|

Nakládaná zelenina jako součást tradiční české kuchyně

Nakládaná zelenina jako součást tradiční české kuchyně

Nakládaná zelenina je neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. České domácnosti ji připravují již po několik generací, a to z nejrůznějších druhů zeleniny – od kyselých okurek až po nakládané papriky, cibuli, mrkev nebo květák.

Nakládání zeleniny je velmi oblíbenou metodou její konzervace, která dovoluje uchovat zeleninu po mnoho měsíců. Navíc, nakládaná zelenina je velmi chutná a zdravá, obohacuje stravu o vitamíny a stopové prvky.

Pro získání správné chuti se používají různé koření a bylinky, například nové koření, kmín, bobkový list, skořici nebo pepř. Nakládaná zelenina se podává jako příloha k hlavním jídlům, ale také jako samostatný pokrm nebo součást salátů.

Pokud se chcete přiblížit tradiční české kuchyni, rozhodně nevynechte nakládanou zeleninu!

zelenina





Nakládaná zelenina jako součást tradiční české kuchyně

Nakládaná zelenina

Nakládaná zelenina je tradiční součástí české kuchyně a má si tu svoji pevnou pozici. Nakládají se především ty druhy zeleniny, které jsou k mání v dostatku a zdravé a chutné jsou v případě, že jsou mladé a čerstvé. Kromě klasických cibulek a okurek se nakládají i mrkev, kapusta, květák atd. Základem nakládaní je ocet, který dodává zelenině to správné kyselé aroma a také ji konzervuje.

Nakládání okurek

Okurky nakládáme ve sladkokyselém nálevu, který vytváříme z octa, hřebíčku, celé papriky a kmínu. Důležité je, aby okurky byly mladé a pevné, protože jinak mohou být po nakládání příliš měkké. Ideální je zeleninu nakládat do sklenic se šroubovacím uzávěrem, aby se nadbytečný vzduch dostal pryč a okurky byly dobře zalité nálevem.

Nakládání mrkve

Mrkev se nakládá v nálevu z vody, octa, cukru a soli. Před samotným nakládáním je dobré mrkev oloupat a nařezat na menší kousky. Po přípravě nálevu se mrkev jednoduše zalije a nechá se odležet alespoň dva dny. Tím pádem bude mít správnou chuť a bude měkká, ale ne rozvařená.

Nakládání kapusty

Kapusta se nakládá především na zimní období a používá se jako ochucovadlo ke kysanému zelí. Nakládá se buď v celku anebo se nařeže na tenké proužky. Nálev se připravuje ze soli, octa, cukru, drceného kmínu a babiččiny tajné přísady. Kapusta by měla být nakládaná minimálně dva dny až týden, aby se dostala do tu správné chuti.

Celkově platí, že nakládaná zelenina je velmi zdravá a má mnoho výživových hodnot. Doporučuje se proto jíst ji s chlebem a masem, a to jak k obědu, tak k večeři.


Zdroj

Nakládaná zelenina jako součást tradiční české kuchyně

Co je to nakládaná zelenina?

Nakládaná zelenina je tradiční české jídlo, které se skládá z různých druhů zeleniny, která se nakládá v octové marinádě. Ty nejčastější druhy zeleniny jsou okurky, cibule, paprika, mrkev, ředkvičky a květák.

Jak se nakládaná zelenina připravuje?

Pro přípravu nakládané zeleniny je třeba mít čerstvou a kvalitní zeleninu, kterou nakrájíme na plátky nebo kostičky. Poté zeleninu na chvíli povaříme v octové marinádě s přidáním cukru, soli a koření. Nakládaná zelenina je hotová během několika hodin, ale mnoho lidí ji nechává nakládat několik dní, aby se chuť zlepšila.

Jak se nakládaná zelenina podává?

Nakládanou zeleninu můžete podávat jako přílohu k masu a dalším jídlům, nebo ji můžete použít jako ingredienci do salátů, sendvičů nebo baget. Také se často podává jako samostatné jídlo nebo s chlebem a máslem.

zeleninova

Nakládaná zelenina – tradiční česká specialita

Nakládaná zelenina je oblíbenou tradiční českou specialitou, kterou si oblíbili milovníci kyselých pochoutek. Tato lahůdka se vyrábí z čerstvé zeleniny, která se nakládá v soli, octě a koření. mezi nejčastěji používanou zeleninu patří cibule, paprika, okurky, rajčata, cukety nebo červená řepa.

Jak připravit nakládanou zeleninu?

Pro přípravu nakládané zeleniny je třeba nejprve vybrat vhodnou čerstvou zeleninu. Ta se nakrájí na menší kousky a naplní se do skleniček či nádob. Dále se připraví nálev ze soli, octa, cukru a koření. Ten se perfektně hodí také s oreganem, tymiánem nebo zázvorem.

Poté se nálev zalije do nádob s připravenou zeleninou a nádoby se uzavřou víčkem. Pune nechte na chladném a temném místě v ledničce, kde může nakládaná zelenina vylouhovat do nálevu své příchutě a zjemní se. Nakládaná zelenina se skvěle hodí ke grilovanému masu, uzeninám, paštikám či ke druhé svačině.

Pokud chcete vyzkoušet další tradiční české pochoutky, doporučujeme náš Český kuchařský průvodce.

vegetables

Nakládaná zelenina jako součást tradiční české kuchyně

  • Jedná se o tradiční pokrm české kuchyně, který se vyrábí kvašením zeleniny.
  • Nejčastěji se využívá zelí, okurky, papriky, cibule a mrkev.
  • Nakládání zeleniny má pozitivní vliv na trávení, jelikož kvašením vznikají probiotické bakterie.
  • Nakládaná zelenina se dá jíst jako samostatné jídlo, nebo jako příloha k masu či jinému hlavnímu jídlu.
  • Proces nakládání je poměrně jednoduchý a dá se provést i doma.
  • Nakládaná zelenina má často místo na českých trzích a v obchodech s potravinami.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář