Využití Tuřínu v kuchyni – recepty, které musíte vyzkoušet.
Využití Tuřínu v kuchyni – recepty, které musíte vyzkoušet
Pokud jste fanoušci těstovin, určitě jste si již všimli této špičkové značky – Tuřín. Tento typ těstovin patří mezi ty nejkvalitnější na trhu a nabízí nejen skvělou chuť, ale i mnoho možností využití v kuchyni. Pokud patříte mezi gurmány, kteří si rádi pochutnávají, máme pro vás pár tipů na recepty, které musíte vyzkoušet.
Prvním receptem je Tuřín s lososem a špenátem. Tuto kombinaci si zamilují nejen milovníci ryb, ale i ti, kteří preferují zdravé jídlo. Tuřín se špenátem a lososem je skvělá volba pro lehký a rychlý oběd nebo večeři.
Dalším způsobem, jak využít tuto italskou specialitu v kuchyni, je Tuřín s rajčatovou omáčkou a mozzarellou. Využitím zralých rajčat získá vaše omáčka skvělou chuť, navíc ji můžete obohatit o bylinky či česnek. Oblíbený pokrm, který jistě potěší celou rodinu.
Nejen v Itálii se Tuřínu říká „král těstovin“. Protože je to typ těstovin, který dokáže zvládnout složitější recepty, doporučujeme vyzkoušet i Tuřín Carbonara, který je jistě dobře znám. Unikátní chuť v tomto receptu vznikne při kombinaci žloutků, parmazánu a slaniny.
Pokud se rozhodnete vyslovit lásku Tuřínu a zkusit některý z našich receptů, nebudete litovat. Tento typ těstovin dokáže zvládnout mnoho druhů příloh a chuťových kombinací a může se stát důležitým prvkem vaší každodenní kuchyně.

Co je to Tuřín?
Tuřín je zelenina, kterou lze použít v mnoha kuchyňských receptech. Má mnoho výhod pro naše zdraví, protože je bohatý na vitamíny, minerály a další důležité živiny.
Recepty s Tuřínem
Tuřínový salát
Na tento salát budete potřebovat:
- 2 středně velké Tuříny
- 200 g cherry rajčat
- 1 žlutá paprika
- 1/2 cibule
- 50 g balkánského sýru
- 1 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Tuříny oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do větší mísy.
- Rajčata nakrájíme také na menší kousky a přidáme k Tuřínu.
- Papriku nakrájíme na malé kousky a přidáme do mísy.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Přidáme do mísy.
- Sýr nakrájíme na menší kousky a přidáme do mísy.
- Přilejeme olivový olej a citronovou šťávu. Ochutíme solí a pepřem.
- Dobře promícháme a můžeme servírovat.
Tuřínový krémový polévka
Na tuto polévku budete potřebovat:
- 4 středně velké Tuříny
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej na smažení
Postup:
- Tuříny oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno.
- V hrnci na pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a opékáme do doby, než cibule změkne.
- Přidáme nastrouhané Tuříny a osmahneme je.
- Přilejeme zeleninový vývar a necháme vařit cca 20 minut.
- Poté rozmixujeme polévku do hladka. Přidáme šlehačku a dochutíme solí a pepřem.
- Můžeme servírovat horké.
Závěr
Tuřín je skvělá zelenina, kterou můžeme použít v mnoha kuchyňských receptech. Doufám, že vás tyto dva recepty inspirovaly k tomu, abyste s Tuřínem vyzkoušeli něco nového.
Pro další inspiraci se pokuste navštívit tento web.
Využití Tuřínu v kuchyni – recepty, které musíte vyzkoušet
Tuřínová polévka
Pro tento recept potřebujete:
- 1 velký tuřín
- 2 brambory
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 l vody nebo vývaru
- sůl a pepř
- 2 lžíce oleje
Postup:
- Oloupejte a nakrájejte tuřín, brambory, cibuli a česnek na menší kousky.
- Na oleji orestujte cibuli a česnek.
- Přidejte nakrájený tuřín a brambory a opékejte asi 5 minut.
- Zalijte vodou nebo vývarem a nechte vařit asi 20 minut, dokud se zelenina nezměkne.
- Ochutnejte solí a pepřem a podávejte.
Tuřínové karbanátky
Pro tento recept potřebujete:
- 1 velký tuřín
- 2 vejce
- 3/4 hrnku strouhanky
- 2 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř
Postup:
- Oloupejte a nastrouhejte tuřín na jemno.
- Do misky dejte nastrouhaný tuřín, vejce, strouhanku, prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli, sůl a pepř a důkladně promíchejte.
- Vyrobte z tohoto těsta karbanátky.
- Na rozpáleném oleji smažte karbanátky z obou stran, dokud nebudou zlatavé.
- Podávejte.

Tuřín zelenina – Pěstování, péče a sklizeň
Pěstování Tuřínu
Tuřín je vytrvalá zelenina, která je snadno pěstovatelná a nenáročná na péči. Je třeba si vybrat slunné místo s dobrou propustností půdy a dostatkem živin. Semenáčky se sázejí od konce března až do začátku června. Na jaře se rostlina zalévá pravidelně a v období růstu se hnojí dusíkem.
Péče o Tuřín
Tuřín je velmi odolný vůči škůdcům a chorobám. Během růstu je nutné pravidelně plečkovat a při prvních známkách květu je vhodné odříznout část listů, aby se rostlina více soustředila na tvorbu hlíz.
Sklizeň a Skladování
Hlízy tuřínu zrají od srpna do října. Sklizeň se provádí po úplném zaschnutí listů, kdy se hlízy vyhrabávají způsobem, který minimalizuje poškození kořenů. Sklizené hlízy se ukládají do suché a chladné místnosti při teplotě okolo 10°C.
Pokud byste se chtěli dozvědět více o Tuřínu, navštivte prosím stránku o Tuřínu na Wikipedii.

Využití Tuřínu v kuchyni – recepty, které musíte vyzkoušet
- Tuřínové rizoto s houbami a parmazánem
- Krémová polévka s tuřínem a žampiony
- Tuřínové krokety plněné sýrem a šunkou
- Pečený tuřín s česnekem a bylinkami
- Tuřínové těstoviny s ricottou a špenátem

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.



