|

11 triků pro snadné ořechové loupaní

11 triků pro snadné ořechové loupaní

Pokud jste někdy zkusili oloupat ořechy, určitě víte, jak těžké to může být. Nicméně, existuje celá řada triků, které vám pomohou oloupat ořechy snadno a bez stresu. Zde je seznam 11 tipů, které byste měli vědět, pokud chcete ořechy oloupat jako profesionál.

  1. Pražení ořechů – Pokud opražíte ořechy před loupaním, pomůže to usnadnit proces a uvolní se i větší množství ořechového jádra.
  2. Ohřátí v mikrovlnné troubě – Krátká expozice v mikrovlnné troubě může pomoci uvolnit jádro a usnadnit omezování.
  3. Solný roztok – Ukládání ořechů do solného roztoku před loupaním může pomoci změkčit skořápku.
  4. Parádní trik – Chcete-li zabránit unavené ruce ze zbytečného vymačkávání skořápky, použijte prázdný špon na tužku jako páku pro odstranění skořápky ořechu.
  5. Použití hrubšími rukavicemi – Použití vyššího typu rukavic může pomoci získat větší trakci, která vám pomůže oloupat ořechy snadněji.
  6. Použití nože – Používejte nože pro oříznutí ořechů, aby se předešlo poškození jádra.
  7. Skořápka pro nářadí – Použití zapalovače nebo vrtačky může být efektivním nástrojem k oloupaní ořechů, pokud se na ně použije správně.
  8. Malé kladivo – Kladivo může být skvělým nástrojem pro odstranění tvrdých skořápek.
  9. Pevné dnem – Použití stabilního povrchu pro ořechy může pomoci zabránit pohybu a usnadnit jejich oloupaní.
  10. Použití tenkého plechu – Tenký plech může být kreativním nástrojem pro oříznutí tvrdých skořápek.
  11. Vyluštění – Vylouštění ořechů ručně může být pomalé, ale pokud máte trpělivost, může to být skvělá technika pro získání jádra.

Pamatujte si, že některé z těchto technik mohou vyžadovat trochu cviku, ale pokud praxe dělá mistra, brzy se stanete expertem v ořechovém loupaní.

ořechy





11 triků pro snadné ořechové loupaní

Ořechy jsou zdravé a chutné, ale jak je snadno oloupat?

Existuje několik triků, které pomohou snadno oloupat všechny druhy ořechů. Zde je 11 tipů, které se Vám budou hodit:

1. Ořechy namočte do vody

Pokud máte čas, nechte ořechy namočené v miskách s vodou přes noc. Díky tomu se skořápky změknou a snadněji se oloupou.

2. Použijte ořechovku

Ořechovky jsou skvělým pomocníkem pro olupování. Stačí pouze oříšek umístit do otvoru a otočit. Nová generace ořechovek navíc funguje i na mandle a vlašské ořechy.

3. Tlakem lžíce

Pokud nemáte ořechovku, zkuste použít metodu s lžící. Postavte ořech na plochou stranu a pomocí lžíce a tlaku oloupejte skořápku.

4. Přidejte citronovou šťávu

Pokud loupete vlašské ořechy a kromě skořápky se potýkáte s otravnou blanou, zkuste přidat trochu citronové šťávy. Kyselina v citronu pomůže blanu změknout a lehce se odstraní.

5. Vložte ořechy do mikrovlnky

Každý druh ořechů vyžaduje trochu jiného přístupu. Lanýže se nejlépe oloupou, když jsou vložené na dvě minuty do mikrovlnky, nebo na pár minut do trouby. Při tomto procesu se skořápka opět změkne a oloupání bude mnohem jednodušší.

6. Rouháním proti sobě

Pokud si netroufáte použít žádné pomůcky, zkuste držet ořechy v dlaních a rouhat je proti sobě. Tento proces zesílí tlak a skořápka se rozpukne.

7. Použijte utěrku

Položte ořechy na utěrku a překryjte. Potom utěrkou přejíždějte po ořechu s mírným tlakem. Skořápka by se měla postupně rozpukávat.

8. Použijte mrazák

Pokud máte čas a plánujete si udělat zásobu ořechů, vyzkoušejte metodu s mrazákem. Ořechy dejte do mrazáku na 30 minut a potom je ihned vyndejte ven. Skořápka by měla popraskat a oloupání bude snazší.

9. Použijte váleček na těsto

Vložte ořech do malé sáčku či do igelitového obalu a překryjte utěrkou. Následně pomocí válečku na těsto s mírným tlakem ořech rozmáčkněte. Tím by měla skořápka popraskat a bude snazší ji oloupat.

10. Použijte hrnec

Mezi další způsoby, jak snadno oloupat ořechy, patří i použití hrnce. Stačí ořechy vložit do menšího hrnce a přikrýt víkem, poté vše dát na plotnu a vařit asi 15 minut. Skořápka by se měla samovolně otevřít.

11. Použijte pilník na nehty

Tento trik je vhodný především pro vlašské ořechy. Pomocí pilníku na nehty opatrně vyleštěte onečkání na skořápce. Díky tomu se skořápka snadněji oloupne.

Snažili jsme se Vám připravit několik triků, které pomohou usnadnit olupování ořechů. Vyzkoušejte je a uvidíte, jak budete mít ořechy rychle a jednoduše oloupané.

Pokud se Vám tento článek líbil, podívejte se i na následující stránky s podobným obsahem:




FAQ – 11 triků pro snadné ořechové loupaní

1. Jak mohu ořechy nejlépe oloupat?

Pokud máte problém s loupaním ořechů, může vám pomoct jednoduchý trik – nechte je namočené ve vodě přes noc. Ráno je snažší oloupat.

2. Jak odstranit ořechové skořápky, které se nedají odlepit?

Pokud se některé ořechy odmítají oloupat, zkusit se může oloupat je pomocí nůžek nebo škrabky. Stačí jen zvolit opatrný postup a nepracovat příliš rychle.

3. Jak odstranit škrábanec na ořechu?

Použití jemného šmirglpapíru nebo jemného kartáčku pomůže odstranit škrábanec na ořechu. Používejte opatrně a postupujte pomalu. Pokud se bude ořech drolit, tak tento postup raději přestaňte používat.

4. Jak ořechy skladovat pro zachování čerstvosti?

Při skladování ořechů je velmi důležité je skladovat na suchém a chladném místě, jako je např. lednice. Tak se jim prodlouží čerstvost. Pokud je budete mít skladovány v teplém a vlhkém prostředí, mohou se začít kazit.

5. Jaké nástroje by měly být použity při loupaní ořechů?

Nejlepší nástroj na loupaní ořechů je samozřejmě ořecholoupač. Pokud ho ale zrovna nemáte po ruce, můžete použít např. klíč nebo dřez.

6. Jak loupat ořechy bez nástrojů?

Pokud nemáte k dispozici žádný nástroj na loupaní ořechů a chcete je oloupat, můžete je jemně klepat proti tvrdé ploše v kuchyni nebo je umístěte na ubrus a za pomocí válku na těsto použít plochu, abyste je rozlouskli.

7. Jak prosušit ořechy poté, co byly loupané?

Pokud se chystáte vařit nebo péct s ořechy, můžete je sušit v troubě při nízké teplotě po dobu asi 15 až 20 minut. Pokud byste je měli skladovat, vysušte je pomocí kuchyňské utěrky a nechte vyschnout na vzduchu.

8. Jak vybrat nejkvalitnější ořechy?

Nejkvalitnější ořechy jsou ty, které nejsou poškozeny, nemají uvnitř snímače a nejsou přesychlé. Ideálně také nekupujte loupané ořechy, ale raději ty s nezlomenou skořápkou.

9. Jak často bych měl ořechy konzumovat?

Ořechy jsou zdravé a výživné, avšak měli byste se držet denního doporučeného množství, což je asi 30 gramů. Pokud byste s příjmem ořechů přeháněli, mohlo by dojít k přibírání na váze.

10. Jaké jsou nejzdravější ořechy?

Všechny ořechy jsou zdravé a mají svá specifická výživová složení. Nejzdravějšími ořechy jsou ale ořechy kešu, mandle, lískové ořechy a pistácie. Ty obsahují větší množství zdravých tuků, bílkovin a minerálů.

11. Mohou ořechy způsobit alergie?

Ano, ořechy mohou způsobit alergie. Pokud víte, že máte tendenci k alergiím, měli byste konzumovat ořechy opatrně. Pokud máte těžké alergické reakce, vůbec je radši nejezte.

zeleninova

Co je to vlašský ořech?

Vlašský ořech, také nazývaný jinými názvy jako například anglický ořech, je plod stromu z čeledi bukovitých. Je to oblíbená ořechová pochoutka, která se používá při pečení, v kuchyni i jako zdravý snack.

Vyklíčení vlašských ořechů

Kdy vyloupat vlašské ořechy? Pokud chcete vysadit vlašský ořech jako strom, je nutné jej nejprve vyklíčit. Na to stačí naporcovat ořech na půl a vyjmout z něj jádro. V jádře se nachází embryo, které se může začít vyvíjet po přivážení do vlhkého substrátu. V dobrých podmínkách vyklíčí již po několika dnech.

Pokud nechcete sázet stromy, ale jen si chcete vyloupnout ořechy ke konzumaci, je dobré počkat, až se ořechy samy otevřou. To signalizuje, že jsou zralé a plné lahodného jádra uvnitř.

Pro výsadbu vlašského ořechu a péči o strom existuje mnoho tipů a triků, které lze najít na relevantní stránce v Wikipedii.

orisky

11 triků pro snadné ořechové loupaní

  • 1. Používejte hřebínkem k rozdělení ořechu na poloviny.
  • 2. Ořechy namačkejte mezi dvěma talíři.
  • 3. Ořechy dejte na chvíli do mrazáku, poté je snadněji oloupete.
  • 4. Ořechy vařte v horké vodě po dobu 15 minut, poté je oloupete.
  • 5. Před loupeží ořechy zakryjte mokrou utěrkou a nechte je odstát 12 hodin.
  • 6. Používejte ořechový kráječ.
  • 7. Loupejte ořechy v troubech, které jsou natočené vzhůru nohama.
  • 8. Používejte škrabku na zeleninu.
  • 9. Namočte ořechy do octové vody po dobu 24 hodin.
  • 10. Používejte speciální nástroj na loupež ořechů.
  • 11. Zaklepávejte ořechy kladivem po obvodu, poté se snadněji oloupou.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky