Zdravá a chutná pomazánka: Recept na pečenou papriku jako pomazánku
Zdravá a chutná pomazánka: Recept na pečenou papriku jako pomazánku
Pokud hledáte zdravou a chutnou pomazánku pro své svačinky či večery, máme pro vás skvělý recept! Pečená paprika je totiž nejen bohatá na vitamíny a antioxidanty, ale také skvěle chutná a dá se použít jako základ pro domácí pomazánku.
Co budete potřebovat:
- 2 velké červené papriky
- 50 g měkkého krémového sýra
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička olivového oleje
- sůl a pepř
Jak na to:
- Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Papriky omyjte, zbavte je semínek a nakrájejte na menší kousky.
- Vložte papriky na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a osolte a opepřete.
- Přidejte také prolisovaný česnek a důkladně promíchejte.
- Dejte papriky péct do trouby na 25-30 minut, dokud nejsou měkké a mírně zčernalé.
- Vyjměte papriky z trouby a nechte je vychladnout.
- Přeneste papriky do mixéru a přidejte krémový sýr.
- Mixujte, dokud není směs hladká a krémová.
- Přidejte podle chuti sůl a pepř.
- Přeneste pomazánku do misky a podávejte například s čerstvým chlebem nebo celozrnnými sušenkami.
Tato pomazánka je skvělou alternativou k tradičním pomazánkám plným konzervantů a umělých přísad. Navíc je díky použití papriky skvělým zdrojem vitamínů a antioxidantů, které přispívají ke zdraví vašeho těla. Zkuste tedy tento recept na pečenou papriku jako pomazánku a uvidíte sami, jak vám bude chutnat!

Zdravá a chutná pomazánka: Recept na pečenou papriku jako pomazánku
Co je pomazánka z pečené papriky?
Pomazánka z pečené papriky je lahodný a zdravý náhradník za klasickou pomazánku z masa. Je to vhodné pro vegetariány, vegany a lidi, kteří hledají zdravé alternativy k tradičním pokrmům. Pečená paprika dodá pomazánce pikantní chuť a krásnou barvu.
Jak na to?
Suroviny:
- 1 velká červená paprika
- 50 g ořechů (mandle, lískové ořechy, kešu nebo vlašské ořechy)
- 3 stroužky cesneku
- 1-2 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Pečeme papriku v troubě na 220 °C, dokud zcela nezměkne, asi 40 minut. Po upečení ji necháme vychladnout a odstraníme z ní kůži a semena.
- V mixéru rozmixujeme oloupanou papriku, ořechy a česnek.
- Přidáme olivový olej a citronovou šťávu a promícháme.
- Podle chuti dochutíme solí a pepřem.
Pomazánku můžeme podávat s toustem, jako dip nebo jako náplň do sendvičů.
Proč je pomazánka z pečené papriky zdravá?
Pečená paprika je bohatá na vitamín C, který posiluje imunitu našeho těla. Obsahuje také antioxidanty, které chrání naši kůži a dodávají energii. Ořechy jsou zdrojem zdravých nenasycených tuků, které jsou pro naše tělo důležité. Olivový olej obsahuje také zdravé nenasycené tuky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Zdroj: Epicurious
Zdravá a chutná pomazánka: Recept na pečenou papriku jako pomazánku
Co je to pomazánka z pečené papriky?
Pomazánka z pečené papriky je lahodná a zdravá alternativa k masovým paštikám a jiným obdobám. Je to směs pečené papriky, olivového oleje, ořechů a koření, která se může použít k potírání chleba nebo jako dip na party.
Jak připravit pomazánku z pečené papriky?
Existuje mnoho způsobů, jak připravit pomazánku z pečené papriky, ale níže je uveden jeden z nejlepších receptů:
- 1 velká červená paprika
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku mletých mandlí
- 1 lžíce čerstvého citronového šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého pepře
- Předehřejte troubu na 210 °C a vkládejte papriku po dobu 20-25 minut, dokud nezměkne a neobjevuje se u ní hnědé skvrny.
- Vyjměte papriku z pece a nechte ji vychladnout. Pak održte kůži a odstraňte semena.
- Pečenou papriku, česnek, olivový olej, mleté mandle, citronovou šťávu, sůl a pepř vložte do tyčového mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci.
- Nyní je vaše pomazánka z pečené papriky připravena. Doporučujeme ji servírovat teplou nebo studenou s chlebem nebo zeleninou.
Jak dlouho vydrží pomazánka v lednici?
Pomazánka z pečené papriky vydrží v lednici 3-5 dní. Ujistěte se, že je v uzavřené nádobě, abyste zajistili maximální čerstvost.

Pečená zelenina – lahodná alternativa k vaření
Co je pečená zelenina?
Pečená zelenina je donedávna velmi podceňovanou úpravou obvykle syrových plodin. Nicméně – není to náhoda, že se v posledních letech stává stále populárnější, a to díky jeho vynikající chuti a přípravě. Hlavním principem pečení zeleniny je, že se peče v troubě zpravidla s olejem, bylinkami a kořením, což umožňuje větší konzervaci vitamínů a pro tělo důležitých mikroelementů.
Jak vybrat správnou zeleninu?
Každý druh zeleniny se hodí pro různé pokrmy, nicméně nejlepší jsou pro to druhy jako jsou brambory, mrkve, lilek, cibule, paprika, cukety a rajčata. Můžete použít i (doporučujeme ekologickou) zeleninu, která má kratší dobu skladování, jako jsou např. brokolice, květák, okurka, ředkvičky, růžičková kapusta a podobně. Pro pečení zeleniny doporučujeme použít středně velkou a pevnou zeleninu, aby se neměla tendenci rozpadávat.
Jak připravit pečenou zeleninu?
Pečenou zeleninu připravíte velice snadno. Nejprve si narazíme plody na kousky podle vašich preferencí a dejte do hlubšího pekáče. Poté přidejte čerstvé bylinky podle vašeho výběru, nátěr z olivového oleje, tmavou čokoládu a dymovou papriku, ale můžete přidat také kari, římský kmín nebo koření na grilování. Vše promíchejte v roztoku a pečte 30 minut na 200 ° C, občas promíchejte.
Recepty s pečenou zeleninou
– Pečený lilek s míchanou zeleninou: nejprve nakrájejte lilek na tenké plátky, poté ho promíchejte s bylinkami, solí a olejem. Nahřejte troubu na 200 ° C a přidejte do připraveného pekáče. Pečte zhruba 20 minut, časem otočte a pečte dalších 10 minut. Podávejte s míchanou zeleninou (třeba paprikou, rajčaty, cibulí).
– Pečená zeleninová pizza: Vlákej láhev těsta, přidejte na něj nakrájenou zeleninu, sýr a bylinky, hotovo! Těsto pečte a druhou zeleninu položte až na pizzu. Pečte 15 min. na 200 ° C.
Outbound link: Více informací o zelenině najdete na https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina

Zdravá a chutná pomazánka: Recept na pečenou papriku jako pomazánku
- Pěkně zpálenou papriku oloupeme a očistíme od semínek
- Nakrájíme na malé kousky a vložíme do mixéru
- Přidáme olivový olej, soli, pepř a další koření podle chuti (např. rozmarýn, tymián)
- Přidáme strouhaný tvrdý sýr a mixujeme, dokud nedostaneme hladkou a krémovou konzistenci
- Pomazánku podáváme na chlebu, jako dip nebo podle vlastní fantazie

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




