou?

Svatojánské ořechy jsou plody stromu Juglans regia, který je známý také jako ořešák královský. Tyto ořechy jsou velmi chutné, plné vitamínů a minerálů a přitom poměrně cenově dostupné. Svatojánské ořechy můžete zakoupit celé, nasekané nebo rozdrcené na mouku.

Svatojánské ořechy v kuchyni

Svatojánské ořechy se hodí do mnoha různých receptů. Níže najdete několik nápadů, jak je můžete využít.

  • Mleté ořechy do těsta na koláče nebo cukroví: Svatojánské ořechy můžete použít namísto mletých mandlí nebo lískových oříšků při pečení. Jsou vynikající v těstech na perníky nebo dortová těsta a vynikající v kombinaci s ovocem.
  • Svatojánské ořechy na salátu: Nasekané svatojánské ořechy jsou vynikající na salátu z listového salátu, rajčat a krůtích prsou. Podávejte s vinaigrette.
  • Krémová svatojánská ořechová polévka: Tato jemná a sametově hladká polévka je vyrobená z mletých svatojánských ořechů, kuřecího vývaru, sladké smetany a cibule. Je to ideální večeře pro chladné zimní večery.
  • Grilované kuřecí prsní filé s oříšky a medem: Grilované kuřecí prsní filé posypané nasekanými svatojánskými ořechy a přelité medem jsou dokonalým a snadno připravitelným pokrmem.

Kde je koupit?

Svatojánské ořechy jsou k dostání téměř v každé prodejně s potravinami, kamenném obchodě s potravinami nebo můžete objednat online. Tyto ořechy jsou také dobře dostupné v zdravé výživě a supermarketech specializujících se na organické potraviny.

Klikněte zde pro více receptů s Juglans regia




Využití Svatojánských ořechů v kuchyni:

Co jsou Svatojánské ořechy?

Svatojánské ořechy jsou plody stromu Juglans regia, také známého jako ořešák královský. Mají plnou chuť a jsou bohaté na vitaminy a minerály. Jsou také často používány v kuchyni kvůli své vynikající chuti.

Recepty na lahodné pochoutky:

1. Svatojánský ořechový koláč:

Smíchejte mouku, cukr, vejce a máslo, dokud se nevytvoří těsto. Roztavte čokoládu ve vodní lázni a přidejte ji do těsta spolu s nasekanými Svatojánskými ořechy. Pečte v troubě při teplotě 180°C po dobu 25-30 minut.

2. Svatojánské ořechy v karamelové polevě:

Smíchejte cukr a vodu v pánvi a zahřívejte, dokud se směs začne karamelizovat. Poté přidejte nasekané Svatojánské ořechy, smíchejte a horkou směs nalijte do formy, nechte zchladnout a nakrájejte na kousky.

3. Svatojánský ořechový krém:

Smíchejte smetanu, cukr, vanilku a nasekané Svatojánské ořechy a uvařte na mírném ohni, dokud směs zhustne. Nechte vychladnout a servírujte jako dezert s ovocem.

zeleninova

Co jsou svatojánské ořechy?

Svatojánské ořechy jsou tradičně spojené s křesťanským svátkem svatého Jana Křtitele a často jsou nazývány také jako „Johannisnüsse“ v německy mluvících zemích. Jsou to malé kuličky z tvrdého těsta, které jsou vyrobeny z mletých ořechových jader, medu, cukru a koření. Po upečení jsou potaženy cukrovou polevou a tradičně se podávají jako dezert nebo sladkost na oslavách při svátku sv. Jana.

Zakázaný jsouper z Německa

Svatojánské ořechy jsou v Německu oblíbeným cukrovinkou, avšak již od roku 2012 je tam zakázáno je kvůli vysokému obsahu olověných částic v cizokrajných ořeších. Tento zákaz vyžadoval přísná kritéria pro výrobu, a tak v Německu se již svatojánské ořechy tak často nekupují. V některých zemích, jako např. v Polsku, jsou ale nadále velmi populární.

Pokud chcete vědět více o svatojánských ořeších a jejich historii, doporučujeme navštívit stránku na Wikipedii.

orisky

Využití Svatojánských ořechů v kuchyni: Recepty na lahodné pochoutky

  • Svatojánské ořechy jsou vhodné do sladkých i slaných jídel.
  • Mohou být použity jako ingredience v dortech, zákuscích a kolácích.
  • Svatojánské ořechy jsou skvělé přidané do cereálií nebo ovesné kaše.
  • Můžete je také použít jako výbornou náhradu za ořechy v obyčejných receptech.
  • Pokud máte rádi slané jídlo, můžete svatojánské ořechy použít jako přísadu v salátech nebo na pizzách.
  • Kategorie – potraviny

    [su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

    Podobné příspěvky

    Napsat komentář