|

Angrešt v domácí kuchyni – tradice a moderní chuť

Angrešt v domácí kuchyni – tradice a moderní chuť

Angrešt je ovocem, které má v naší domácí kuchyni pevné místo již mnoho let. Jeho chuť je specifická a nápaditá, což jej činí vynikajícím ingrediencí do mnoha pokrmů. Angrešt se používá k přípravě marmelád, džemů, ovocných polévek, koláčů i zavařenin.

Tradice používání angreštu v naší kuchyni se datuje už do 19. století, kdy se tento druh ovoce běžně používal jako náhrada za citrusy, které byly velmi drahé. V současné době se angrešt stále více vrací do módy, a to díky svému originálnímu a svěžímu vzhledu a chuti.

Moderní kuchyně se snaží využívat jeho chuťových vlastností a také zahrnout do diet méně známých plodů a bobulí. Angrešt patří mezi takové ovoce, které se stává stále oblíbenějším. Jeho chuť a aroma se perfektně hodí do soudobých receptů, jako jsou například smoothie, dezerty či sladké a slané omáčky.

Využití angreštu v domácí kuchyni se tak spojuje s tradičními recepty i s novými trendy v kulinářské oblasti. Pokud si tedy chcete vyzkoušet něco nového, můžete s klidem sáhnout po této netradiční plodině, která vašemu jídelníčku dodá onen šmrnc a originalitu.

ovocny





Angrešt v domácí kuchyni – tradice a moderní chuť

Historie angreštů v kuchyni

Angrešt nebo také egreš je ovocem, které pochází z Asie. Do Evropy se dostal až kolem 16. století. Angrešt patří do čeledi růžovitých a je také blízce příbuzný s rybízem. Toto ovoce se vyrábí zpravidla v ovocných sadech.

Jak použít angrešt v kuchyni

Angrešt se dá použít různě v kuchyni, ať už ve sladkých nebo slaných jídlech:

  • Angreštové džemy
  • Angreštové želé
  • Angreštový koláč
  • Angreštové muffiny
  • Angreštový salát
  • Angreštové omáčky na maso

Angrešt v moderní kuchyni

Angrešt díky své kyselé chuti jako by nebyl úplně vhodný pro moderní kuchyni, avšak stále se hojně využívá v gastronomii. Někteří šéfkuchaři na něj nedají dopustit a dokonce i kombinují s hořkou čokoládou, kořením nebo ovocem jako například s jahodami. Z angreštů se také vyrábí různé alkoholické nápoje jako likéry nebo víno.

Recept na angreštový koláč

Pokud máte chuť si vyzkoušet něco nového, tak tady máte recept na angreštový koláč:

  1. 200g hladké mouky
  2. 100g moučkového cukru
  3. 100g másla/margarínu
  4. 1 vejce
  5. hrst angreštů
  6. trocha vanilkového cukru

1. Nejdříve vytvořte těsto. Na hladkou mouku přidáme cukr, vanilkový cukr, na kousky nakrájené máslo a všechny ingredience nákrojem rozmixujeme, dokud se nejedná o drobné drobení.

2. V té době si angrešty propláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a zavaříme je dohromady s trochou vody, cukru a citronové kůry. Když se vaří asi 10 minut, necháme je chladnout.

3. Vložte připravené těsto na připravený pekáč a vytvořte okraj. Navrch kolem lázně položíme angrešty a dáme péct asi 15-20 minut do předehřáté trouby na 180°C.

Závěr

Angrešt je zdravé ovocné, které má vynikající chuť. Ve vaší kuchyni se určitě nudit nebudete, pokud si uděláte čas a vyzkoušíte nové recepty.

Další recepty z amerických kuchařů


Angrešt v domácí kuchyni – tradice a moderní chuť

Co je to angrešt?

Angrešt je ovocný keř, který se pěstuje především v mírném podnebném pásu. Plody angreštů jsou kulaté až oválné, mají velikost hrášku a jsou bohaté na vitamíny a minerály. Angreštové plody mohou být sladké nebo mírně kyselé.

Jak se používá angrešt v kuchyni?

Angrešt se používá k přípravě marmelád, džemů, sirupů, jablečného závinu, ovocných nápojů, dezertů a jako ingredience do chutných salátů. Také je můžete použít jako přísadu k masu, přidat do zeleninových směsí nebo jako dochucovadlo do omáček a polévek.

Tradice a moderní chuť

Angrešt patřil k oblíbeným plodům řemeslníků a venkovských obyvatel v minulosti a zachoval si své místo v české kuchyni dodnes. Dnes se angrešt stává populární ingrediencí moderní kuchyně, která se snaží propojit tradiční chutě a moderní trendy. Vyzkoušejte různé recepty, abyste objevili nové způsoby, jak používat angrešt v kuchyni.

ovoce

Angrešt – silně aromatická plodina v naší zahradě

Jak pěstovat angrešt

Angrešt, nebo-li Ribes uva-crispa, je ovocná rostlina, která pochází z Asie a Evropy. Angrešt můžeme pěstovat v zahradě nebo na balkóně a je velmi odolný vůči chladnému počasí. Nevyžaduje příliš pozornosti a snadno se množí řízkováním.

Angrešt se nejlépe pěstuje na slunci a v propustné půdě. Pokud se rozhodnete pro pěstování angreštů, je dobré je pravidelně zavlažovat a propouštět kořeny. Také je dobré hnojit přírodními hnojivy. Angrešt je doporučené křížením s jinými druhy včetně černého rybízu, aby se zlepšila plodnost.

Angrešt jako součást kuchyně

Angrešt je znám pro jeho silné aroma a chuť. Angrešt se nejčastěji používá při výrobě sirupů, marmelád, dezertů a džusů. Můžete si také vyzkoušet připravit angrešťové víno.

Angrešt také obsahuje vysoké množství vitaminů a antioxidantů. Je také vynikajícím zdrojem vitamínu C, draslíku a vápníku. Pokud tedy hledáte zdroje zdravého jídla, určitě si ve své zahradě zasadte angrešt.

Pro více informací o angreštu navštivte tuto stránku na Wikipedii.

fruit

Angrešt v domácí kuchyni – tradice a moderní chuť

• Angrešt se tradičně používá v kuchyni především na výrobu marmelád, kompotů nebo cukrovinek.

• V moderní kuchyni se využívá i jako přísada do dezertů, koktejlů nebo například do omáček k masu.

• Angrešt má silnou kyselou chuť, proto se doporučuje použít ho spíše jako doplněk ke sladším ingrediencím.

• Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, je proto skvělou volbou pro posílení imunity.

• Angrešt lze snadno pěstovat v zahradě či na balkóně a je velmi odolný vůči nepříznivému počasí.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář