|

Jak poznat, kdy jsou vlašské ořechy zralé a připravené k loupení?

Jak poznat, kdy jsou vlašské ořechy zralé a připravené k loupení?

Vlašské ořechy jsou významnou a oblíbenou potravinou mnoha lidí. Nejlepší chuť a kvalitu získáváme tehdy, když ořechy sklízíme v pravý čas. Jak tedy poznat, kdy jsou vlašské ořechy zralé a připravené k loupení?

Prvním znakem, na který se zaměříme, je barva ořechu. Zralé ořechy mají tmavě hnědou barvu, obal je lesklý, a když ořech otřeseme, slyšíme v jehovnitru lehký šust. Pokud jsou ořechy stále zelené, jsou nezralé a jejich jádra budou malá a měkká. Pokud jsou ořechy přezrálé, mohou být rezavé nebo plísnivé.

K dalším znakům patří i čich a chuť. Když ořech přiložíme ke svému nosu, měl by vonět příjemně. Jeho chuť by měla být sladká a jemná.

Pokud dodržíme tyto zásady, můžeme si být jisti, že máme kvalitní zralé vlašské ořechy, které jsou připraveny k loupení a konzumaci.

ořechy

Jak poznat, kdy jsou vlašské ořechy zralé a připravené k loupení?

Vlašské ořechy na stromě

Vlašské ořechy jsou vynikající zdroj zdraví pro své složení živin jako jsou vitamín E, zdravé tuky a antioxidanty. Nicméně, pro získání těchto beneficí je důležité vybrat správné čas na sklizeň.

1. Vzhled

Zralé vlašské ořechy mají hnědou nebo zlatavou barvu, někdy s malými tmavými skvrnami. Na druhé straně, nezralé ořechy budou červenohnědé až zelené a budou asi 2 cm menší a méně plné.

Mějte na paměti, že tento indikátor by neměl být jediným důvodem pro sklizeň, protože barva může být ovlivněna faktory jako je půda, vlhkost a klima.

2. Tlak

Zkuste jednoduchý test na tlak. Pokud lehce stisknete vlašský ořech a cítíte odpovídající tlak a lehký zvuk vnitřního krachu, je připraven pro sklizeň. Pokud naopak pocítíte měkkost, nechte ořechy na stromě déle zrát.

3. Skořápka

Pokud vidíte otevřenou skořápku na zemi, je pravděpodobné, že ořech je zralý a připravený ke sklizni.

Nyní víte, jak poznat zralé vlašské ořechy. Pamatujte si, že nejlepší čas pro sběr je na konci srpna a začátku září..

Pro další informace o vlašských ořeších a jejich zdravotních vlastnostech, navštivte tento užitečný článek na webu MedicalNewsToday.com.



Jak poznat zralé vlašské ořechy?

Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem tuků, vlákniny, bílkovin a vitamínů. Je důležité poznat správný čas na sklizeň. Zralé ořechy jsou snadno rozpoznatelné podle několika faktorů:

Barva skořápky

Když je skořápka ořechu zralá, bude sytě hnědá nebo hnědozelená. Pokud je skořápka zelená, je ořech stále nezralý. Pokud je skořápka šedá nebo bledě hnědá, ořech je nadmíru zralý, pokud ho nevydalažujete, hrozí, že bude hořký.

Velikost plodu a objemu ořechu

Když jsou vlašské ořechy zralé, jejich plody nabývají na velikosti a vnitřní objem ořechu prudce narůstá. Pokud jsou vaše ořechy výrazně menší a bez objemu, pravděpodobně nejsou stále zralé.

Zkuste zahynoucí test

Lehký test může být také spojen s usychajícím, hnědnoucím zbytkem kůry na vrcholu vlašského ořechu. Pokud tento vrchol začíná hnědnout a usychat, znamená to, že ořech už začíná ztrácet vlhkost a je tedy zralý.

zeleninova

Kdy loupat vlašské ořechy

Jak poznat zralé vlašské ořechy?

Pokud se chystáte loupání vlašských ořechů, je důležité vědět, kdy jsou zralé. Vlašské ořechy jsou nejlepší, když jsou plně zralé, tj. když se uvnitř skořápky nachází oříšek v plné velikosti. Pokud je oříšek menší, ještě není zralý. Také si můžete všimnout, že skořápka bude místy narůžovělá.

Jak loupání vlašských ořechů probíhá?

Loupání vlašských ořechů je poměrně jednoduché. Pro začátek je třeba skořápky namočit do vody, aby se lépe louply. Poté si vezměte kleště a opatrně skořápky rozloupejte. Pokud máte větší množství ořechů, můžete použít speciální loupací stroje.

Pokud máte zájem dozvědět se více o vlašských ořeších, můžete nahlédnout na tuto stránku na Wikipedii.

orisky

Jak poznat, kdy jsou vlašské ořechy zralé a připravené k loupení?

  • Zkontrolujte barvu skořápky – musí být hnědá, ne červená.
  • Uchopte ořech a zakývejte – pokud se uvolní z plodu, je zralý.
  • Podívejte se na vrchol ořechu – musí být zakulacený bez vyčnívajícího konce.
  • Dotkněte se ořechu – musí být tvrdý, ale trochu pružný.
  • Zkuste ořech otevřít – pokud se skořápka snadno odloupne od mícha, můžete začít lupit.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky