Zdravé pochoutky: Jak si sami vyrobit ořechové máslo bez konzervantů.
Zdravé pochoutky: Jak si sami vyrobit ořechové máslo bez konzervantů
Pokud hledáte zdravou a chutnou alternativu ke klasickému máslu, můžete si snadno vyrobit své vlastní ořechové máslo bez přidaných konzervantů.
Postup je velmi jednoduchý. Potřebujete jen několik surovin, a to ořechy (může být mandle, lískové ořechy, kešu nebo arašídy), soli a oleje (kokosový, řepkový nebo slunečnicový).
Nejprve se ořechy pečou v troubě nebo na pánvi, dokud nezískají zlatavou barvu a nezačnou vonět. Poté se ořechy nechají vychladnout a dále se je mixují v silném mixéru se špetkou soli a trochou oleje, dokud nezískají hladkou a krémovou konzistenci.
Hotové ořechové máslo pak uložte do uzavřené nádoby a uchovávejte v chladničce. Můžete ho použít jako zdravou alternativu ke klasickému máslu na chleba, do smoothie nebo jako ingredienci pro různé dezerty.
Takže ať už si libujete v jakémkoliv druhu ořechů, zkuste si je nyní využít i v podobě zdravého a lahodného ořechového másla bez konzervantů!

Zdravé pochoutky: Jak si sami vyrobit ořechové máslo bez konzervantů

Čerstvě vyrobené ořechové máslo bez konzervantů je skvělou volbou pro ty, kteří se snaží žít zdravě. Je plné bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Navíc může být použito v mnoha různých receptech jako nahraditelná složka, aby se zvýšil obsah bílkovin a snížil obsah cholesterolu.
Co potřebujete:
- 1 šálek ořechů (mandlových, arašídových, vlašských, lískových…)
- 1 lžička medu (nepovinné)
- 1/2 lžičky soli (nepovinné)
- mlynářský kámen nebo silný mixér
Jak na to:
- Vložte ořechy do mlynářského kamene nebo mixéru.
- Mixujte nebo roluje, dokud se ořechy nerozpustí a nezačnou vytvářet auru kapaliny. Trvá to většinou mezi 15 a 20 minutami.
- Přidejte med a sůl, pokud to žádáte.
- Pokračujte v mixování, dokud není dosaženo požadované konzistence. Pro extra krémové máslo můžete přidat další olej nebo vodu.
- Hotovo! Skladujte v uzavřené nádobě v chladničce. Vydrží přibližně týden.
Pro další inspiraci, jak použít ořechové máslo v receptech, navštivte tuto stránku.
Zdravé pochoutky: Jak si sami vyrobit ořechové máslo bez konzervantů
Co potřebujete
- 1 šálku ořechů (mandle, lískové ořechy, kešu, para ořechy atd.)
- 1 lžičku medu (volitelné)
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky skořice (volitelné)
Jak postupovat
- Předehřejte troubu na 177°C a pečte ořechy 10-12 minut, nebo dokud nevydají vůni a nejsou zlatě hnědé.
- Chladněte ořechy po dobu asi 10 minut.
- Dávejte ořechy do mixéru a zapněte na vysokou rychlost. Prvně se ořechy rozpadnou na krupice, poté se postupně začnou tvořit hladší pasta.
- Přidejte med, sůl a skořici (pokud používáte) a pokračujte v mixování, dokud nezískáte požadovanou konzistenci.
- Nalijte ořechovou pomazánku do uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici.

Jak loupat ořechy: Nejlepší způsoby pro domácnost
Proč pečlivě loupat ořechy?
Loupat ořechy je činnost, kterou většina lidí nebere příliš vážně. Nicméně, jestliže byste chtěli zářivě zářit před svými hosty a předvést jim své loupací schopnosti, pak je nutné se podívat na to, jaký je nejlepší způsob, jak ořechy oloupat. Některé ořechy mají tvrdé a nepravidelné skořápky, které si vyžadují zvláštní techniku.
Jak na to?
Zde je návod na loupení ořechů:
1. Pro začátečníky je nejlepší začít loupat měkké ořechy, jako jsou lískové nebo kešu oříšky. Tyto druhy ořechů mají spíše tenké skořápky, které lze snadněji oloupat.
2. Pomocí nože důkladně posouďte, kde se skořápka rozděluje. U ořechů to bývá někde v polovině.
3. Nyní použijte kleště nebo speciální nůž na ořechy k tomu, abyste skořápku pomalu otevřeli.
4. Pokud máte zkušenosti s loupením ořechů, můžete se pokusit o loupení těžších ořechů, jako jsou lískové oříšky nebo vlašské ořechy.
5. Pro lískové oříšky použijte speciální ořecholup kufr, otevřete skořápku a vysuňte oříšek.
6. Pro vlašské ořechy použijte matrici, která úplně oddělí skořápku.
Co je důležité vědět o loupení ořechů
Pamatujte si, že při loupení ořechů byste se měli vyvarovat použití příliš velké síly, neboť byste mohli poškodit samotný oříšek. Rovněž dbejte na to, abyste měli čisté a suché ruce, aby nedošlo ke smísení bakterií.
Závěr
Loupat ořechy může být skvělou zábavou a vynikajícím způsobem, jak si užít odpoledne v kruhu rodiny. Jestliže budete postupovat podle výše uvedených tipů, pak si můžete být jisti, že vaše loupací dovednosti budou na nejvyšší úrovni. Pro více informací o ořeších navštivte Wikipedii.

Zdravé pochoutky: Jak si sami vyrobit ořechové máslo bez konzervantů
- Vyberte kvalitní ořechy (mandle, lískové oříšky, kešu, vlašské ořechy,…)
- Připravte si mixér nebo kuchyňský robot
- Ořechy nasypte do mixéru a rozemelte
- Postupně přidávejte olej (nejlépe kokosový nebo lněný) a mixujte, dokud nevytvoříte hladkou pastu
- Podle chuti můžete přidat med, skořici nebo kakao
- Máslo přesuňte do uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici
- Můžete použít jako pomazánku na chleba nebo přidat do smoothie
- Výrobek je bez konzervantů a navíc víte, co v něm opravdu je

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




