|

Využití Tuřínu v kuchyni – recepty, které musíte vyzkoušet.

Využití Tuřínu v kuchyni – recepty, které musíte vyzkoušet

Pokud jste fanoušci těstovin, určitě jste si již všimli této špičkové značky – Tuřín. Tento typ těstovin patří mezi ty nejkvalitnější na trhu a nabízí nejen skvělou chuť, ale i mnoho možností využití v kuchyni. Pokud patříte mezi gurmány, kteří si rádi pochutnávají, máme pro vás pár tipů na recepty, které musíte vyzkoušet.

Prvním receptem je Tuřín s lososem a špenátem. Tuto kombinaci si zamilují nejen milovníci ryb, ale i ti, kteří preferují zdravé jídlo. Tuřín se špenátem a lososem je skvělá volba pro lehký a rychlý oběd nebo večeři.

Dalším způsobem, jak využít tuto italskou specialitu v kuchyni, je Tuřín s rajčatovou omáčkou a mozzarellou. Využitím zralých rajčat získá vaše omáčka skvělou chuť, navíc ji můžete obohatit o bylinky či česnek. Oblíbený pokrm, který jistě potěší celou rodinu.

Nejen v Itálii se Tuřínu říká „král těstovin“. Protože je to typ těstovin, který dokáže zvládnout složitější recepty, doporučujeme vyzkoušet i Tuřín Carbonara, který je jistě dobře znám. Unikátní chuť v tomto receptu vznikne při kombinaci žloutků, parmazánu a slaniny.

Pokud se rozhodnete vyslovit lásku Tuřínu a zkusit některý z našich receptů, nebudete litovat. Tento typ těstovin dokáže zvládnout mnoho druhů příloh a chuťových kombinací a může se stát důležitým prvkem vaší každodenní kuchyně.

zelenina





Využití Tuřínu v kuchyni – recepty, které musíte vyzkoušet

Co je to Tuřín?

Tuřín je zelenina, kterou lze použít v mnoha kuchyňských receptech. Má mnoho výhod pro naše zdraví, protože je bohatý na vitamíny, minerály a další důležité živiny.

Recepty s Tuřínem

Tuřínový salát

Na tento salát budete potřebovat:

  • 2 středně velké Tuříny
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 žlutá paprika
  • 1/2 cibule
  • 50 g balkánského sýru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Tuříny oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do větší mísy.
  2. Rajčata nakrájíme také na menší kousky a přidáme k Tuřínu.
  3. Papriku nakrájíme na malé kousky a přidáme do mísy.
  4. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Přidáme do mísy.
  5. Sýr nakrájíme na menší kousky a přidáme do mísy.
  6. Přilejeme olivový olej a citronovou šťávu. Ochutíme solí a pepřem.
  7. Dobře promícháme a můžeme servírovat.

Tuřínový krémový polévka

Na tuto polévku budete potřebovat:

  • 4 středně velké Tuříny
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř dle chuti
  • olivový olej na smažení

Postup:

  1. Tuříny oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno.
  2. V hrnci na pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a opékáme do doby, než cibule změkne.
  3. Přidáme nastrouhané Tuříny a osmahneme je.
  4. Přilejeme zeleninový vývar a necháme vařit cca 20 minut.
  5. Poté rozmixujeme polévku do hladka. Přidáme šlehačku a dochutíme solí a pepřem.
  6. Můžeme servírovat horké.

Závěr

Tuřín je skvělá zelenina, kterou můžeme použít v mnoha kuchyňských receptech. Doufám, že vás tyto dva recepty inspirovaly k tomu, abyste s Tuřínem vyzkoušeli něco nového.

Pro další inspiraci se pokuste navštívit tento web.


Využití Tuřínu v kuchyni – recepty, které musíte vyzkoušet

Tuřínová polévka

Pro tento recept potřebujete:

  • 1 velký tuřín
  • 2 brambory
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l vody nebo vývaru
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce oleje

Postup:

  1. Oloupejte a nakrájejte tuřín, brambory, cibuli a česnek na menší kousky.
  2. Na oleji orestujte cibuli a česnek.
  3. Přidejte nakrájený tuřín a brambory a opékejte asi 5 minut.
  4. Zalijte vodou nebo vývarem a nechte vařit asi 20 minut, dokud se zelenina nezměkne.
  5. Ochutnejte solí a pepřem a podávejte.

Tuřínové karbanátky

Pro tento recept potřebujete:

  • 1 velký tuřín
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Oloupejte a nastrouhejte tuřín na jemno.
  2. Do misky dejte nastrouhaný tuřín, vejce, strouhanku, prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli, sůl a pepř a důkladně promíchejte.
  3. Vyrobte z tohoto těsta karbanátky.
  4. Na rozpáleném oleji smažte karbanátky z obou stran, dokud nebudou zlatavé.
  5. Podávejte.

zeleninova

Tuřín zelenina – Pěstování, péče a sklizeň

Pěstování Tuřínu

Tuřín je vytrvalá zelenina, která je snadno pěstovatelná a nenáročná na péči. Je třeba si vybrat slunné místo s dobrou propustností půdy a dostatkem živin. Semenáčky se sázejí od konce března až do začátku června. Na jaře se rostlina zalévá pravidelně a v období růstu se hnojí dusíkem.

Péče o Tuřín

Tuřín je velmi odolný vůči škůdcům a chorobám. Během růstu je nutné pravidelně plečkovat a při prvních známkách květu je vhodné odříznout část listů, aby se rostlina více soustředila na tvorbu hlíz.

Sklizeň a Skladování

Hlízy tuřínu zrají od srpna do října. Sklizeň se provádí po úplném zaschnutí listů, kdy se hlízy vyhrabávají způsobem, který minimalizuje poškození kořenů. Sklizené hlízy se ukládají do suché a chladné místnosti při teplotě okolo 10°C.

Pokud byste se chtěli dozvědět více o Tuřínu, navštivte prosím stránku o Tuřínu na Wikipedii.

vegetables

Využití Tuřínu v kuchyni – recepty, které musíte vyzkoušet

  • Tuřínové rizoto s houbami a parmazánem
  • Krémová polévka s tuřínem a žampiony
  • Tuřínové krokety plněné sýrem a šunkou
  • Pečený tuřín s česnekem a bylinkami
  • Tuřínové těstoviny s ricottou a špenátem

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář