Jak správně čistit a umýt zeleninu a ovoce před konzumací: přírodní alternativy a rady
Jak správně čistit a umýt zeleninu a ovoce před konzumací: přírodní alternativy a rady
Konvenciálně pěstovaná zelenina a ovoce mohou obsahovat zbytky pesticidů, hnojiv a dalších látek, které nejsou pro lidské tělo zdravé. Proto je důležité je správně umýt a zbavit se těchto nečistot před konzumací.
Pokud nechcete používat chemické prostředky k čištění, můžete zkusit následující přírodní alternativy:
- Sůl – rozpusťte lžíci soli ve vodě a ponořte do ní zeleninu či ovoce po dobu alespoň 15 minut. Poté opláchněte.
- Ocet – smíchejte 1/4 šálku octa s 3/4 šálku vody a nechte zeleninu či ovoce v této směsi namočené po dobu alespoň 15 minut. Poté opláchněte.
- Citron – vymačkejte citron do vody a nechte zeleninu či ovoce v této směsi namočené po dobu alespoň 5 minut. Poté opláchněte.
Kromě toho platí několik obecných rad:
- Umývejte si ruce před čištěním zeleniny a ovoce.
- Pokud je to možné, používejte bio zeleninu a ovoce, které obsahují méně nečistot.
- Pokud vidíte nečistoty či poškození na zelenině či ovoci, raději je zlikvidujte.
- Po umytí nežahněte zeleninu a ovoce ručníkem, neboť tak můžete způsobit další znečištění.
Základní pravidla pro čištění a mytí zeleniny a ovoce
Před konzumací zeleniny a ovoce je nutné je řádně vyčistit a umýt, aby se odstranily případné zbytky půdy, pesticidů a dalších škodlivin. Stejně důležité je také dodržovat hygienická pravidla, aby se předešlo přenosu různých bakterií a virů.
Jak na to:
- Nejprve si důkladně umyjte ruce.
- Zeleninu a ovoce důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
- Pokud máte možnost, dejte ještě zeleninu a ovoce na několik minut namočit do vody s octem nebo citronovou šťávou. To pomůže odstranit zbytky pesticidů a bakterií.
- Důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a osušte.
- Zeleninu a ovoce dále oškrábejte nožem nebo škrabkou, pokud se jedná o druhy, kde se toto doporučuje, jako jsou například mrkev nebo brambory.
Přírodní alternativy pro čištění a mytí zeleniny a ovoce
Místo běžných čistících prostředků můžete použít přírodní alternativy, které jsou šetrnější k životnímu prostředí, ale také zdraví. Několik možností je uvedeno níže:
- Kombinace octa a vody – směs vody a octa poměru 3:1 postříkejte na zeleninu a ovoce, nechte působit několik minut, důkladně opláchněte vodou a osušte.
- Citronová šťáva – smíchejte citronovou šťávu s vodou v poměru 1:4 a postříkejte na zeleninu a ovoce. Následně opláchněte a osušte.
- Sodovka – přidejte lžíci sody do vody a do této směsi namočte zeleninu a ovoce. Poté opláchněte vodou a osušte.
Další užitečné rady
- Pokud je zelenina či ovoce velmi znečištěné, můžete použít speciální čistící prostředky, které jsou k dostání v obchodech. Je však důležité si důkladně prostudovat složení a návod na použití.
- Nezapomeňte vyhodit vnější listy salátů a další zeleniny, které vypadají podezřele nebo jsou již zbytečně hnědé či zaschlé. Tyto listy byly pravděpodobně vystaveny mnoha bakteriím a virům, takže je není vhodné konzumovat.
- Zeleninu a ovoce uchovávejte v chladničce v uzavřených nádobách, abyste minimalizovali přenos bakterií a virů a také prodloužili jejich trvanlivost.
Zdroj: FDA
Jak správně čistit a umýt zeleninu a ovoce před konzumací: přírodní alternativy a rady
Proč je důležité čistit zeleninu a ovoce před konzumací?
Čistění zeleniny a ovoce je velmi důležité, protože mohou obsahovat škodlivé bakterie, pesticidy a další nečistoty, které mohou při konzumaci ohrozit naše zdraví. Proto je dobré se při konzumaci zeleniny a ovoce držet základních pravidel čištění, aby byly co nejvíce zbaveny škodlivých látek.
Jak správně čistit zeleninu a ovoce?
Nejlepší způsob, jak čistit zeleninu a ovoce, je použít vodu. Zeleninu a ovoce nejdříve opláchněte pod tekoucí vodou a poté ji několik minut namočte do čisté vody. Můžete také přidat šťávu z citronu nebo ocet, které pomohou ničit bakterie a odstraňovat nečistoty. Poté zase opláchněte pod tekoucí vodou.
Jaké jsou přírodní alternativy pro čištění zeleniny a ovoce?
Kromě použití běžných prostředků jako je voda, citron nebo ocet, existují i další přírodní alternativy, které dokážou odstranit nečistoty z zeleniny a ovoce. Například můžete použít roztok sody bikarbony a vody, který dokáže odstraňovat škodlivé látky na povrchu zeleniny a ovoce. Dále se jako přírodní alternativa doporučuje používání speciálních čistících prostředků na bázi bylinek, které dokážou působit proti bakteriím a plísním.
Co dělat s kůrou u zeleniny a ovoce?
Při čištění zeleniny a ovoce je dobré kůru nejdříve opláchnout pod tekoucí vodou a poté odstranit. Nicméně některé odrůdy ovoce a zeleniny, jako jsou například jablka nebo okurky, obsahují mnoho vitamínů a prospěšných látek právě v kůře. Pokud je to možné, je tedy dobré kůru neodstraňovat.
Ovoce a Zelenina: Význam pro Zdraví
Výsledky mnoha studií ukazují, že konzumace ovoce a zeleniny má prospěšné účinky na lidské zdraví.
Ovoce
Ovoce obsahuje mnoho důležitých nutrientů jako jsou vitamíny, minerály a vlákniny. Konzumace ovoce snižuje riziko srdečních chorob, cukrovky a některých druhů rakoviny. Ovoce také pomáhá udržovat zdravou kůži, vlasy a nehty.
Zelenina
Zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Pravidelná konzumace zeleniny snižuje riziko mnoha onemocnění jako jsou srdeční choroby, cukrovka a některé druhy rakoviny. Zelenina také pomáhá udržovat zdravou váhu a trávení.
Pro dosažení optimálního zdraví je doporučováno konzumovat celkem 5 porcí ovoce a zeleniny denně.
Zdroj: Wikipedia
Jak správně čistit a umýt zeleninu a ovoce před konzumací: přírodní alternativy a rady
- Důkladné mytí zeleniny a ovoce snižuje riziko onemocnění způsobených bakteriemi a pesticidy.
- Nepoužívejte tvrdé štětce, abyste zabránili poškození povrchu zeleniny a ovoce.
- Pro snížení rizika alergických reakcí a otrav pesticidy je lepší si kupovat bio zeleninu a ovoce.
- Používání přírodních alternativ jako je ocet, citrónová šťáva a sůl pomáhá snížit množství pesticidů na zelenině a ovoci.
- Chvíli namočit zeleninu a ovoce v roztoku s octem, citrónovou šťávou nebo solí pomáhá odstranit nežádoucí látky na povrchu.
- Většina zeleniny a ovoce by měla být umývána pod studenou vodou a nekupovat již nařezanou a balenou zeleninu a ovoce, protože to zvyšuje riziko nákazy bakteriemi.