Jak na sušení ovoce doma: tipy a triky
Jak na sušení ovoce doma: tipy a triky
Když máte spoustu čerstvého ovoce, ale nevíte, co s ním dělat, jednou z možností je sušení. Sušené ovoce může být skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, a navíc se skladuje mnohem déle než čerstvé ovoce. Pokud se chcete naučit, jak na sušení ovoce doma, tady je pár tipů a triků.
1. Vyberte si vhodné ovoce
Ne všechno ovoce se hodí k sušení. Nejlépe se suší jablka, hrušky, meruňky, broskve, švestky, datle a fíky. Na druhou stranu ovoce jako banány nebo jahody se k sušení moc nehodí.
2. Připravte si ovoce
Ovoce nakrájejte na stejnoměrné kousky, aby se sušilo rovnoměrně. Nechte odstranit semínka a slupku podle toho, jaké ovoce sušíte.
3. Použijte vhodné sušičky
Existují sušičky ovoce, které vám usnadní práci a umožní vám sušit velké množství ovoce najednou. Pokud ale sušičku nemáte, můžete sušit i v troubě.
4. Sušte správně
Každé ovoce má svou vlastní sušící dobu a teplotu. Většinou se suší při teplotě 60 až 70 stupňů Celsia. Během sušení ovoce otáčejte, aby se sušilo rovnoměrně.
5. Skladujte správně
Po sušení nechte ovoce vychladnout a poté jej uložte do vzduchotěsných nádob. Uchovávejte na suchém místě bez přímého slunečního záření.
S těmito tipy a triky se vám podaří sušit ovoce snadno a úspěšně. Bon appétit!

Jak na sušení ovoce doma: tipy a triky
Proč sušit ovoce doma
Sušené ovoce je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Navíc je to perfektní způsob, jak si uchovat sezónní ovoce na delší dobu. Pokud se rozhodnete sušit ovoce doma, máte navíc jistotu kvalitního produktu, o kterém víte, co je obsaženo v procesu výroby.
Tipy a triky na sušení ovoce
1. Vyberte si vhodné ovoce – sušit lze prakticky jakékoli ovoce, avšak některé druhy jsou vhodnější než jiné. Kvalitní sušené ovoce lze připravit například z jablek, hrušek, broskví, meruněk, švestek a banánů.
2. Ovoce nakrájejte na stejnoměrné plátky – všechny plátky by měly být stejně tlusté, aby se sušilo rovnoměrně a nevyschly kraje dříve, než střed.
3. Osolte ovoce – sol na povrchu ovoce pomáhá zpomalit oxidaci a prodlužuje tak dobu trvanlivosti sušeného ovoce.
4. Připravte si vhodný sušič – sušit ovoce se dá na slunci, v troubě, v dehydrátoru nebo na vzduchu. Každá metoda má svá specifika, prosím odkážete si případné podrobnosti z této americké stránky.
5. Sušte ovoce trpělivě – proces sušení může trvat několik hodin až několik dní, vše závisí na druhu ovoce, tloušťce plátků a použité metodě sušení.
6. Ukládejte sušené ovoce do vhodných nádob – sušené ovoce by mělo být uchováváno v suchu a tmavu. Dobrým řešením jsou například uzavíratelné sklenice nebo nádoby se šroubovacími víčky.
Využití sušeného ovoce
Sušené ovoce se hodí jako zdravá svačinka, jako přísada do müsli a cereálií, do jogurtu nebo do dezertů. Může být také pozitivním přínosem do smoothies, pokrmů s těstovinami nebo jako přísada do kořenících směsí.
Jak na sušení ovoce doma: tipy a triky
Co potřebujete
Předtím, než se pustíte do sušení ovoce, musíte mít následující vybavení:
- Kvalitní ovocné druhy (jablka, švestky, meruňky, hrušky, banány, atd.)
- Nožík na krájení ovoce
- Konzervační prostředek (kyselina citronová, citronová šťáva nebo ascorbát sodný)
- Sušička nebo trouba s funkcí sušení
- Papírové ubrousky nebo látkovou utěrku
Jak na to
Následující postup Vám pomůže k sušení ovoce doma:
- Nejprve si ovoce důkladně umyjte a osušte.
- Připravte si konzervační prostředek podle návodu.
- Ovoce nakrájejte na rovnoměrné plátky o síle cca 3 mm.
- Naskládejte ovoce na plech potažený pečícím papírem nebo do sušičky.
- Před sušením každý kousek ovoce potřete konzervačním prostředkem. Pokud používáte kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu, stačí ovoce potřít pouze z jedné strany.
- Vložte plech s ovocem do trouby s funkcí sušení nebo do sušičky.
- Sušte ovoce při teplotě 50 – 60 °C po dobu čtyř až dvanáct hodin. Dojde-li k zhnědnutí ovoce, snížte teplotu a sušte dále.
- Dokonale usušené ovoce se vám bude loupit snadno. Poté jej přelijte do uzavíratelné sklenice nebo pytlíku a uchovávejte v chladu a suchu.

Sušené ovoce: Pojďme poznat toto zdravé jídlo
Co je sušené ovoce?
Sušené ovoce je druh potraviny, který vzniká sušením čerstvého ovoce. Sušené ovoce může být druhově rozmanité a může se lišit podle zeměpisné oblasti.
Proč je sušené ovoce zdravé?
Sušené ovoce je bohaté na vlákninu a antioxidanty. Obsahuje také minerály jako draslík, železo a hořčík.
Jaké druhy sušeného ovoce jsou nejlepší?
Mezi nejoblíbenější druhy sušeného ovoce patří sušené meruňky, hrozinky a datle. Sušené ovoce může být použito v různých receptech nebo se může konzumovat samostatně jako zdravý snack.
Pro více informací o sušeném ovoci navštivte stránku na Wikipedii.

– Sušení ovoce doma je skvělý způsob, jak si uchovat sezónní ovoce déle.
– Nejlepší jsou plody, které jsou sladké a šťavnaté – jako třeba meruňky, hrušky nebo broskve.
– Ovoce je třeba nakrájet na plátky či kolečka, aby se dobře usušilo.
– Sušit můžete v troubě, mikrovlnné troubě, sušičce na ovoce nebo na slunci.
– Nejlepší teplota pro sušení je okolo 60 °C.
– V průběhu sušení je důležité otočit ovoce na druhou stranu, aby se dobře usušilo z obou stran.
– Výsledné sušené ovoce si můžete uchovat v suchém a tmavém prostředí, ideálně v zavařovacích sklenicích.

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




