Mražená zelenina a její využití při vaření: Tipy a triky.
Mražená zelenina a její využití při vaření: Tipy a triky
Pokud hledáte způsob, jak ušetřit čas a peníze při vaření, mražená zelenina může být skvělou volbou pro vás! Výhodou mražené zeleniny je to, že ji můžete mít po ruce kdykoliv a není potřeba se starat o to, aby nezhnila. Zároveň si zachovává většinu výživových hodnot, což ji dělá zdravější alternativou než konzervované potraviny.
Zde je pár tipů a triků, jak využít mraženou zeleninu při vaření:
– Používejte ji jako přísadu do polévek, omáček, rizota a dalších pokrmů. Můžete ji přidat jak v mraženém stavu, tak ji nechat rozmrazit před vařením.
– Mraženou zeleninu můžete použít i jako zdroj zeleniny do smoothie. Stačí ji jenom nechat rozmrazit a přidat do svého oblíbeného receptu.
– Pokud preferujete čerstvé zeleninu, ale rádi byste si ji uschovali na později, můžete ji také zamrazit. Pro nejlepší výsledek ji však nejprve očistěte, nakrájejte a blanšírujte (přiveďte ji do varu a krátce povařte v osolené vodě). Pak ji nechte vychladnout, usušte a zamrazte v příslušném kontejneru.
Nezáleží na tom, jestli preferujete mraženou nebo čerstvou zeleninu – s těmito tipy a triky ušetříte čas a neztratíte na kvalitě vašich jídel. Tak neváhejte a vyzkoušejte mraženou zeleninu při vaření!
Mražená zelenina není nuda
Mražená zelenina je pro mnoho lidí synonymem pro nudná jídla. Možná však nevíte, že ji lze využít na mnoho způsobů a díky ní můžete připravit skvělá jídla plná chuti a výživných látek. V následujícím článku se dozvíte několik tipů a triků, jak využít mraženou zeleninu v kuchyni.
Zapečené brambory se špenátem a hráškem
Pro tento recept potřebujete:
- 1 kg brambor
- 200 g mraženého hrášku
- 200 g mraženého špenátu
- 2 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhaného sýra
- sůl, pepř, olivový olej
Postup:
- Oloupejte a nakrájejte brambory na plátky. Omyjte je a osušte.
- Do vymazané zapékací mísy vložte vrstvu brambor a posypte je solí a pepřem.
- Přidejte vrstvu mraženého hrášku a špenátu.
- Opakujte postup až do vyčerpání všech ingrediencí.
- Ve smetaně rozmíchejte vejce a sůl a pepř a zalijte jím zapékací mísu.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Mísa s bramborami a zeleninou musí zapéct alespoň 60 minut.
- Před koncem pečení posypte zapékané jídlo strouhaným sýrem.
Krémová čočková polévka s mraženou zeleninou
Pro tento recept potřebujete:
- 1 hrnek červené čočky
- 2 mrkve
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 200 g mražené zeleniny (např. hrášek, kukuřice, fazolky)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř, kari koření
Postup:
- Čočku propláchněte ve studené vodě a nechte chvíli namočenou.
- V hrnci si rozpálte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte na drobno nakrájené mrkve a mraženou zeleninu a podlijte vývarem.
- Přidejte čočku a nechte polévku vařit na mírném ohni alespoň 20 minut.
- Před koncem vaření přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a kari kořením.
- Z polévky můžete před podáváním vytáhnout část zeleniny, rozmačkat ji vidličkou a vrátit zpět do hrnce. Polévka bude krémovější a díky změně struktury chutnat lépe.
Nyní již víte, že mražená zelenina není pouze nudným kusem zamraženého ovoce. Vyberte si své oblíbené druhy zeleniny a začněte experimentovat s chutěmi a vůněmi, které z ní dokážete vykouzlit. Vaše chuťové pohárky určitě ocení!
Zdroj: 10 Things to Make With Frozen Vegetables
Mražená zelenina a její využití při vaření: Tipy a triky
Co je mražená zelenina?
Mražená zelenina je zelenina, která byla zpracována a následně zmrazená, aby se zachovala po dlouhou dobu.
Jaká je výhoda použití mražené zeleniny při vaření?
Výhodou použití mražené zeleniny při vaření je její rychlé připravení. Mražená zelenina již bývá oloupaná a nařezaná, takže ušetříte čas při přípravě.
Jak lze nejlepší využít mraženou zeleninu při vaření?
Mražená zelenina může být použita k vaření různých jídel. Například se dá použít do polévek, omáček, zeleninových příloh, rizot a mnoha dalších.
Je lepší používat čerstvou nebo mraženou zeleninu při vaření?
Oba druhy zeleniny mají své výhody a nevýhody. Čerstvá zelenina je nejčerstvější a vždy k dispozici, ale má kratší životnost než mražená zelenina. Na druhou stranu, mražená zelenina má delší životnost, je vždy k dispozici a může snížit náklady na potraviny.
Může mražená zelenina být přece jen špatně kvality?
Mražená zelenina může být špatné kvality, pokud byla špatně zpracována při mražení. Proto je důležité důkladně si přečíst informace na obalu a vybrat si kvalitní mraženou zeleninu od renomovaných výrobců.
Mražená zelenina: Výhody pro zdraví
Nízká cena a vysoká nutriční hodnota
Mnoho Čechů upřednostňuje mraženou zeleninu před čerstvou a to hlavně kvůli nízké ceně. Nicméně, mnozí nevědí, že mražená zelenina může být stejně, nebo dokonce více, nutričně bohatá než čerstvá.
Ochrana vitamínů a minerálů
Mnoho lidí se bojí, že zmrazením se ztratí nutriční hodnoty zeleniny. Opak je ale pravdou. Mražením dojde k ochraně většiny vitamínů, minerálů a dalších živin, protože se zelenina zmrazí ihned po sklizni, tedy v době, kdy je na svém nejživějším stavu.
Více času pro přípravu jídla
Díky mražené zelenině může být vaření snadnější a rychlejší. Mraženou zeleninu nemusíte čistit, krájet a odstraňovat nekvalitní kousky. Stačí ji jen vyjmout z mrazáku, opláchnout pod vodou a přidat do jídla.
Odkaz na Wikipedii
Pokud Vás zajímá více informací o mražené zelenině, můžete se podívat na tento odkaz na Wikipedii. Zde naleznete rozsáhlé informace o historii a využití mražené zeleniny po celém světě.
Mražená zelenina a její využití při vaření: Tipy a triky
- Mražená zelenina je pohodlná a rychlá volba pro vaši kuchyni.
- Můžete použít mraženou zeleninu jako součást různých jídel.
- Přidejte mraženou zeleninu do polévek a omáček pro rychlou a snadnou chuťovou vylepšení.
- Zmrazte zeleninu, kterou byste jinak vyhodili, jako jsou rostlinné stonky a kůže, a použijte je později k vaření vývarů a omáček.
- Zmrazení zeleniny zachovává její živiny a chuť, takže se nemusíte obávat o kvalitu vašich jídel.
- Použijte mraženou zeleninu místo syrové zeleniny pro rychlejší a snadnější přípravu jídel.
- Konstantní zdroj mražené zeleniny může pomoci udržet v kuchyni minimální zásobu čerstvé zeleniny, což ušetří místo a zároveň zdravé stravování.
Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.