|

Jak na papriky? Pěstování, sklizeň a zpracování paprik v domácích podmínkách

Jak na papriky? Pěstování, sklizeň a zpracování paprik v domácích podmínkách

Pokud máte rádi papriky a chcete si je pěstovat doma, nebojte se toho! S trochou péče a znalostí se vám podaří vychovat plodné rostliny plné chutných paprik.

Pěstování
Papriky potřebují slunce, teplo a vlhkost. Vhodné pro ně je tedy teplé a slunečné místo na parapetu nebo venku chráněné před větrem. Půda by měla být dobře propustná a bohatá na živiny. Papriky se nejlépe pěstují v květináčích, které umožňují snadné přesunutí rostliny.

Sklizeň
Papriky sklízejte, když jsou plně zralé, což se dá poznat podle barvy. Zelené papriky jsou nezralé a nejvíce obsahují vitamín C. Červené nebo žluté papriky jsou již zralé a jsou chutnější. V případě potřeby můžete papriky na stromě nechat dozrát.

Zpracování
Papriky se dají zpracovat na mnoho způsobů. Můžete je konzumovat syrové, vařené, naložené do octa nebo soli, grilované nebo smažené. Také se dají sušit a mrazit. Ze sušených paprik se dá připravit koření nebo můžete udělat ostré omáčky.

Pamatujte, že papriky jsou bohaté na vitamíny a minerály, takže jsou skvělým doplňkem pro zdravou výživu. Takže si bez obav můžete dopřávat chutné a zdravé papriky i v domácích podmínkách.

zelenina

Co všechno potřebujeme k pěstování paprik?

Pro pěstování paprik potřebujeme:

  • Kvalitní semena paprik
  • Podložku pro klíčení semen
  • Kvalitní zahradní substrát
  • Kbelíky nebo truhlíky na rostliny
  • Dostatek slunce
  • Dostatek zalévání

Jak klíčit semena paprik?

Nejdříve si musíme vybrat kvalitní semena paprik. Potřebujeme k nim podložku pro klíčení semen, kterou můžeme zakoupit v každé zahradnické prodejně. Semena paprik musí být umístěna na podklad a zalita vodou. Podklad musí být vlhký, ale ne přemokřený. Poté semena necháme klíčit v teplé a světlé místnosti, nejlépe na parapetu.

Jaké jsou doporučené podmínky pro pěstování paprik?

Papriky potřebují dostatek slunce a tepla. Nejlépe se jim daří při teplotách nad 20 °C. Pokud tuto teplotu nemůžeme zaručit, lze je pěstovat i na okně orientovaném na jih. Papriky potřebují také pravidelné zalévání.

Jak sklízet papriky?

Sklizeň paprik záleží na odrůdě paprik. Většinou se sklízejí, když jsou papriky zralé a dosahují své plné velikosti. Pokud chceme sklízet menší papriky, je vhodné je sbírat dříve. Pokud nebudeme papriky dostatečně často sklízet, mohou přerůst a tím ztrácí svou chuť.

Jak zpracovat sklizené papriky?

Papriky můžeme zpracovat různými způsoby. Můžeme je nakrájet na kousky a použít je do salátu, přidat do omáček, nebo je můžeme sušit na slunci.

Sušení paprik

Sklizené papriky očistíme od semen a nakrájíme na proužky nebo kousky. Ty následně vyskládáme na síťku a sušíme na slunci. Čas sušení záleží na počasí a teplotě, ale zhruba by měly sušit 1-2 týdny.

Papriková omáčka

Na paprikovou omáčku budeme potřebovat sklizené papriky, cibuli, rajčata, olivový olej a česnek. Papriky nakrájíme na proužky a orestujeme spolu s cibulí a rajčaty. Poté vše rozmixujeme spolu s olivovým olejem a česnekem a dochutíme solí a pepřem.

Papriky jsou velmi chutné a zdravé. Pokud nás zajímá vaření a nebojíme se si vypěstovat vlastní papriky, můžeme si užít nejen pěstování, ale také zpracování tohoto zeleninového pokladu.

Zdroj

Jak na papriky?

Pěstování paprik

Pro úspěšné pěstování paprik je nejlepší zvolit slunné místo, které je chráněno před větrem. Místo musí být dobře odvodněné a půda musí být bohatá na živiny. Papriky lze vysévat již v únoru nebo březnu do pěstebních nádob a zasadit ven až po posledních mrazích. Papriky potřebují pravidelnou zálivku a hnojení. Je důležité průběžně sklizet papriky, aby se podpořilo další růst rostlin.

Sklizeň paprik

Papriky jsou zralé a připravené ke sklizni, když dosáhnou své maximální velikosti a změní barvu na konečnou. Papriky lze buď uříznout pomocí nožů nebo vypáčit rukama. Je důležité nechat trochu stonku na paprice, aby se snížilo riziko hniloby.

Zpracování paprik v domácích podmínkách

Papriky lze zpracovat na různé způsoby, jako například nakládané, pečené, sušené nebo mražené. Při zpracování paprik je důležité je důkladně umýt a zbavit se stonků, semínek a vnitřních blan. Pak lze papriky nakrájet na plátky nebo kostky podle vašeho výběru a zpracovat podle receptu.

zeleninova

Druhy zeleniny: Co je to long-tail keyword?

Druhy zeleniny jsou pro mnoho z nás velmi oblíbené. Lidé si rádi dopřávají čerstvou a zdravou stravu, která je plná vitamínů a minerálů, a zelenina je skvělou možností. Long-tail keyword „druhy zeleniny“ je specifický typ klíčového slova používaného v SEO (Search Engine Optimization), který popisuje konkrétní zájem uživatelů o zeleninu. Tento typ klíčového slova přitahuje menší množství lidí, avšak zároveň má větší pravděpodobnost, že uživatelé, kteří hledají tyto informace, budou mít konkrétnější dotazy ohledně zeleniny.

Typy druhů zeleniny

Druhy zeleniny jsou různorodé a nabízejí mnoho variant. Mezi nejoblíbenější patří mrkev, ředkvičky, kapusta, brokolice, celer, rajčata, okurky a paprika. Každý z těchto druhů zeleniny má něco specifického, co ho odlišuje a může mít pozitivní účinky na náš organismus. Některé druhy zeleniny jsou bohaté na vitamíny a minerály, které jsou pro náš organismus důležité, například vitamín C a draslík v paprice nebo vitamíny A a E v batátu.

Pokud vás zajímá více informací o druzích zeleniny, můžete se podívat na wikipedii české stránky o zelenině, která nabízí živé diskuse a mnoho dalších užitečných informací o tomto tématu.

vegetables

Jak na papriky? Pěstování, sklizeň a zpracování paprik v domácích podmínkách

  • Papriky lze pěstovat i v domácích podmínkách, např. na balkoně nebo okenním parapetu
  • Nejvhodnější je výsev semen v březnu, aby měly dostatek času na růst před výsadbou do země
  • Důležité je zajistit paprikám dostatek slunce a pravidelnou zálivku
  • Sklizeň paprik probíhá v srpnu a září, když jsou plody dostatečně zralé
  • Při zpracování paprik můžete využít různé recepty, např. na paprikovou omáčku, nakládané papriky nebo paprikový džem
  • Při nakládání paprik do sklenic je důležité postupovat hygienicky a použít sterilizované sklenice a víčka
  • Zpracované papriky se dají skladovat v chladničce nebo mrazáku a využít je jako koření do různých pokrmů

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky