Rajče zelenina – pěstování, postupy a úprava
Rajče zelenina – pěstování, postupy a úprava
Rajče je oblíbenou zahradnickou plodinou, která patří do čeledi lilkovitých rostlin. Pěstuje se pro své plody, které jsou bohaté na vitamín C, betakaroten a antioxidanty. Při správné péči a úpravě můžete sklízet sladká a šťavnatá rajčata až do podzimu.
Pěstování rajčat
Rajčata se ideálně pěstují na slunném stanovišti s propustnou a živnou půdou. Nejlépe se osvědčila půda s pH okolo 6,5. Při výsadbě rajčat přidejte do půdy trochu kompostu a vytvořte kolem rostliny malou hliněnou hrázku, která bude udržovat vlhkost v kořenech.
Postupy při pěstování rajčat
Rajčata potřebují pravidelnou zálivku a hnojení, nejlépe organickými hnojivy. Pokud rostlina příliš nabývá na vegetaci a málo na plodnosti, může být vhodné prořezání. Když plody začnou zrát, nesmí být příliš namáčená, proto stačí jedno zalévání týdně.
Úprava rajčat
Důležitou součástí úpravy rajčat je probírání, což znamená odstraňování pupenů a výhonků, aby se rostlina lépe větvila a přijímala více světla. Rostlinu můžete také zavazet a fixovat ke kůlu, aby se neohýbala a plody nebyly poškozeny.
Rajčata jsou chutné a zdravé ovoce, které můžete využít na přípravu salátů, omáček či sušených rajčat pro zimní období. Sledováním správných postupů a úpravou rostliny získáte kvalitní sklizeň, kterou si můžete dopřát celou sezonu.

Rajče zelenina – pěstování, postupy a úprava
Pěstování rajčat
Rajčata jsou oblíbenou zeleninou, kterou lze vypěstovat v zahradě. Nebylo by ale fér tvrdit, že jde o snadnou plodinu. Při pěstování rajčat si musíme dát pozor na mnoho věcí. Pokud chceme mít skutečně kvalitní ovoce, musíme být opatrní na:
- kvalitu půdy
- dopřání dostatečné vláhy
- kvalitní hnojení
- ochranu proti škůdcům a nemocem
Postupy s rajčaty
Po úspěšném vypěstování rajčat nastává další důležitý krok – úprava rajčat. Abychom z rajčat vytěžili maximum, musíme se ujistit, že jsou řádně upraveny. Následující tipy vám mohou pomoci:
- Rajčata pečlivě omyjte pod tekoucí vodou.
- Odstraňte stonky a zbytky květů.
- Pokud chcete odstranit kůži, podřízněte na plodu kříž.
- Pokud chcete rajčata nakrájet, použijte k tomu ostrý nůž.
- Chcete-li rajčata zavařit, dejte je do vody a vařte po dobu 5 minut.
Úprava rajčat
Úprava rajčat může být různá a závisí na vaší představě o tom, jak mají být rajčata podávána. Existuje několik způsobů, jak rajčata upravit:
- čerstvá rajčata si můžete posypat solí a pepřem a podávat s masem nebo rybou,
- rajčata můžete nakrájet na plátky a podávat jako přílohu ke grilovanému masu,
- na rajčata můžete přidat zakysanou smetanu a bylinky a podávat jako pomazánku.
Pro další tipy na úpravu rajčat se podívejte na Epicurious, americký web plný zajímavých receptů.
Rajče zelenina – pěstování
Kdy a kde pěstovat rajčata?
Rajčata se nejlépe pěstují na slunném místě, ideálně na záhonu s dobře propustnou půdou. Setí rajčat se provádí většinou na jaře, kdy pominou mrazíky.
Jak správně vysázet rajčata?
Při sázení rajčat do záhonu je důležité vybrat dostatečně velké jámy a zasypat je troškou hnojiva. Rajčata se poté umístí do několikadenního vzdálenosti, aby nedocházelo k navzájemnému stínu.
Postupy a úprava
Jak zpracovávat sklizená rajčata?
Sklizená rajčata lze použít k řadě úprav. Nejčastěji se z nich dělá rajčatová omáčka, ale také se dají krájet na plátky jako přílohu k jídlům.
Jak skladovat rajčata?
Rajčata se skladují nejlepě v temném, chladném a suchém prostoru. Ideálně by se neměla ukládat vedle jiných zavařených potravin, které by mohly rajčatům přenést pach a chuť.

Rajče zelenina – originální i moderní použití
Co je rajče zelenina?
Rajče, v latinském jazyce Solanum lycopersicum, je plod rostliny patřící do čeledi lilkovitých. Všeobecně se považuje za zeleninu, ačkoli se hojně používá i jako ovoce.
Jak se pěstuje rajče?
Rajče je poměrně nenáročnou rostlinou, kterou lze snadno pěstovat na zahradě nebo ve skleníku. Potřebuje dostatek slunečního světla a pravidelnou zálivku. Při správné péči dokáže rajče vyrobit velké množství plodů, které jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C a antioxidantů.
Tradiční rajče v kuchyni
Rajče se hojně využívá v italské kuchyni, kde je součástí slavných jídel, jako je například pizza nebo těstoviny s rajčatovou omáčkou. V České republice je rajče oblíbeno zejména v letních měsících, kdy se používá do salátů, sendvičů a různých omáček.
Moderní použití rajčete
V současné době se rajče stává stále populárnějším jako surovina pro výrobu různých druhů kečupů a rajčatových omáček. Díky svému vysokému obsahu likopenu se také používá v kosmetickém průmyslu, kde má vynikající účinky na pleť.
Pro bližší informace o rajčeti a jeho využití v kuchyni se můžete podívat na wikipedii.

Rajče zelenina – pěstování, postupy a úprava
- Pro osvětlení potřebuje rajčete minimálně 6 hodin slunce denně.
- Pro pěstování je vhodné zvolit chráněné stanoviště.
- Rajčata se nejčastěji pěstují v květináčích nebo ve sklenících.
- Pro zdravý růst potřebují rajčata pravidelnou zálivku a dobré živiny.
- Úprava rajčat se často provádí odstraňováním spodních listů a výhonů.
- Rajčata lze konzumovat čerstvá, vařená, konzervovaná nebo sušená.
- Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a antioxidantů, a pozitivně přispívají k zdraví srdce a krevního oběhu.

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




