|

Tradiční české recepty na nakládanou zeleninu

Tradiční české recepty na nakládanou zeleninu

Pokud hledáte tradiční české recepty na nakládanou zeleninu, jste na správném místě! Naši prarodiče si užívali nakládanou zeleninu jako součást jejich jídelníčku. Nakládaná zelenina je zdravá, snadno se připravuje a má vynikající chuť.

K nejznámějším druhům nakládané zeleniny patří okurky, ředkvičky, cibule, paprika nebo zelí. Mezi oblíbené koření pak patří pepř, kmín, hořčičné semínko a drcená paprika. Pokud chcete získat skvělý výsledek, používejte čerstvé a kvalitní suroviny.

Jeden z nejznámějších receptů na nakládanou zeleninu je „kysané zelí“. Kromě zelí budete potřebovat také koření, cukr, sůl a ocet. Receptů na nakládanou zeleninu existuje mnoho, každý z nich využívá jiné koření a suroviny.

Nakládaná zelenina se hodí jako příloha k masu, do sendvičů i jako samostatné jídlo. Buďte kreativní a vytvořte si svůj vlastní tradiční český recept na nakládanou zeleninu!

zelenina



Tradiční české recepty na nakládanou zeleninu

Tradiční české recepty na nakládanou zeleninu

1. Nakládaná okurka

Nakládaná okurka je nejoblíbenější druh nakládané zeleniny v Česku. Kromě soli a octa se do ní přidávají také koření jako kmín, česnek a hořčičné semínko. Recept na nakládanou okurku najdete zde.

2. Nakládaná řepa

Nakládaná řepa je typická zimní zelenina. Její chuť je pikantní a kořenitá, proto se hodí jako příloha k těžším jídlům. Kromě řepy, soli a octa se do ní přidává také cukr, koření jako piment a nové koření. Recept na nakládanou řepu najdete zde.

3. Nakládaná cibule

Nakládaná cibule má sladkokyselou chuť a je ideálním doplňkem k masu. Kromě cibule, soli a octa se do ní přidává také cukr a koření jako nové koření, pepř a zázvor. Recept na nakládanou cibuli najdete zde.

4. Nakládaná paprika

Nakládaná paprika je sladká a mírně pikantní. Je vhodná jako příloha k masu nebo k obloženým chlebíčkům. Kromě papriky, soli a octa se do ní přidává také cukr, hořčičné semínko a kopr. Recept na nakládanou papriku najdete zde.

5. Nakládaný zelí

Nakládané zelí je tradiční zelenina na vánočním stole. Jeho chuť je sladkokyselá a mírně pikantní. Kromě zelí, soli a octa se do něj přidává také cukr, hřebíček a bobkový list. Recept na nakládané zelí najdete zde.

Tradiční české recepty na nakládanou zeleninu

Co je to nakládaná zelenina?

Nakládaná zelenina je tradiční pokrm v české kuchyni. Zelenina, jako jsou okurky, cibule, papriky a mrkev, se namočí do vinného octa, cukru a koření. Tento proces způsobí, že zelenina se zakysne a získá chuť, která je oblíbená u mnoha Čechů.

Jak se připravuje nakládaná zelenina?

Recept na nakládanou zeleninu je poměrně jednoduchý. Zeleninu nakrájejte na kolečka nebo plátky a vložte ji do sklenice nebo nádoby na nakládání. Smíchejte vodu, ocet, cukr, sůl a koření a zalijte zeleninu tak, aby byla zcela ponořena. Uzavřete nádobu a nechte zeleninu nakládat alespoň den nebo dva při pokojové teplotě. Poté ji stačí dát do lednice a můžete si ji po celý týden vychutnávat k libovolnému jídlu.

Co je nejlepší jíst k nakládané zelenině?

Nakládaná zelenina je skvělá příloha k řadě jídel, jako jsou masové pokrmy, sendviče nebo hamburgery. Klasickým českým jídlem, kde se nakládaná zelenina často podává, je smažený sýr s hranolkami a tatarkou.

zeleninova

Nakládaná zelenina – typický český pokrm

Co je to nakládaná zelenina?

Nakládaná zelenina je typický český pokrm, který se skládá z různých druhů zeleniny, které jsou nakládané v octovém roztoku. Mezi nejčastěji používané druhy zeleniny patří cibule, ředkvičky, okurky, paprika, mrkev a další.

Jak se připravuje nakládaná zelenina?

Příprava nakládané zeleniny je velmi jednoduchá. Zeleninu je třeba oloupat a nakrájet na menší kousky. Poté se zelenina vloží do nádoby a zalije se octovým roztokem. Pro výrobu octového roztoku se používá octová esence, cukr, sůl, pepř a další koření podle chuti.

Nakládaná zelenina se nechá několik dní nakládat v lednici, aby se pikantní chutě promísily a zelenina zjemnila. Nakládaná zelenina se může podávat jako příloha k hlavním jídlům nebo jako samostatné jídlo.

Historie nakládané zeleniny

Nakládaná zelenina má v české kuchyni dlouholetou tradici. Patří mezi nejtypičtější pokrmy české kuchyně a často se podává například na vánočním stole. Dříve se nakládala zelenina jako konzervace na zimu, dnes už se však připravuje jako oblíbený pokrm.

Pokud vás zajímá více informací o nakládané zelenině, doporučujeme navštívit článek na Wikipedii: Nakládaná zelenina.

vegetables

Tradiční české recepty na nakládanou zeleninu:

– Nakládané okurky: nakrájejte okurky na plátky a nechte je v octovém nálevu s kořením a cukrem, pak je můžete konzumovat jako přílohu či samostatné jídlo.

– Nakládaná paprika: nakrájejte papriky na proužky, přidejte česnek a koření a nechte v octovém nálevu několik dní. Skvělá jako příloha k masu nebo do sendvičů.

– Nakládaná cibule: nakrájejte cibuli na kolečka a nechte ji v octovém nálevu s cukrem. Ideální jako přísada do salátů či hovězího guláše.

– Nakládané rajčata: nakrájejte rajčata na plátky a vložte do nálevu s octem, cukrem, solí a kořením. Skvělá jako příloha ke grilovanému masu.

– Nakládané zelí: nakrájejte zelí na tenké proužky a nechte ho v nálevu s kořením a octem až několik dní. Můžete ho konzumovat jako přílohu nebo přidat do zelňačky.

– Nakládané červené a bílé zelí: nakrájejte zelí na tenké proužky, přidejte koření, cukr a ocet a nechte v nálevu několik dní. Vynikající jako příloha k masovým jídlům nebo do sendvičů.

– Nakládané okurky s cibulí a křenem: nakrájejte okurky na plátky a smíchejte s nakrájenou cibulí a křenem. Nechte vlučovat a můžete konzumovat jako přílohu nebo samostatné jídlo.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky