5 oblíbených druhů nakládané zeleniny a receptů na jejich přípravu
5 oblíbených druhů nakládané zeleniny a receptů na jejich přípravu
Nakládaná zelenina je oblíbeným pokrmem v mnoha kuchyních po celém světě. Tady jsou naše 5 nejoblíbenějších druhů nakládané zeleniny a jednoduché recepty na jejich přípravu:
- Nakládané okurky: V malé misce smíchejte 1 šálek vody, 1/2 šálku octa, 1/4 šálku cukru a 1 lžíci soli, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Nakrájejte na plátky 3-4 okurky a dejte je do sklenice. Přidejte nakrájenou cibuli a zalijte octovou směsí. Uchovávejte v lednici a nechte asi týden „zrát“ před konzumací.
- Nakládané mrkve: Oloupejte a nakrájejte na plátky 4-5 středně velkých mrkví. V malé misce smíchejte 1 šálek vody, 1/2 šálku octa, 1/4 šálku cukru a 1 lžíci soli, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Vložte nakrájené mrkve do sklenice a přidejte česnek, tymián a rozmarýn. Zalijte octovou směsí a uchovávejte v lednici alespoň týden.
- Nakládané zelí: Nakrájejte na tenké proužky 1/2 hlávky zelí. V malé misce smíchejte 1 šálek vody, 1/2 šálku octa, 1/4 šálku cukru a 1 lžíci soli, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Vložte nakrájené zelí do sklenice a přidejte jalapeňo papričky a tymián. Zalijte octovou směsí a uchovávejte v lednici alespoň týden.
- Nakládané cukety: Nakrájejte na tenké plátky 3-4 cukety. V malé misce smíchejte 1 šálek vody, 1/2 šálku octa, 1/4 šálku cukru a 1 lžíci soli, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Vložte nakrájené cukety do sklenice a přidejte česnek a bazalku. Zalijte octovou směsí a uchovávejte v lednici alespoň týden.
- Nakládané papriky: Nakrájejte na tenké proužky 2-3 papriky různých barev. V malé misce smíchejte 1 šálek vody, 1/2 šálku octa, 1/4 šálku cukru a 1 lžíci soli, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Vložte nakrájené papriky do sklenice a přidejte česnek, oregano a bazalku. Zalijte octovou směsí a uchovávejte v lednici alespoň týden.
Zkuste tyto jednoduché recepty a užijte si vynikající chuť nakládané zeleniny. Bon appétit!

Úvod
Nakládaná zelenina je tradiční součástí české kuchyně. Jeho výhoda spočívá v tom, že se dá snadno skladovat, a tak usnadňuje uchování zdravého jídla na delší dobu. V této článku vám ukážeme pět oblíbených druhů nakládané zeleniny a recepty na jejich přípravu.
1. Nakládaný zelí
Nakládaný zelí se připravuje jednoduše: nakrájejte zelí na tenké proužky a vložte do sklenice nebo hrnce. Přidejte sůl, cukr, pepř, česnek a kmín podle chuti. Zakryjte a nechte několik dní kvasit na teplém místě.
Recept na nakládané zelí zahrnuje i ocet, který lze použít jako alternativu k droždí. Přidává se kvůli chuťovým vlastnostem a také kvůli prodloužení trvanlivosti produktu.
Zde naleznete recept na nakládané zelí
2. Nakládaná cibule
Pro výrobu nakládané cibule je nejdůležitější použití sklenice, která ji udrží suchou a zabrání vlhkosti v zahubení produktu. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a na postup čišťení použijte osolenou vodu.
Přidejte třtinový cukr, černý pepř, sůl, octovou cibuli a jeřábí koření, smíchejte a nalijte do sklenice se zalitou vodou. Sklenici uzavřete a nechte několik dní kvasit na pokojové teplotě.
Zde naleznete recept na nakládanou cibuli
3. Nakládaná mrkev
Nakládaná mrkev může být použita jako samostatné jídlo nebo jako součást salátů, lehkých obědů a snídaní. Nakrájejte mrkev na plátky a vložte do sklenice. Přidejte korejskou čili papričku, česnek, zázvor, mořskou sůl a cukr. Nalijte vodu s octem a nechte několik dní na pokojové teplotě kvasit.
Zde naleznete recept na nakládanou mrkev
4. Nakládaná paprika
K nakládané paprice použijte papriky různých barev, které na talíři vypadají skvěle. Papriky nakrájejte na plátky, smíchejte se solí a nechte několik minut odpočinout. Poté papriky umístěte do sklenice a přidejte krycí roztok z octa, cukru, pepře a koření podle chuti.
Vyberte kvalitní papriky a netřeťte je, aby byly křehké a chutné.
Zde naleznete recept na nakládanou papriku
5. Kyselé okurky
Nejoblíbenější druh nakládané zeleniny jsou kyselé okurky. Velikosti jsou závislé na tom, kolik dní nechcete nechat kvasit. Můžete použít malé okurky nebo střední okurky.
Přidejte sůl, cukr, česnek, koření a několik kuliček pepře. Nalijte zalitou vodu a nechte několik dní kvasit v lednici.
Zde naleznete recept na kyselé okurky
Závěr
Jak vidíte, příprava nakládané zeleniny je velmi snadná a může být velmi užitečná pro udržení zdravé stravy. Můžete si být jisti, že použití zeleniny z vlastní zahrádky nebo z místního trhu bude dávat nejlepší výsledky.
Obecné informace o nakládané zelenině
Nakládaná zelenina je oblíbeným doplňkem k jídlu. Nejenže dodává skvělou chuť, ale také je velmi zdravá a plná živin.
5 oblíbených druhů nakládané zeleniny a receptů na jejich přípravu
Nakládané okurky
Okurky nakrájíme na kolečka a vložíme do sklenice. Smícháme vodu se solí, cukrem, octem a přidáme do sklenice. Necháme odstát v chladničce minimálně 24 hodin. Pak můžeme okurky servírovat k jídlu nebo jako samostatnou přílohu.
Nakládaná cibule
Cibuli nakrájíme na kolečka a vložíme do sklenice. Smícháme vodu se solí, cukrem a octem a přidáme do sklenice. Necháme odstát minimálně 24 hodin v chladničce. Nakládanou cibuli můžeme použít k různým pokrmům jako koření, nebo ji servírovat jako samostatnou přílohu.
Nakládané papriky
Papriky nakrájíme na plátky a vložíme do sklenice. Smícháme olej, octový ocet, sůl a cukr a přidáme do sklenice. Necháme odstát minimálně 24 hodin v chladničce. Nakládané papriky můžeme servírovat ke různým jídlům, přidat do salátů nebo je použít jako koření.
Nakládaná zelí
Zelí nakrájíme na tenké plátky a vložíme do sklenice. Smícháme vodu se solí a cukrem a přidáme do sklenice. Necháme odstát minimálně 24 hodin v chladničce. Nakládané zelí můžeme použít jako přílohu nebo ho přidat do salátů.
Nakládané červené řepy
Červené řepy nakrájíme na malé kostky a vložíme do sklenice. Smícháme vodu s octem, cukrem a solí a přidáme do sklenice. Necháme odstát minimálně 24 hodin v chladničce. Nakládané řepy můžeme přidávat jako koření, použít je na chlebíčky nebo servírovat jako samostatnou přílohu.

Nakládaná zelenina – výtečná pochutina ze sklenice
Co je nakládaná zelenina?
Nakládaná zelenina je tradiční pokrm, který pochází z našich končin. Jde o konzervovanou směs různých druhů zeleniny (paprika, okurky, cibule, mrkev, květák) nakládanou v octu, soli a koření. Můžeme ji použít jako přílohu ke všem druhům jídel nebo ji samotnou jako svačinku.
Jak se vyrábí nakládaná zelenina?
Výroba nakládané zeleniny je velmi jednoduchá. Potřebujeme sterilizované sklenice, nakrájenou zeleninu a ochucenou nálevovou směs. Zeleninu dáme do sklenic, zalijeme nálevem a sterilujeme v hrnci s vodou po dobu 20 minut. Hotové sklenice musíme dobře uzavřít a skladovat na chladném místě.
Proč je nakládaná zelenina zdravá?
Nakládaná zelenina neobsahuje žádné konzervační látky a chemické přísady, proto je velmi zdravá. Díky procesu kyselého mléčného kvašení obsahuje živé kultury, které prospívají trávení a také podporují imunitní systém organismu. Navíc je nízkokalorická a obsahuje vitamíny a minerály.
Pro více informací o nakládané zelenině si můžete přečíst článek na Wikipedii.

5 oblíbených druhů nakládané zeleniny a receptů na jejich přípravu:
- Kyselé okurky – nakrájet na plátky, do sklenice přidat sol, cukr, ocet, vodu a koření podle chuti
- Cibule – nakrájet na tenké kolečka, do sklenice přidat ocet, cukr a sůl, zalít vroucí vodou a poté nechat odpočívat v lednici
- Paprika – nakrájet na proužky, do sklenice přidat sol, cukr, ocet, vodu a několik zrn pepře
- Květák – rozebrat na růžičky, do sklenice přidat ocet, cukr, sůl a koření podle chuti, zalít vroucí vodou a nechat odpočívat v lednici
- Mrkev – nakrájet na plátky, do sklenice přidat ocet, cukr, sůl a koření podle chuti, zalít vroucí vodou a nechat odpočívat v lednici

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




