|

Popínavé jahody – jak je využít v kuchyni na různé způsoby.

Popínavé jahody – nekonečné možnosti využití v kuchyni

Popínavé jahody, také známé jako frigojahody, jsou vynikající ovoce plné vitamínů a antioxidantů. Jsou velmi snadno pěstovatelné a jejich chuť je sladká a osvěžující. Pokud máte popínavé jahody doma, velmi pravděpodobně se Vám jich utrhají velké množství a nebudete vědět, co s nimi. Proto Vám přinášíme několik tipů na to, jak je využít v kuchyni.

1. Jahodová marmeláda – Popínavé jahody jsou vynikající surovinou pro výrobu domácí jahodové marmelády. Stačí je rozvařit s cukrem a šťávou z citronu a marmeláda bude hotová.

2. Jahodová poleva – Pokud máte rádi dezerty a koláče, můžete z popínavých jahod vyrobit skvělou jahodovou polevu pro ozdobení.

3. Jahodový sirup – Jahodový sirup je ideální na osvěžení v horkých letních dnech. Popínavé jahody můžete použít jako základ pro jeho výrobu.

4. Jahodový smoothie – Smoothie s popínavými jahodami je zdravá a chutná volba pro snídani nebo svačinu.

5. Jahodový koktejl – Připravte si osvěžující jahodový koktejl s popínavými jahodami, ledem, alkoholem a dalšími surovinami dle Vašeho gusta.

Popínavé jahody jsou skvělé nejen na přípravu dezertů a nápojů, ale také jako doplněk do salátů a pokrmů. Nebo si je můžete prostě jen tak na pochoutku utrhnout přímo z rostliny. Pokud tedy máte možnost popínavé jahody vypěstovat, určitě využijte jejich nekonečné možnosti v kuchyni.

ovocny




Popínavé jahody – jak je využít v kuchyni na různé způsoby

Co jsou to popínavé jahody?

Popínavé jahody jsou ovocem rostoucím na popínavé rostlině. Kromě svého charakteristického vzhledu mají také bohatou chuť a mnoho výživových hodnot. Jsou to oblíbené ovoce pro mnoho lidí a jsou využívány v kuchyni na mnoho způsobů.

Jaké jsou výhody popínavých jahod?

Popínavé jahody jsou bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, což jsou prospěšné látky pro náš organismus. Dále obsahují minerály jako kálium a hořčík, které jsou důležité pro normální fungování svalů a srdce. Vzhledem k jejich bohatému obsahu vody jsou také vhodné pro hydrataci těla.

Jaké jsou nejlepší způsoby, jak využít popínavé jahody v kuchyni?

  • Smoothie a šťávy – Popínavé jahody jsou vynikající složkou do smoothie a šťáv. Můžete je smíchat s jinými druhy ovoce a vytvořit tak chutný a zdravý nápoj.
  • Plněné popínavé jahody – Plné popínavé jahody jsou skvělou alternativou k tradičním sladkostem. Stačí je rozkrájet na poloviny a plnit třeba tvarohem nebo jiným cukrovím.
  • Saláty – Popínavé jahody jsou skvělou přísadou do různých druhů salátů. Můžete je smíchat například s listovou zeleninou nebo sladkou řepou.
  • Kompoty a marmelády – Pokud máte více popínavých jahod, než spotřebujete, můžete si je uložit do kompotu nebo marmelády. Budou tak mít delší trvanlivost a vy si užijete jejich chuť i v zimních měsících.

Recept na smoothie s popínavými jahodami

  • 1 banán
  • 1 hrst popínavých jahod
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu

Do mixéru vložíme banán, popínavé jahody, kokosové mléko a med nebo javorový sirup. Vše rozmixujeme dohladka a hotový nápoj nalijeme do skleniček. Podáváme s ledem a několika lístky máty na ozdobu.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/recipe/263524/strawberry-coconut-smoothie/


Popínavé jahody – jak je využít v kuchyni na různé způsoby

Jaké jsou vlastnosti popínavých jahod?


Popínavé jahody jsou úžasným zdrojem vitamínu C, antioxidantů a vlákniny. Obsahují také mnoho minerálů jako je draslík, hořčík a vápník.

Jaké jsou způsoby využití popínavých jahod v kuchyni?


Popínavé jahody můžete použít v kuchyni na mnoho způsobů. Můžete je konzumovat syrové, přidávat do müsli, jogurtových nebo ovocných salátů. Dále je můžete použít jako ingredience při přípravě různých dezertů, jako jsou například ovoce s muffiny, koláče nebo dorty. Kromě toho můžete vytvořit svěží nápoj, jako je limonáda nebo smoothie s popínavými jahodami. Pokud máte rádi domácí marmeládu nebo sirupy, popínavé jahody jsou skvělým ingrediencí pro tyto recepty.

Jak skladovat popínavé jahody?


Popínavé jahody můžete skladovat v lednici až 3 dny. Pokud je máte více, můžete je zamrazit a skladovat až 6 měsíců.

ovoce





Popínavé jahody

Popínavé jahody: Pochází z Číny a Japonska

Popínavé jahody jsou jednou z odrůd rostliny jahodník. Tato odrůda pochází z Číny a Japonska a byla dovezena do Evropy v 18. století.

Květy a plody popínavých jahod

Popínavé jahody mají bílé květy a červené plody. Jsou velmi oblíbené pro svůj sladký a ovocný aroma, které se využívá při výrobě džemů, koláčů nebo jako ozdoba na dortech.

Pěstování popínavých jahod

Popínavé jahody jsou velmi snadno pěstovatelné. Nejlepší je je pěstovat na slunných místech, kde mají dostatek vody a živin. Vybírejte proto dobře osvětlené místo na vaší zahradě, aby se vaše jahody mohly co nejlépe vyvíjet.

Pro více informací o pěstování popínavých jahod si můžete přečíst článek na Wikipedii.


fruit

Popínavé jahody – jak je využít v kuchyni na různé způsoby

  • Popsat jahody
  • Jak se pěstují
  • Jaké jsou přínosy pro zdraví
  • Jaké jsou jahody využívány v kuchyni – džem, koláče, nápoje, saláty
  • Recepty na jahodový džem, koláče a koktejly
  • Nápady na originální způsoby použití jahod v kuchyni

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář