|

Zajímavé využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni

Zajímavé využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni

Brukev je oblíbenou zeleninou v tradiční české kuchyni, která je využívána především v zimních měsících. Brukev se používá na výrobu různých pokrmů, jako jsou například polévky, hlavní jídla, saláty a dezerty.

Mezi nejznámější pokrmy s brukví patří tradiční česká polévka z brukvových listů, řízky s bramborovou kaší a brukvovou zeleninou, nebo smažená brukvička. Brukev se také používá jako příloha k masovým jídlům, jako jsou guláše a zvěřinová jídla.

Brukev se v české kuchyni využívá i při výrobě sladkých pokrmů. Oblíbeným dezertem je například brukvový koláč s tvarohem nebo brukvová buchta.

Využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni je velmi rozmanité a zahrnuje mnoho zajímavých receptů. Pokud máte rádi tradiční česká jídla, určitě si vyzkoušejte některý z nich s brukvovou zeleninou!

zelenina





Zajímavé využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni

Brukve v české kuchyni

Brukve jsou kořenovou zeleninou, která se v české kuchyni využívá již po mnoho let. Tato zelenina má výraznou chuť a díky svému pestrobarevnému oplodí je také velmi dekorativní. V následujícím článku se podíváme na různé způsoby, jak lze brukve využít při přípravě tradičních českých jídel.

Brukvy na salát

Brukve jsou skvělou přísadou do různých druhů salátů. Můžete je nastrouhat a smíchat s mrkví, ředkvičkami a celerem. Pokud si přejete vyzkoušet něco netradičního, zkuste brukvový salát s růžovým grapefrutem a pažitkou. Tento salát je perfektní předkrm pro hosty.

Zkuste i tento netradiční recept

Brukvy jako příloha

Brukve mohou být také velmi chutnou přílohou k masu. Nejlepší je je uvařit s bramborami a kořenovou zeleninou. Rozmačkané brukvy můžete smíchat s krupicí, vejci a moukou a vytvořit z nich placičky, které osmažíte na oleji.

Vyzkoušejte recept na placičky z brukvové zeleniny a brambor

Brukvy v polévce

Brukvy lze použít i při přípravě různých druhů polévek. Například bramborová polévka s brukví je velmi oblíbenou českou specialitou. Uvařte brambory, brukve a mrkev v osolené vodě, přidejte cibuli a petržel a nechte vařit, dokud se zelenina nerozměkčí. Poté polévku rozmixujte a dochuťte solí a kořením dle vlastní chuti.

Zkuste vyzkoušet tuto polévku varovanou od Marye z Taste of Home

Brukvy jako objednávka

Nejenže můžete brukve jíst během oběda nebo večeře, ale také je můžete připravit jako sladkou dezertní pochoutku. Výborným příkladem je brukvový koláč. Upečte kůru polévkové tekutiny z mouky, cukru, másla a vajec a přidejte nastrouhané brukvy s částmi ořechů. Vše společně pečte v troubě a posypte moučkovým cukrem.

Zkuste naopak tento přepychový recept od Marthi Stewart


Zajímavé využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni

Co jsou brukve?

Brukve jsou kořenová zelenina, která se pěstuje po celém světě. Mají kulatý tvar a světle žlutou nebo bílou barvu. V české kuchyni se často používají jako příloha k masu, ale mají také řadu zajímavých využití.

Jak se používají v české kuchyni?

V české kuchyni se brukve používají jako příloha k masu, nejčastěji k pečenému vepřovému nebo hovězímu. Hodí se také do polévek a gulášů. Kromě toho se dají použít k přípravě různých salátů a omáček.

Co jsou brukvové placky?

Brukvové placky jsou tradiční české jídlo, které se připravuje z brambor a brukví. Směs se formuje do placků a smaží se na pánvi. Hodí se jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu.

Jak se připravuje brukvová polévka?

Brukvová polévka se připravuje z brukví, brambor, cibule, másla a smetany. Nejprve se orestují na másle cibule a brukve, poté se přidají nakrájené brambory a zalije se vodou. Po uvaření se všechno rozmixuje dohladka a přidá se smetana. Polévka se dochutí solí a pepřem a může se podávat s křutony nebo chlebem.

Je brukve zdravá zelenina?

Ano, brukve jsou zdravou zeleninou, která obsahuje mnoho důležitých živin jako jsou vitamíny C, B6 a K, draslík a hořčík. Obsahují také antioxidanty, které pomáhají předcházet rakovině a dalším onemocněním.

zeleninova

Brukvovitá zelenina – skvělý příspěvek pro vaše zdraví

Co to vlastně je?

Brukvovitá zelenina zahrnuje celou řadu zeleninových plodin, jako jsou ředkvičky, ředkve, křen, celer, mrkev, petržel, pastinák, merlík a další. Tyto zeleniny jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, které jsou pro naše zdraví velmi důležité.

Jaké jsou přínosy brukvovité zeleniny?

Brukvovitá zelenina má mnoho přínosů pro lidské tělo. Jedním z hlavních přínosů tohoto typu zeleniny je vysoký obsah vitamínu C, který podporuje imunitní systém a pomáhá chránit tělo před nemocemi. Vysoký obsah vlákniny v těchto zeleninách také pomáhá udržovat zdravou zažívací soustavu a regulovat hladinu cukru v krvi.

Jak začlenit brukvovitou zeleninu do svého jídelníčku?

Brukvovitou zeleninu můžete přidat do svého jídelníčku různými způsoby. Můžete je jíst syrové jako součást salátů nebo je přidávat do různých pokrmů, jako jsou omáčky, polévky nebo smoothies. Pokud nevíte, jak začít, můžete začít třeba s nějakým jednoduchým salátem z ředkviček, mrkve a petržele.

Pokud máte zájem o více informací o brukvovité zelenině, můžete se podívat na tento článek na Wikipedii.

vegetables

Zajímavé využití brukvové zeleniny v tradiční české kuchyni:

  • Pečené brambory s brukvovým pyré
  • Salát z červené řepy a brukvových listů
  • Polévka z brukvových listů a brambor
  • Marinované brukve s cibulí a kořením
  • Pečená brukvová křenovka
  • Kysané brukve jako příloha

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář