Jak využít celou listovou zeleninu a nejen její listy
Jak využít celou listovou zeleninu a nejen její listy
Pokud jste zvyklí konzumovat pouze listovou zeleninu jako saláty nebo přísady do chameleonů, měli byste vědět, že můžete využít celou rostlinu. To znamená využití stonků a kořenů, které se často zbytečně vyhazují.
Jedním z nejlepších způsobů, jak využít celou listovou zeleninu, je přidat ji do smoothies. Můžete použít stonky od řapíkatého celeru, zelené chřestu a ředkviček do svého oblíbeného smoothie receptu. Tato směs dodá vašemu tělu hodně vitamínů a minerálů.
Dalším způsobem využití listové zeleniny je smažení. Pokud máte doma řepu, mrkev nebo celer, můžete je nakrájet na kousky a osmažit na oleji. Toto jídlo je vhodné jako příloha k hlavnímu jídlu.
Nechte se inspirovat a vyhnutí se plýtvání jídlem je možné!

Co je listová zelenina?
Listová zelenina zahrnuje širokou škálu rostlin, které jsou určeny k potravě, ale jejich listy jsou obvykle více využívány než ostatní části rostliny. Patří sem například salátové plodiny, špenát, ředkvičky, cibulové listy, bylinky a mnoho dalších.
Proč byste měli jíst celou listovou zeleninu?
Využívání celé listové zeleniny namísto pouze jejích listů má mnoho výhod. Za prvé, tímto způsobem získáte více živin a vlákniny, protože ostatní části rostliny jsou také bohaté na tyto látky. Za druhé, tímto způsobem ušetříte peníze, protože nebudete vyhazovat cenné části rostliny. A konečně, tím, že využíváte celou rostlinu, přispíváte ke snižování odpadu a ochraně životního prostředí.
Jak využít celou listovou zeleninu?
1. Použijte listy jako základ pro salát
Místo použití pouze listů salátu, můžete použít celou hlavici – listy i stonky. Přidání dalších zelenin jako rajčat či okurek k celé hlavici salátu vám dodá další chuť a texturu.
2. Vyzkoušejte nové recepty
Vyzkoušejte nové recepty, které využívají celou listovou zeleninu, jako například fazolový salát se špenátem a ředkvičkami nebo omáčku z cibulových listů. Existuje mnoho různých způsobů, jak využít celou listovou zeleninu a přidat tak do jídel více živin.
3. Sklízejte zeleninu včas
Čekání na sklizeň může vést k tomu, že rostlina bude narušena hmyzem nebo postižena chorobami. Pravidelné sklízení pomůže začlenit celou rostlinu do vašeho jídelníčku a zlepšit tak i vaše zdraví.
Využívání celé listové zeleniny je skvělý způsob, jak získat více živin a ušetřit peníze. Vyzkoušejte nové recepty a neváhejte experimentovat s různými zeleninami. Vaše tělo i vaše peněženka vám poděkují.
Zdroj: How to use leafy greens and radish tops
Jak využít celou listovou zeleninu a nejen její listy
Proč je důležité využívat celou listovou zeleninu?
Často se stává, že lidé kupují listovou zeleninu jen kvůli jejím listům, které pak použijí do salátů. Avšak listy jsou pouze částí rostliny a zbytek se často vyhazuje. Tímto způsobujeme plýtvání potravinami a také ztrátu výživných látek.
Jaké části listové zeleniny můžeme využít?
Listová zelenina obsahuje mnoho výživných látek, které se nacházejí nejen v listech, ale také v řapíku a stonku. Proto je dobré tuto část rostliny nevyhazovat, ale využívat například při vaření polévek, omáček, příloh nebo jako základ pro smoothie.
Jak lze nejefektivněji využít celou listovou zeleninu?
Nejlepší způsob, jak využít celou listovou zeleninu, je nakoupit ji na místě, kde jsou zeleniny prodávány celé a nechají se zpracovat na místě. Obvykle jsou z nich vyříznuty nejtvrdší části, ale většina je stále použitelná. Pokud nakoupíme listovou zeleninu balenou v plastových obalech, můžeme zkusit hledat způsoby, jak využít i nevyužité části jako jsou řapíky, výhonky nebo kořeny.
Buďme ohleduplní k přírodě i zdravé výživě a snažme se využívat celou listovou zeleninu.

Druhy listové zeleniny
Existuje mnoho druhů listové zeleniny, která obsahuje množství živin a vitamínů. Mezi ně patří:
Špenát
Špenát obsahuje množství železa a vitamínu C. Je vhodnou součástí stravy pro vegetariány a veganu, kteří potřební doplnit železo a vitamín B12.
Rukola
Rukola je plná vitamínu C a má mírnou, pikantní chuť. Je vhodná pro saláty a přidává do nich jiskru.
Matohybka
Matohybka je bohatá na vitamíny A, C a K. Je vhodná pro přípravu salátů a omáček.
Dalšími druhy listové zeleniny jsou například kapusta, ředkev, křen, pažitka a mnoho dalších.
Pokud hledáte podrobnější informace o druzích listové zeleniny, doporučujeme navštívit tuto stránku na Wikipedii.

Jak využít celou listovou zeleninu a nejen její listy
- 1. Použijte listy do salátů
- 2. Přidejte je do polévek a omáček pro chuť a výživu
- 3. Smažte listy jako chipsy
- 4. Použijte listy do smoothies a šťáv pro zvýšení výživové hodnoty
- 5. Vařte listy jako hlavní jídlo nebo přílohu

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.



